LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kotimaa

Poliisit ovat joko kurjassa tai huippuhyvässä kunnossa – Poliisiylijohtaja on huolissaan työkunnon rapautumisesta

Pohjois-Suomessa poliisit ovat etelää sairaampia.
Sanne Katainen
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korostaa, että poliisissa ollaan totta kai huolissaan henkilöstön hyvinvoinnista.

Poliisiorganisaation toimintakyvyn kannalta olennaista on luonnollisesti myös se, millaisessa kunnossa poliisit ovat. Vuosittaisten sairauslomapäivien määrällä mitattuna poliisit ovat vaikkapa Lapissa Etelä-Suomea sairaampia.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korostaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että poliisissa ollaan totta kai huolissaan henkilöstön hyvinvoinnista. Yksi taustasyy pohjoisen etelää suurempaan sairauslomien määrään saattaa olla, että henkilöstö on maakunnissa Uuttamaata vanhempaa. Toisaalta sairauslomapäivien määrässä taustalla on myös kiireen ja työpaineen lisääntyminen.

"Osaltaanhan se heijastelee poliisin resurssipainetta ja samanaikaisesti tapahtunutta voimakasta toimintaympäristön muutosta", poliisiylijohtaja arvioi.

Poliisien kuntotestauksessa on ollut viime vuosina nähtävissä se, että tulokset polarisoituvat eli yhä useampi tulos on jo huono tai sitten huippuhyvä. Keskivertosuoristusten määrän väheneminen herättää huolen siitä, onko meillä tulevina vuosina enää riittävästi kenttäkelpoisia poliiseja.

"On tiedostettava, että tällainen mahdollisuus on, mutta uskon, että teemme kaikkemme, ettei se riski konkretisoidu", poliisiylijohtaja vakuuttaa.

Kolehmainen huomauttaa, että poliisiammattikorkeakouluun tulee opiskelemaan tavattoman hyväkuntoisia henkilöitä. Olennaista onkin, että opintojen jälkeen myös työpaikoilla eli poliisilaitoksilla pidetään yllä sekä fyysistä että henkistä jaksamista.

Poliisilaitoksille annettiin noin viisi vuotta sitten mahdollisuus itse suunnitella henkilöstön työkyvyn ylläpitämiseen tarkoitettuja ohjelmia.

"Yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä pyrittiin lisäämään ja ruokkimaan", Kolehmainen kertoo.

Poliisiylijohtaja painottaa, että työkyvyn ylläpitäminen on koko elämän kestävä prosessi.

"Pidetään huolta toinen toisistamme koko virkauran ajan. Jos huomataan, että kaverilla alkaa olla jostain syystä hankalaa, yritetään riittävän ajoissa miettiä, mitä voidaan tehdä", hän sanoo.

Lähtökohtana pitäisikin olla Kolehmaisen mukaan se, että työkyvystä pidetään huolta pitkäjänteisesti koko uran ajan, eikä yritetä tehdä mitään temppuja.

Lue lisää:

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Vastaamo-tapauksesta: "Erityisen alhaista ja tuomittavaa"

Poliisiylijohtaja paljastaa: Poliisien määrää lisätään etenkin harvaan asutuilla seuduilla – viranomaisten näkyvyyden parantamiseen käytettävissä 4,1 miljoonaa euroa

Lue lisää

Poliisi aloittaa yt-neuvottelut – poliisiylijohtaja Kolehmainen arvioi, että poliiseja jää työttömäksi

Korona heikensi alle 50-vuotiaiden työkykyä, erityisesti naisten

Metsäkoneenkuljettajien työhyvinvointi heikkenee iän myötä

Barometri: Korona-aika vaikutti myönteisesti työkykyyn etätyöläisillä