Kotimaa

Räjäytystyö sai kahden kilon kiven lentämään omakotitalon katon läpi Jyväskylässä – kiviä ropisi Palokassa muuallekin

Traktorin meteli ja kuulosuojaimet estivät Pauli Tuomea kuulemasta, kun hänen omakotitalonsa kattoon tuli ammottava reikä.
Pauli Tuomi
Kahden kilon kivenmurikka iski omakotitalon kattoon Jyväskylässä.

Jyväskylän Palokassa asuva Pauli Tuomi ei torstaina ensin huomannut, että hänen omakotitalonsa katon läpi räsähti kahden kilon kivenmurikka eilen torstaina puoliltapäivin.

"Tein juuri silloin lumitöitä traktorilla kuulokkeet päässä."

Tuomen vaimo kuitenkin ihmetteli kahta pamausta, jotka olivat kuuluneet aivan peräjälkeen. Pauli Tuomi arveli, että kyseessä saattoi olla räjäytystyön aiheuttama paineaalto, työmaalle kun oli matkaa vain noin 350 metriä.

Mysteerille ei uhrattu enempää ajatuksia, ja Pauli Tuomi lähti viemään vaimonsa autoa katsastukseen. Kun hän palasi, hän huikkasi ovelta, että läpi meni.

"Vaimo vastasi, että niin menikin, nimittäin kivi katosta."

Ullakolla vastassa oli hämmentävä näky: kattopaneelit irvistivät ja lattialle oli varissut tiilenpalasia. Kahden kilon kivi oli lentänyt kattotiilten läpi.

Muutaman sadan metrin päässä tehdään Tuomen mukaan aina kevättalvisin mursketta, joten räjäytykset eivät sinänsä olleet hänelle uusi asia. Talo on tärähdellyt useinkin.

"Olen tässä parikymmentä vuotta asunut ja miettinyt, lentääkö jonain päivänä kivi tänne asti. Näköjään niin sitten kävi."

Pauli Tuomi
Kivi pysähtyi katon rakenteisiin.

Sisä-Suomen poliisi vahvistaa, että kiviä ropisi torstaina puoliltapäivin myös muiden talojen seiniin, katoille ja autojen päälle.

"Poliisi ja aluehallintovirasto selvittävät asiaa, mutta toistaiseksi aiheesta ei ole muuta tiedotettavaa", kertoo rikosylikomisario Olavi Saunamäki Sisä-Suomen poliisista Jyväskylästä kertoo.

Pauli Tuomi
Kattotiilen palasia ropisi Pauli Tuomen ullakon lattialle asti.

Lue lisää

Land: Dynamiitti-Erik räjäyttelee tietokoneita – maanviljelijän harrastuksesta Youtube-hitti

Vähän erikoisempi päivätyö: Henri Kiviniemi rakentaa kotitilallaan pommeja – katso räjäyttelyvideo

Kari VirtasenpuutaiturointiaAlvar Aalto -museossa

Energia-oivalluspalkitaan euroilla