Kotimaa

Kolmen viikon lockdown ei riitä, sanoo emeritusprofessori – vaatii koronan kitkemistä Suomen rajoilla: "Nyt on korkea aika varmistaa, ettei rajan yli pääse testaamattomia tai rokottamattomia ihmisiä"

Professori emeritus Matti Jantunen ottaisi Suomeen mallia esimerkiksi Uudesta-Seelannista. Saarivaltion rajoilla on tiukka koronakuri.
Emeritusprofessori Matti Jantunen kirjoittaa blogissaan uskovansa, että brittivariantista tulee vallitseva koronavirusmuoto koko Suomessa.

Lockdown-päätös, eli maan sulkeminen kolmeksi viikoksi maaliskuussa, on sinänsä hyvä toimenpide, mutta se ei tule riittämään, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori emeritus Matti Jantunen.

Jantusen mukaan kolme viikkoa on ensinnäkin liian lyhyt aika siihen, että koronatilanne saataisiin haltuun. Hän sanoo, että siinä ajassa tartuntojen määrä saadaan hänen taitettua alaspäin, mutta kolmen viikon jälkeen korona on kaikkea muuta kuin ohi. Jos lockdown kolmen viikon puretaan, tartuntakäyrät sahaavat hänen mukaansa taas ylöspäin.

Lockdown ei ole täsmällinen käsite, mutta tässä yhteydessä Jantunen tarkoittaa lockdownilla sellaista tilaa, joka on maaliskuussa Suomeen tulossa: etäopetusta yläkouluikäisistä ylöspäin, mahdollisimman laajaa etätyönteko ja muiden kuin välttämättömien liikkeiden kiinnioloa.

Jantunen korostaa, että pelkkä lockdown ei riitä, jos rajavalvontaa ei saada pitäväksi. Hän nostaa esille kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) tiistaina eduskunnassa pitämän puheenvuoron, jossa Zyskowicz riepotteli suomalaisen ylikireän perusoikeus- ja perustuslakitulkintaa, joka on tähän mennessä jarruttanut matkustajien pakkotestaamista rajalla.

"Totta kai minäkin olen sitä mieltä, että jos ihmiseltä otetaan pakollinen koronatesti rajalla, niin se loukkaa hänen henkilökohtaista vapauttaan. Mutta entä ne sadat ihmiset, jotka ovat sairastuneet Suomessa tähän virukseen sen takia, että tämä virus on rajan yli tullut niiden kuukausien aikana, joina tätäkin nyt käsiteltävänä olevaa asiaa on sählätty?" Zyskowicz kysyi.

Jantunen on samoilla linjoilla.

"Nyt on korkea aika varmistaa, ettei rajan yli pääse testaamattomia tai rokottamattomia ihmisiä."

Rokotetulla ihmisellä hän tarkoittaa henkilöä, joka on saanut molemmat rokoteannokset ja että aikaa viimeisestä annoksesta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

Jotta koronavalvonta rajalla pitäisi kunnolla, Jantunen suosittelee Uuden-Seelannin mallia, eli testaamista lähtömaassa ja maahan saapumisen jälkeen karanteenihotelleja. Suomeen tulevaan lentokoneeseen tai laivaan ei siis pääsisi ilman alle 72 tuntia vanhaa koronatestitulosta. Toinen testi otettaisiin heti Suomeen saapumisen jälkeen, ja tulijat ohjattaisiin karanteenihotelliin, kuten esimerkiksi Norjassa tehdään.

Jantusen mukaan tällä tavoin koronasuoja saadaan lähes sataprosenttiseksi, mutta aivan aukottomasta järjestelmästä ei siinäkään olisi kyse. Australiassa saatiin viime huhti–kesäkuun koronatapaukset alle yhteen 100 000 henkilöä kohti 14 vuorokauden aikana vastaavilla järjestelyillä, kunnes virus pääsi vuotamaan koronahotellista yhden työntekijän mukana.

Sen jälkeen tartunnat lähtivät leviämään, ja lopulta Victorian osavaltio oli toistasataa päivää täysin lockdownissa, ja siellä rekisteröitiin 802 kuolemaa ja yli 20 000 tartuntaa, ennen kuin tartunnat saatiin takaisin nollatasolle.

Lue lisää: Melbournessa yli viisi miljoonaa asukasta on määrätty pysymään kotona vähintään kuuden viikon ajan

 

Riittävän pitkä lockdown ja tehokas rajasuoja mahdollistaisivat Jantusen mukaan sen, että koronaluvut painettaisiin hyvinkin alas. Tällä hetkellä Suomessa todetaan keskimäärin 117 koronatapausta 100 000 henkilöä kohti 14 vuorokauden aikana, mutta myös meillä viime kesän lukemat olivat alimmillaan yhden luokkaa.

"Kun tapauksia on vähän, myös jäljittäminen käy helpommaksi", Jantunen tiivistää.

Hän pohtii, että siinä vaiheessa, kun altistuneita ja karanteeniin määrättäviä riittävän vähän, heidätkin voitaisiin eristää karanteenihotelleihin. Kotimaassa se tulisi kustantaa julkisen vallan piikkiin ja maksaa päivärahat, mutta muualta Suomeen matkustavien tulisi Jantusen mukaan maksaa karanteenihotellikustannukset itse. Esimerkiksi Norjassa hinta on kiinteä ja sama kaikille tulijoille.

Nykyisessä tilanteessa on Jantusen mukaan tarkoituksenmukaista noudattaa yhtä ja samaa politiikkaa koko maassa.

"Itse vetäisin tavoitetason hyvin alas, sillä viime kesän tilannetta ei ole mahdotonta saavuttaa uudelleen."

Myöhemmin alueellisia lockdowneja pitäisi Jantusen mukaan palauttaa, jos tartuntojen määrä ylittäisi tietyt raja-arvot, kuten 3 tartuntaa 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana tai jos tartuntojen jäljitettävyys laskisi alle 90 prosentin.

 

Jantunen harmittelee, että yrittäjät tuntuvat pitävän rajoituksia henkilökohtaisena kiusantekona.

"Onko tämä nykyinen tilanne matkailu- ja ravintola-alalle jotenkin ideaali? Matkailu- ja ravintola-ala ei palaa normaaliksi, jos koko ajan kitkutellaan ja kokeillaan kymmeniä pikkujuttuja, eikä yritetä tukahduttaa virusta kunnolla."

Viime vuoden paha virhe oli Jantusen mukaan se, että kesällä saavutetusta tasosta ei pidetty kiinni.

"Harmi kyllä, se oli tietoinen valinta."

Rokotukset ovat todennäköisin tapa, jolla pandemia saadaan loppumaan. Taite on kuitenkin luvassa vasta siinä vaiheessa, kun rokotukset saadaan ulotettua lapsiin. Siihen vaiheeseen päästään Jantusen arvion mukaan loppuvuonna, jos rokotetoimituksissa ei ilmene tähänastisia pahempia ongelmia.

¨Koska vuotta on kuitenkin vielä pitkälti jäljellä, pelkkien rokotusten varaan ei pidä laskea, Jantunen muistuttaa. Hänen mukaansa normaaliin elämään päästään tukahduttamalla paljon nopeammin.

"Lisäksi pitää muistaa yli nollan prosentin todennäköisyys sille, että vallan ottaa jokin uusi virusvariantti, johon nykyiset rokotukset purevat huonosti."

Jantunen pui virusvarianttien tukahduttamista aiemmin tällä viikolla blogissaan.

"Tukahduttaminen on tuottanut tähän mennessä ylivoimaisesti parhaat tulokset ja tukahduttamalla hankitun suojan piirissä elää maailmalla jo kaksi miljardia ihmistä jokseenkin normaalia elämää", Jantunen kirjoitti blogissa.

Lue lisää

Odotetussa maahantulomallissa ei mainita omaehtoista karanteenia

Suomessa 103 uutta koronatartuntaa ja kolme uutta koronakuolemaa

Korona vauhditti kaupan digitalisaatiota

Ilahduttavat uutiset siivittävät lomaa