Kotimaa

"Järjestelyt ovat massiivisia" – lounaskassit ja porrastettu ruokailu palaavat yläkoulujen arkeen suuressa osassa Suomea

Yläkouluja siirtyy isossa osassa maata etäopetukseen ja etäruokintaan. Kotimaisuus ja vastuullisuus pidetään mielessä Espoossa.
Kari Salonen
Kouluruokaa jaettiin etäkoulua käyville perusasteen yläluokkalaisille tiistaina Huittisissa. Leena Laineenoja haki 7-luokkalaiselle Miikalle päivän lounaan.

Perusasteen yläkoulujen siirtyminen etäopetukseen tietää suurta mutta jo opittua muutosta ruokahuollolle. Esimerkiksi Helsinki järjestää kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan Liisa Pohjolaisen mukaan ruokailun kouluissaan etäopetuksessa kahdella tavalla.

”Oppilaat voivat tulla ruokailemaan omaan kouluunsa porrastetusti tai hakea koulusta kahdesti viikossa ruokakassin. Järjestelyt ovat massiivisia”, kertoo Pohjolainen kesken kiireistä työpäiväänsä.

Espoossa kaupungin tarvitsemista ruokapalveluista 80 prosenttia tuottava Espoo Catering Oy vastaa monien eri asiakasryhmien lisäksi myös etäopetusjaksoon siirtyvien yläkoulujen ravintohuollosta.

Kun koronapandemia iski vuosi sitten maaliskuussa, Espoo Cateringin 450 hengen ruokayritys joutui sopeutumaan nopeasti uuteen asentoon. Operatiivinen johtaja Hellen Junninen kiittää henkilöstöä nopeasta reagoinnista isoon muutokseen.

”Lähdimme heti tarjoamaan lounaspaketteja halukkaille. Aivan aluksi se käynnistyi evässämpyläpalveluna, jota tarjosimme päivittäisenä settinä”, Junninen sanoo.

Kokonaan uudenlainen toimintatapa opetti nopeasti tekijöitään. Varsin pian huomattiin, ettei viidesti viikossa tarjottava noutovaihtoehto ollut paras mahdollinen tapa toimia.

”Siirryimme kerran viikossa noudettavaan lounaskassiin, johon pakattiin viiden päivän ruokatarpeet: maito, näkkileipä, levite, ruoka-annokset, kasviksia ja hedelmä.”

Espoon noin 30 000 koululaisesta arviolta puolet on tilannut lounaskassin.

Junninen sanoo palautteen osoittavan, että oppilaat ja vanhemmat arvostavat kouluruokaa ”todella paljon”. Myönteisen palautteen taustalla on pyrkimys tarjota sesongin tuotteita ja omat kassinsa kasvis- sekä erikoisruokavalioita noudattaville.

Espoo Catering korostaa toiminnassaan vastuullisuutta. Yritys käyttää ruokapalvelujen tuotannossaan vain kotimaisia tavarantoimittajia. Junnisen käsitys on, että myös käytetyt raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia.

Ruokahävikin määräksi lasketaan lounaskassien toimituksissa kymmenisen prosenttia. Hävikkiä on pystytty taklaamaan yhteistyöllä Espoon ruoka-avun kanssa, joten noutamatta jääneet ruuat löytävät lopulta käyttäjänsä, kuten oli tarkoituskin.

”Koronavuoden aiheuttama uusi tilanne opetti meille ketteryyttä, nopeutta ja joustavuutta. Lukiolaisille on jo kasseja kasattu, seuraavaksi niitä ryhdytään rakentamaan etäopetukseen siirtyville yläluokkalaisille”, Junninen sanoo.

Facebook-keskusteluissa aihe ja kevään opit askarruttavat.

Monessa kunnassa jaettiin keväällä joka päivä lämmitettävä noutoateria ja leipä, Klaukkalassa vielä perjantaisin leipäpussi päälle. Osassa annettiin koko viikon ateriakassi kerralla. Osa kunnista jakoi ruuan lämpimänä ja osa kokkasi, jäähdytti saman tien ja jakoi kylmänä.

Osassa kuljetusoppilaat hakivat ateriat kerran viikossa, muut kahdesti ja osassa toimi maksusitoumus kauppaan, kahvilaan tai vaikka pitseriaan. Sillä sai ostaa vain ruokaa.

Jotkut kertovat jättäneensä aterian hakematta, kun lapselle noutomatka oli liian pitkä ja aikuinen ei ehtinyt. ”Kunnalle kätevä keino säästää, kun ’kouluruoka ei kelpaa’”, eräs äiti sanoo.

Humppilan kuljetusoppilaille tuotiin ateria lähibussipysäkille kesken päivän kahdesti viikossa, muut hakivat ruuat koululta.

Osassa kuntia on tarjottu hyvin koottu kassi tuoretuotteineen, osassa pelkkiä aamiaistarvikkeita.

Syksyllä etäkoululaisten on ollut mahdollista käydä koululla syömässä, mutta monella kuitenkaan ei pitkän matkan takia ja kuljetuksen puuttuessa. Kokkaus on jäänyt kodin vastuulle.

Lue lisää:

Lähiopetuksessa kouluruuan tulee olla täysipainoinen, mutta etäopetuksessa ei, ohjeistaa opetushallitus – "Pitkämatkaisimpien aterioiden saanti pitää suunnitella"

Uusi avaus auttaa koronapoikkeusoloissa etäoppilaita ja tuottajia – "Haluamme tukea alkutuottajia"

Lue lisää

MT vertaili pääkaupunkiseudun ateriapalveluiden tarjoaman lihan kotimaisuusastetta – Espoo nousi jumbosijalta ykköseksi

Kaupunkien on mahdollista kasvattaa ruuan kotimaisuusastetta, uskoo Ruokatiedon toiminnanjohtaja

HS: Köyhät kunnat kuppaavat pääkaupunkiseudulta miljoonia euroja

Kotimainen ruoka on myös arvovalinta