Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Keskikesän lettukestit

    Tuoreet marjat ovat kesälettujen parhaimpia lisäkkeitä. Vaniljakastike, kermavaahto ja tietenkin jäätelö täydentävät herkkuannoksen. Suolaisiin ohukaisiin ripotellaan päälle juustoraastetta tai homejuustomuruja. Erilaiset kylmät kalatäytteet ovat kesäisen raikkaita.

    Muurikkapannun ohella grilli on suosittu kesäaterioiden valmistuksessa. Grillinyyttiin voi paketoida koko aterian ainekset; kalaa, lihaa tai tofua yhdessä pilkottujen, nuorten kasvisten kanssa.

    Keitetyt perunat voi pyttipannun tapaan kuumentaa nyyttiin paketoituna.

    Makkara on kesästä toiseen grillaajien suosikki. Sinapilla höystetty grillimakkara ei kuitenkaan yksistään riitä ateriaksi. Kuuman makkaran kanssa maistuvat tuoreet kesäkasvikset sekä keitettyinä että tuoresalaatin muodossa.

    10 kpl

    2 munaa

    1 prk (200 g) kermaviiliä

    2 dl maitoa

    1 dl korianterisilppua

    2 1/2 dl vehnäjauhoja

    2 tl leivinjauhetta

    1/2 tl suolaa

    50 g voita sulatettuna

    Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kermaviili, maito ja hienonnettu, tuore korianteri. Sekoita joukkoon kuivat aineet. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Lisää lopuksi voisula.

    Kuumenna vohvelirauta. Voitele rauta parin ensimmäisen vohvelin paistoa varten. Kaada noin puoli desilitraa taikinaa raudalle. Paista vohvelit kullankeltaisiksi. Siirrä vohvelit suoraan tarjoilulautasille, jotta ne pysyvät rapeina.

    noin 2 dl

    150 g kylmäsavulohiviipaleita

    1/2 dl korianterisilppua

    1 rkl tuoretta inkivääriraastetta

    2 rkl limetin mehua

    puolikas makeaa chilipalkoa

    Leikkaa savulohi pienen pieniksi kuutioiksi, samoin chili. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hetki. Tarjoa vohveleiden kanssa.

    noin 4 dl

    2 keitettyä munaa (8 min.)

    150 g ruodotonta, nahatonta

    savukalaa

    1 rasia (100 g) piparjuurituorejuustoa

    1/2 dl tuoretta tillisilppua

    (maitoa)

    Hienonna munat ja savukala haarukalla. Sekoita kaikki ainekset ja ohenna tarvittaessa maidolla.

    noin 10 kpl

    5 dl maitoa

    2 munaa

    1 tl suolaa

    2 tl sokeria

    3 1/2 dl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    50 g voita sulatettuna

    Vatkaa munat maitoon. Lisää mausteet ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita lopuksi joukkoon hiukan jäähtynyt voisula. Voitele kuuma vohvelirauta voisulalla ja kaada noin desilitra taikinaa raudalle. Paista kullankeltaisiksi. Siirrä vohvelit suoraan lautasille. Tarjoa hillon ja marjasurvoksen kanssa.

    2 dl vadelmia

    2 dl mustikoita

    1/2 dl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    1 prk (2,5 dl) mansikkakermaa

    Soseuta marjat kevyesti lusikalla. Mausta sokereilla. Vaahdota mansikkakerma ja yhdistä marjojen kanssa. Tarjoa vohveleiden tai lettujen kanssa.

    noin 20 isoa lettua

    4 munaa

    1 l maitoa

    5 dl vehnäjauhoja

    1 tl suolaa

    1 rkl sokeria

    50 g voita sulatettuna

    Paistamiseen:

    voita tai juoksevaa rasvaseosta

    Tarjoiluun:

    tuoreita marjoja, hilloa

    kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä

    Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito. Vatkaa joukkoon kuivat aineet ja rasva. Anna turvota vähintään puoli tuntia. Paista muurinpohjapannulla tai tavallisella paistinpannulla suuria lettuja. Tarjoa makeiden lisäkkeiden kera. Jätä taikinasta sokeri pois, jos tarjoat lisäksi suolaisia lisäkkeitä.

    noin 10 isoa ohukaista

    Taikina:

    3 munaa

    6 dl kevytmaitoa

    3 dl vehnäjauhoja

    1/2 tl suolaa

    Lisää taikinaan:

    1 ruukku (1 dl) villirucolaa

    2 dl (100 g) emmentalraastetta

    Paistamiseen:

    voita

    Tarjoiluun:

    400 g raejuustoa

    1–2 avomaan kurkkua

    Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää taikinaan muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota puoli tuntia. Puhdista rucola ja hienonna se veitsellä leikkuulaudalla. Lisää rucola ja juustoraaste taikinaan.

    Laita kuumalle, isolle ohukaispannulle rasvaa. Lisää taikinaa. Paista kypsäksi molemmin puolin. Tarjoa ohukaiset kuumina.

    Kuori ja leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita raejuuston kanssa. Mausta pippurilla ja tarjoa ohukaisten kanssa.

    5 annosta

    noin 1 kg keitettyjä, uusia perunoita

    5 keitettyä munaa

    3 sipulia

    1/2 tl suolaa

    1 rasia (125/81 g) anjovisfileitä

    2 dl sipulinvarsia hienonnettuna

    1 dl mustapippurin makuista ruokakermaa

    (tilliä)

    Grillinyyttiin tarvitaan foliota ja leivinpaperia. Pala leivinpaperia vahvistaa foliota, joka käsittelyssä menee muuten helposti rikki. Leikkaa viisi reilua foliopalaa (30 x 30 senttimetriä), aseta foliopalojen päälle leivinpaperipalat. Viipaloi perunat ja mausta suolalla. Hienonna munat ja sipulit. Jaa perunaviipaleet, hienonnetut munat ja sipulit leivinpaperipalan päälle. Valuta anjovis ja viipaloi. Annostele kala perunoiden päälle. Ripottele pinnalle hienonnettuja sipulinvarsia.

    Nosta folion ja leivinpaperin reunat ylös. Kaada reilu ruokalusikallinen ruokakermaa jokaiseen nyyttiin ja kiepauta nyytti kiinni. Kuumenna grillissä noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kuumentuneet. Voit kuumentaa nyytit myös uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia.

    Ripottele avatun nyytin päälle halutessasi tilliä.

    6 annosta

    1 kg porsaanlihaa, esim. kassleria tai ulkofileetä

    3 punasipulia

    2 paprikaa

    400 g kesäkurpitsaa

    grillikastiketta

    1 limetti tai sitruuna

    1/2 (1 kg) vesimelonia kuorineen

    1/2 (150 g) kurkkua

    2 rkl korianteria tai persiljaa hienonnettuna

    1/4 dl (30 g) jalapenoviipaleita hienonnettuna

    1/4 tl suolaa

    1/2 rkl sokeria

    mustapippuria myllystä

    Kastike

    1 prk (150 g) ranskankermaa

    1 tl sokeria

    1/2 tl suolaa

    1 rkl sinappia

    mustapippuria myllystä

    Kuutioi liha, lohko sipulit, paprikat ja kesäkurpitsa. Pujota lihakuutioita ja kasviksia vuorotellen vartaisiin tai liotettuihin puisiin grillitikkuihin. Grillaa tai paista muurinpohjapannulla. Sivele vartaita grillikastikkeella paiston ajan.

    Kuori limetti, poista siemenet ja valkoinen osa. Leikkaa pieniksi kuutioiksi ja laita laakeaan kulhoon.

    Kuori vesimeloni, poista siemenet ja kuutioi kurkun kanssa pieniksi kuutioiksi. Yhdistä limetin joukkoon.

    Lisää joukkoon hienonnettu korianteri, jalopenot ja mausteet. Anna maustua.

    Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa salsan ja grillivartaiden kanssa. Jos kastike tuntuu liian paksulta, ohenna sitä maidolla.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF