Jenni Haukion itsenäisyyspäivän puku tehdään suomalaisesta koivusta

Jenni Haukio pukeutuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Aalto-yliopistossa suunniteltuun ja tehtyyn iltapukuun. Puvun materiaaliksi valittiin Ioncell-kuitu ja kuidun raaka-aineeksi kotimainen koivu, tarkemmin koivusta tehty liukosellu, joka on peräisin Stora Enson Joensuun-tehtaalta.
Ioncell on Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistyössä kehittämä menetelmä, jolla voidaan valmistaa laadukasta tekstiilikuitua puusta tai kierrätysmateriaaleista, kuten kierrätyspaperista ja -pahvista tai tekstiilijätteestä. Ioncell-kuitu on ekologinen vaihtoehto puuvillalle, öljypohjaiselle polyesterille sekä viskoosille.
”Ioncellistä tehty kangas tuntuu miellyttävältä. Siinä on kaunis kiilto, se värjäytyy hyvin ja laskeutuu kauniisti. Ioncell on upea materiaali, joka sopii myös arvokkaaseen pukuun. Tärkeintä kuitenkin on, että se on ympäristön kannalta kestävä vaihtoehto”, sanoo Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen.
Tulevaisuudessa vanhat Ioncell-tekstiilit voidaan myös kierrättää uuden kuidun raaka-aineeksi useita kertoja.
”Kierrätysmateriaaleista tehdyt Ioncell-kuidut ovat laadultaan erinomaisia. Esimerkiksi vanhoista puuvillafarkuista valmistamamme Ioncell-kuitu on alkuperäistä kuitua vahvempaa”, kertoo tekstiiliteknologian asiantuntija Marja Rissanen.
Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto ovat kehittäneet Ioncell-menetelmää useiden vuosien ajan, ja tällä hetkellä valmistellaan pienimuotoisen koetuotannon aloittamista. Tiimissä on mukana muun muassa puunjalostuksen, kemian, muotoilun ja tekstiili- ja vaatetusalan asiantuntijoita ja opiskelijoita. Pirjo Kääriäisen mukaan monialainen yhteistyö on valtava voimavara pitkän tähtäimen materiaalitutkimuksessa.
”Meillä Aallossa on nyt koko tekstiilin valmistusketju aina kuidunvalmistuksesta lankoihin, kankaisiin ja valmiisiin tuotteisiin saakka", Kääriäinen kertoo.
Tämänhetkisen arvion mukaan pilottilinjasto olisi käytössä vuonna 2020. Pilottilinjastolla kuitua voidaan valmistaa selvästi isompia määriä kuin laboratoriossa. Jos pilotointi onnistuu hyvin, menetelmä voi olla valmis teollisen mittakaavan tuotantoon vuonna 2025.
Metsäpalvelut
Osaston luetuimmat
- Paperiliitto tutki tuntojaan: UPM:n työtaistelu oli ”ideologinen ristiretki” palkansaajia vastaan7.2.
- Lukijalta: Sellupuusta tulossa uupelo?6.2.
- Lappeenrantaan suunnitellaan 900 hehtaarin aurinkovoimalaa – alueen metsänomistaja ihmettelee, miksi hänen talousmetsäänsä kutsutaan ”käyttämättömäksi maaksi”6.2. Tilaajalle
- Verovinkit: Ostitko mönkijän metsäkäyttöön? Pidemmän ajan hankkeet ja hankinnat vähennetään poistoina4.2. Tilaajalle
- HS: Versowoodin Ville Kopralle syyte törkeästä veropetoksesta – kiistää rikosepäilyt ja sanoo luottaneensa asianajajan tekevän lahjaveroilmoituksen7.2.
- Koivukuitupuun hinta noussut runsaan kolmanneksen vuodessa ‒ puukaupan vauhti kiihtyi viime viikolla7.2. Tilaajalle
- Aarre | Ohjautuuko energiakäyttöön sellaista puuta, joka kelpaisi metsäteollisuuden jalostettavaksi?7.2. Tilaajalle