Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsään.fi karttuu pienriistalle soveltuvilla alueilla – ”Aineisto kannustaa riistametsänhoitoon”

Metsänomistajat ja metsäalan toimijat pääsevät kesäkuussa tarkastelemaan potentiaalisia riistakohteita Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa.
Jos riistametsänhoidon menetelmät yleistyisivät, talousmetsien laatu metsäkanalintujen elinympäristöinä paranisi, uskotaan Suomen riistakeskuksessa ja Suomen metsäkeskuksessa.
Jos riistametsänhoidon menetelmät yleistyisivät, talousmetsien laatu metsäkanalintujen elinympäristöinä paranisi, uskotaan Suomen riistakeskuksessa ja Suomen metsäkeskuksessa. Kuva: Sari Tammikari / VL-arkisto
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsään.fi-palveluun lisätään kesäkuun aikana tietoa pienriistalle, erityisesti metsäkanalinnuille, soveltuvista metsäalueista. Aineisto on tuotettu hilaruututasolle (16 m x 16 m), jolloin metsänomistajat ja metsäalan toimijat voivat tarkastella riistakohteiden sijoittumista kuvion sisällä. Aineisto julkaistaan aluksi pilottialueilla, joita ovat Pori, Kuopio, Pudasjärvi ja Sodankylä.

Kartoituksen teoriapohjana on metsäkanalintujen elinympäristötieto, jolloin riittävän varttuneet ja puustoltaan monimuotoiset, kerroksellisrakenteiset ja monilajiset metsät korostuvat. Näin ollen riista-alueiden määrä painottuu Etelä- ja Itä-Suomeen.

”Kanalintuja suosiva riistametsänhoito sopii lähes kaikkiin talousmetsiin, mutta erityisen hyvin juuri palvelussa esiin nouseville kohteille”, kertoo Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Janne Miettinen.

Aineisto kuvaa metsikön tai sen osan potentiaalia riistan elinympäristöksi. Tiedon toivotaan lisäävän kiinnostusta riistametsänhoidon menetelmiin. Niiden yleistymisen myötä talousmetsien laatu metsäkanalintujen elinympäristöinä paranisi. Metsänomistaja voi pyytää apua riistakohteiden säilyttämiseen ja hoitoon esimerkiksi hakkuiden suunnittelun yhteydessä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Aineisto ei kerro alueella olevan varmasti lintuja. Se osoittaa alueet, jotka soveltuvat metsäkanalinnuille ja muulle riistalle. Aineisto on talousmetsien ympäristötietoa, jolla kannustetaan riistametsänhoitoon. Sitä ei käytetä metsien suojelualueiden suunnitteluun eikä se velvoita maanomistajaa mihinkään”, Suomen metsäkeskuksen projektipäällikkö Mikko Kesälä tarkentaa.

Riistakohteet on tuotettu Suomen riistakeskuksen ja Suomen metsäkeskuksen yhteishankkeessa.

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.