Vältä tykkylumialueilla liikkumista – ”hiljainen kuolema” voi tulla yllättäen

Metsäalan Asiantuntijat ry:n työsuojeluvaltuutetun mukaan pahoilla tykkylumialueilla on nyt hengenvaarallista.
Tykkylumi voi katkoa oksia ja kaataa puita.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon metsissä on tällä hetkellä poikkeuksellinen tilanne: puissa on runsaasti tykkylunta ja maat ovat sulat.

Metsäalan Asiantuntijat ry:n työsuojeluasiantuntijan Markku Variksen mukaan pahoilla tykkylumialueilla työskentely on tällä hetkellä hengenvaarallista

”Liikkuminen tykkylumialueella on erittäin vaarallista. 'Hiljainen kuolema' voi tulla yllättäen, kun kokonainen puun latva, oksa tai jäistä lunta voi tippua lähes ääneti päälle – korkealta ja kovaa.”

Varis suosittelee välttämään tykkylumialueilla liikkumista ja työskentelyä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos tykkyä on alueella vähän, olisi hyvä kulkea alueella työparin kera. Vähintään tulisi kertoa sovitulle henkilölle, milloin ja missä työskentelee, sekä ilmoittaa, kun on palannut turvallisesti maastosta. Myös metsäkoneilla työskenneltäessä tulisi ohjaamosta poistua ainoastaan turvallisilla alueilla”, Varis muistuttaa.

Alue-esimies Harri Tegelberg Kajaanista kertoo, että tilanne Kainuussa on täysin poikkeuksellinen.

”Tykkylunta on täällä runsaasti. Jos nyt horjahdat metsässä puuta vasten, voi se katketa ja pudota niskaan. Katkenneita puita on metsissä paljon ja osa tukkikokoisia. Lunta on maassa puolesta metristä metriin, mutta maa lumen alla on sula. Kokonaisia puita on kaatunut.”

Metsäasiantuntija Nina De Gritz Pohjois-Karjalasta Juuasta kertoo, että metsäkonekuskit ovat havainneet lukuisia vaaratilanteita.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Puut ovat kaatuneet työskenneltäessä täysin arvaamattomiin suuntiin, kun latvassa on painoa ja roudaton maa ei sido juuria. Ilmoituksia on tullut myös paikoittain todella matalalla roikkuvista sähkölinjoista.”

Metsäpalvelut

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Lisää laskuriin vain tilasi pinta-ala ja maakunta, niin saat arvion metsätilasi arvosta.