Lukijan mielipide: Naapureita tulisi kuulla ennen metsähakkuita — hakkuut tuhoavat monelta marja-, sieni- sekä ulkoilumaastot - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Lukijan mielipide: Naapureita tulisi kuulla ennen metsähakkuita — hakkuut tuhoavat monelta marja-, sieni- sekä ulkoilumaastot

Markku Herityn mielestä hakkuut eivät saisi aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapeureille.
Jaana Kankaanpää
Kansalaisaloite vaatii hakkuille samanlaista naapurikuulemista kuin rakentamiselle.

Tänäkin kesänä on monelle mökkiläiselle tullut ikävä yllätys, kun mökki seisookin talven jälkeen oudossa maisemassa, hakkuuaukealla. Sama tilanne on monella talon maaseudulta ostaneella. Pian muuton jälkeen korjataan naapurimetsä sileäksi rajaa myöten.

Toisin kuin taajamassa, haja-asutusalueella maanomistaja saa nykyään hakata metsän naapuria kuulematta ja näin tuhota monelta marja-, sieni- sekä ulkoilumaastot. Metsähakkuut vaikuttavat vuosikymmeniksi alueen ilmastoon, kasvustoon, lajistoon ja viihtyvyyteen.

Metsän tervehdyttävä vaikutus on todettu tutkimuksin; muutamienkin minuuttien päivittäinen metsässä olo alentaa stressioireita. Monelle lähimetsä on paikka rauhoittua, toisille ruoka-aitta, josta saa omiin tarpeisiin sienet ja marjat.

Nykyisen naapurikuulemisen peruslähtökohta on se, että rakentaminen ei saa aiheuttaa naapureille kohtuutonta haittaa. Niinpä metsänhakkuut tulisi saada naapurikuulemisen alaiseksi ja julkisesti tiedotettavaksi toimeksi. Aiheesta on vireillä kansalaisaloite.

Maaseudulla jäisi naapurien suojavyöhykkeiden ympärillekin runsaasti hyödynnettävää puupeltoalaa. Kapeakin kaistale metsää naapurin rajalla olisi terve ratkaisu niin ympäristön kuin ihmisten kannalta.

Kirjoitus on julkaistu MT:n mielipideosiossa.

Markku Heritty

puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Valkeakosken yhdistys

Sääksmäki

Lue lisää

Vai käytetään Suomen hidaskasvuista, laadukasta puuta vessapaperiin? Mielipidekirjoitus vastaa epäilyihin Kainuun sellutehdashankkeesta

KaiCell toisi vaurautta Kainuuseen

Metsien suojelusta ja suomalaisten luontosuhteesta

Mätäkuun aloite ei innosta