Joka kymmenes pientaloasuja maksaisi vähähiilisestä kodista viidenneksen enemmän - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Joka kymmenes pientaloasuja maksaisi vähähiilisestä kodista viidenneksen enemmän

Aalto yliopiston tekemän vertailun mukaan Tuusulan asuntomessualueella vähähiilisten kotien neliöhinta oli jopa hieman pienempi kuin eniten päästöjä aiheuttaneiden.
Jaana Kankaanpää
Tuusulan asuntomessualueella kaikista taloista laskettiin niiden hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki.

Aalto yliopiston teettämän kyselytutkimuksen mukaan kolme neljästä pientaloasukkaasta olisi valmis maksamaan nykyistä enemmän vähähiilisestä kodista.

Puolet vastanneista voisi maksaa 10 prosenttia enemmän selvästi ympäristöystävällisestä kodista. Joka kymmenes maksaisi jopa 20 prosenttia tavanomaista enemmän.

Suurin osa pientaloasukkaista koki kodin ympäristöystävällisyyden ja asumismukavuuden edullista hintaa tärkeämmiksi ominaisuuksiksi. Asukkaat kaipasivat erityisesti helposti ymmärrettävää tietoa talon koko elinkaaresta.

Puolet kyselyyn vastanneista myös toivoi, että talon hiilijalanjäljen ilmoittamisesta tulisi pakollista.

Tutkimuksen yhteydessä vertailtiin asuntomessualueen talojen hiilijalanjälkilaskelmia ja havaittiin, että pienet päästöt eivät välttämättä nosta talon hintaa. Vertailun perusteella vähähiilisimmät omakotitalot olivat keskimäärin hieman edullisempia kuin eniten päästöjä aiheuttaneet.

Vähäpäästöisten keskimääräinen neliöhinta oli 3 107 euroa kun taas eniten päästöjä aiheuttaneiden 3 404 euroa.

Lue myös:

Talon pienipäästöisyys ei juurikaan kasvata sen rakennuskustannuksia – energiatehokkuutta ei kuitenkaan voida parantaa loputtomasti

Nyt halutaan moderni puutalo hirsisen mummonmökin sijaan — asuntomessuilla puuta on käytetty sekä rakentamiseen että sisustamiseen

Asuntomessuilla päivän väri on musta ja päivän sana japandi – mutta tiedätkö mitä se tarkoittaa?

Katso uusin video
Lue lisää

Perinteinen unelma pitää pintansa – jopa 70 prosenttia nuorista haaveilee omakotitalosta, paljastaa kysely

Asuntomessujen kävijämäärä romahti – "Tänä vuonna pääpaino oli turvallisuudessa"

Talon pienipäästöisyys ei juurikaan kasvata sen rakennuskustannuksia – energiatehokkuutta ei kuitenkaan voida parantaa loputtomasti

Tuki öljylämmityksestä luopumiseen tulee syyskuussa hakuun noin 10 000 pientalolle – "Tarvitaan vain kuitti todisteeksi investoinnista ja rahat rysähtävät tilille"