Metsävakuutuksen voi vielä ostaa vuorokauden aikana alkavaa myrskyä varten: "Pohjoisesta puhaltava myrskytuuli on poikkeuksellinen" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Metsävakuutuksen voi vielä ostaa vuorokauden aikana alkavaa myrskyä varten: "Pohjoisesta puhaltava myrskytuuli on poikkeuksellinen"

Metsä joutuu koetukselle oudosta suunnasta iskevälle tuulipaineelle, kun lehti on vielä puussa, eikä routaa ole. Ahvenanmaalla sekä länsi- ja lounaisrannikolla tuuli on erittäin puuskaista keskiviikkoillasta alkaen.
Sanne Katainen
Sää aiheuttaa valtaosan metsien arvoa alentavista tuhoista. Luonnonvarakeskus Luken mukaan tulevaisuudessa myrskyt, metsäpalot ja sienituhot yleistyvät ja voimistuvat. Kuvassa näkyy syysmyrskyn tuhoja Vääksyssä vuonna 2018.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan myöhemmin torstain aikana voimakkaita puuskia esiintyy yleisesti maan länsiosassa, ja päivän ja illan aikana myös idässä, joskin puuskat heikkenevät jonkin verran.

Luonnonvarakeskus Luken sivuilla näkyy kartta, joka kertoo metsänomistajalle tuulituhojen todennäköisyydestä.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola suosittaa metsänomistajia harkitsemaan metsävakuutuksen ostamista vaikka heti.

"Myrskytuulen suunta on poikkeuksellinen. Se voi aiheuttaa tällä kertaa tuhoja sielläkin, mihin tuhoja ei yleensä ennusteta."

Jos vakuutuksen ostaa verkosta, se voi vielä ehtiä voimaan ennen kuin lähivuorokauden aikana mantereelle iskevä myrskyrintama pääsee tekemään tuhojaan.

Esimerkiksi Pohjolan vahinkoavun verkkoneuvonnan mukaan vakuutus tulee voimaan heti seuraavan vuorokauden alkaessa kello 00.00.

"Haluan herätellä metsänomistajia tästä ajankohtaisesta asiasta. Vain 55 prosenttia metsänomistajista on vakuuttanut omaisuuttaan. Tämä on hämmästyttävän pieni määrä", Tiirola sanoo.

Yksityisillä metsänomistajilla on hallussaan yli 45 miljardin metsäomaisuus.

Metsävakuutus on verotuksessa vähennyskelpoinen. Vakuutuksen hintaan voi MTK:n jäsenenä saada 10 prosentin alennuksen.

If Vakuutus neuvoo valmistautumaan lähipäiville lähes koko maahan ennustettuun syysmyrskyyn suojaamalla pihalla oleva irtaimisto sekä tarkistamalla talon vesikourut ja sadevesikaivot. Veneen riittävä kiinnitys on myös tärkeä muistaa.

Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia vahinkoja ovat kaatuneet puut, kellareihin tulviva vesi sekä sähkökatkojen aiheuttamat laitteiden rikkoutumiset.

"Tähän aikaan vuodesta monen pihasta löytyy vielä grilli, ulkokalusteita ja muuta tavaraa. Ne kannattaa nyt viedä suojaan ja sitoa esimerkiksi trampoliini ja kevyet katokset hyvin kiinni, etteivät ne pääse myrskytuulen riepottelemina aiheuttamaan vahinkoja, muistuttaa korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifistä.

"Rankkasateen varalta on hyvä varmistaa, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta. Lisäksi on hyvä poistaa roskat ja esteet sadevesikaivojen päältä."

Ajoneuvot on hyvä siirtää pihalla riittävän etäälle mahdollisesti kaatuvista puista. Etenkin haja-asutusalueilla kannattaa varautua pitkiinkin sähkökatkoihin.

Jos omistaa aggregaatin, kannattaa varmistaa, että siihen on polttoainetta.

Tyypillisiä myrskyn aiheuttamia vahinkoja ovat kaatuneet puut, kellareihin tulviva vesi sekä sähkökatkojen tai virtapiikkien aiheuttamat laitteiden rikkoutumiset ja tulipalot.

Myrskyn tekemistä tuhoista kannattaa ottaa kuvia, sillä niistä voi olla hyötyä, kun ilmoittaa vahingoista vakuutusyhtiölle.

Ifin mukaan kotivakuutus korvaa vahinkoja, joita myrsky aiheuttaa talolle sekä pihalla olevalle irtaimistolle ja kiinteille kohteille, kuten leikkimökille tai grillikatokselle.

Veneelle aiheutuneita myrskyvahinkoja korvataan esimerkiksi Ifissä veneen täyskaskovakuutuksesta tuulen voimakkuudesta riippumatta.

"Jos vahinko vaatii välitöntä kiinteistön korjausta, eli esimerkiksi vesikatto on rikki, on hyvä olla pian yhteydessä vakuutusyhtiöön", Virtanen neuvoo.

Lue myös:

Vakuutuksen ostaminen metsän turvaamiseksi Aila-myrskyn alla voikin jäädä haaveeksi – "emme tässä tilanteessa myy uusia metsävakuutuksia"

Myrskytuhojen arviointiin kehitetään uutta menetelmää – tuulikarttoja ja metsävaratietoja yhdistämällä saataisiin nopeasti tiedot kaatuneista puumääristä

Katso uusin video
Lue lisää

Meteorologi: Aila näyttää aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten pelastustehtäviä

Myrsky pauhaa nyt pahimmillaan – rajuimmat puuskat ravistelevat parhaillaan länsirannikkoa, mutta myös itäisten järvien rannoille povataan kovaa puhuria

Sally-myrsky toi mukanaan vedenpaisumuksen Yhdysvaltojen kaakkoisosaan

Aila-myrsky on katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta – "Syyskuiseksi myrskyksi poikkeuksellisen voimakas"