Metsä

Greenpeace vastustaa seurakunnan hakkuita Savonlinnassa

Seurakunnan metsätyöryhmä päätti Huosion­järven puukaupoista yksimieleisesti.
Matti Turtiainen
Greenpeacen blogikirjoituksessa mainittu Pyhät Polut -luontopolku ja seurakunnan metsäkirkko eivät sijaitse hakattavalla alueella.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on puuttunut Savonlinnan seurakunnan ja UPM:n väliseen puukauppaan. Paikallisen luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja on ollut seurakunnan metsätyöryhmässä kauppaa hyväksymässä.

Kohun taustalla on kirkkoneuvoston kesäkuun alussa tekemä päätös reilun 567 000 euron arvoisista puukaupoista 12 eri tilalta viiden eri puunostajan kanssa.

Suurin yksittäinen leimikko on noin kymmenen kilometriä Kerimäen kirkonkylältä länteen Huosion alueella sijaitsevan Pappilanmaa-tilan noin 5 000 kuution päätehakkuu. Se kaupattiin UPM:lle reilulla 296 000 eurolla.

Seurakunta oli valmistellut kaupat normaalin päätöksentekoprosessin mukaisesti. Seurakunnan metsätyöryhmä, johon kuuluu myös Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja, oli käynyt toukokuun alussa tutustumassa hakkuualueeseen.

Työryhmä esitti yksimielisesti, että alueelle tehdään isompi hakkuu, jossa kuitenkin jätetään ranta-alueelle käsittelemätön vyöhyke.

Esityksen pohjalta oli tehty leimausseloste ja valmisteltu tarjouspyyntö, jonka pohjalta kaupat syntyivät.

Paikallisesti kohu alkoi elokuussa, kun savonlinnalaiset yksityishenkilöt alkoivat kerätä nimiä päätehakkuita vastustaviin adresseihin.

Adressien mukaan UPM:n hakkuut Kerimäen Huosiossa on peruttava, sillä ne tuhoavat yleisesti virkistyskäytössä olevan metsän.

Adressit, joiden allekirjoittajia oli yhteensä yli 500, luovutettiin seurakunnan edustajille 14.9. ja kirkkoneuvosto käsittelee asiaa myöhemmin kokouksessaan.

Eniten allekirjoituksia keränneessä nettiadressissa perusteena mainitaan alueen olevan ”luontoarvoiltaan upea harjumainen metsä, jossa on runsaasti sieniä, marjoja ja ulkoilijoiden käyttämiä reittejä”.

Greenpeace vaatii (20.9.) metsäblogissaan, että UPM:n tulisi vetäytyä metsäkaupasta.

Greenpeace kirjoittaa ”Armoa yhteisille metsille” -otsikolla, että kyse on suositusta virkistysalueesta kauniissa harju- ja järvimaisemassa Huosionjärven ympärillä ja ihmettelee päätehakkuualueen kokoa.

Ympäristöjärjestö muistuttaa, että metsässä on Pyhät Polut -polkuverkosto, joka vie järven rantaan metsäkirkoksi nimettyyn paikkaan.

Pyhät Polut -polkuverkosto on Enonkoskelta toimivan Pyhät Polut ry:n kartoittama vaellusreitistö Kaakkois-Suomessa, joka hyödyntää yksityisten ja yhteisöjen mailla kulkevia teitä ja polkuja sekä yleisiä teitä.

Ympäristöjärjestö Greenpeace mainitsee blogikirjoituksessaan myös, että harvalla metsällä on omaa blogia Huosion metsän tapaan.

”Huosion metsän ystävät” -blogi on avattu elokuussa 2020, mutta yhteystietoja ylläpitäjään ei löydy. Kirjoituksia on toistaiseksi kolme.

Katso uusin video
Lue lisää

Metsien hiilinielut räjähtivät kasvuun

Avohakkuukieltovaatimus eteni eduskunnan valiokuntakäsittelyyn – maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Kalmari: "Metsien eri käyttömuodot eivät ole ristiriitaisia"

Savonlinnan seurakunta käyttää metsätuloja Kerimäen puukirkon ylläpitoon

Avohakkuissa ja jatkuvassa kasvatuksessa pitäisi siirtyä sekä että -ajatteluun