Metsä

Ennätyssato synnytti marjanpoimintahurahduksen – Näin lukijat kertovat kesän saaliistaan

MT kysyi verkossa lukijoiden marjanpoiminnasta koronavuonna.
Jukka Pasonen
Suurin osa vastaajista keräsi luonnonantimia kotitarpeiksi.

Koronapandemian aikana moni on ollut etätöissä kesä­mökillä, ja matkustusrajoitusten takia suomalaiset ovat liikkuneet kesällä paljon luonnossa. Tänä vuonna sää on lisäksi suosinut marja- ja sienisatoja, ja somevirta on täyttynyt värikkäistä marja- ja sienisaalisa.

MT kysyi verkossa lukijoiltaan, ovatko he keränneet tänä vuonna aiempaa enemmän marjoja ja sieniä.

Vastaajista lähes 80 prosenttia kertoi keränneensä tavallista enemmän marjoja ja sieniä. Pääosin luonnonantimet kerättiin kotitarpeiksi, mutta 23,5 prosenttia vastaajista kertoi poimineensa satoa myös myyntiin. Vastauksia kyselyyn tuli kaikkiaan lähes tuhat.

Kannustimena poimintaan oli poikkeuk­sellisen hyvä sato. Vain hyvin pieni osa vastaajista kertoi lähteneensä metsään koronan tai ulkomaisen poimijapulan takia.

Näin lukijat kommentoivat poimintaintoaan ja saalistaan.

”Tuli poimittua paljon, koska koronan vuoksi olimme koko kesän mökillä, jossa marjametsään on helppo mennä.”

”Koronaepidemiakin vaikutti osaltaan poimintaintoon, koska epäilen, että talvella on vähemmän innokkuutta lähteä kauppaostoksille.”

”Sain kokoon 20 litraa lakkoja, 20 litraa mustikoita. Puolukoita olen kerännyt kymmenen sankkoa, vienyt hoivakodin vanhuksille ja antanut ystäville.”

”Meillä kerätään marjoja yleensäkin paljon ja sienestetään, mutta tänä vuonna todella paljon. Aikaisemmin, kun marjoja tuli paljon, myimme osan, mutta tänä vuonna emme.”

Jukka Pasonen
Erityisesti tämän vuoden hyvä sato kannusti keruuseen.

”Kun on hyvä sato, voin täyttää myös lasten perheiden pakastimet. Tänä vuonna sai vaivatta runsaasti villivadelmia ja mustikoita, mutta hilla- ja karpalosoita en asuinseudullani tunne.”

”Mustikkaa useimpina vuosina löydän kotitarpeiksi kuten tänäkin vuonna. Myyntiin en poimi. Metsissä olisi ollut kyllä kauppaankin.”

”Kerään pakkasen täyteen hyvänä ja huonona vuonna. Tänä vuonna keräsin tavallista enemmän lahjaksi läheisille, jotka eivät itse pääse keräämään.”

”Poimin joka vuosi taloutemme tarpeeseen niin vadelmaa, mustikkaa, puolukkaa, karpaloa kuin sieniä metsästä. Tämä vuosi ei ollut poikkeus, vaikkakin runsas sato takasi sen että poimiminen oli nopeampaa. Korona taas mahdollisti sen, että pääsi poimimaan paikoista, mistä aikaisempina vuosina on ulkomaiset poimijat ehtineet putsata kankaan tyhjäksi.”

”Olin koronan takia kotona ja työttömyyskorvauksen päälle oli helppoa käydä poimimassa marjaa myyntiin. Itsellekin tuli haalittua hyvän marjavuoden takia normaalia enemmän marjaa pakkaseen.”

Lue lisää:

Lakka poimittiin kokonaan suomalaisvoimin

Poimureita saa nyt etsiä kaupoista kissojen ja koirien kanssa: "Osasta myymälöitä täysin loppu"

Sieniä ja marjoja löytyy nyt runsaasti – lue lukijoiden kokemukset ja vinkit sienestykseen

Jukka Pasonen
Melkein 80 prosenttia vastaajista keräsi tavallista enemmän marjja ja sieniä.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

MT:n lukijat kaipaavat lisää kuitupuuta käyttäviä tehtaita – etenkin Kainuuseen

Maailman metsien tila huolestuttaa: ”Keski-Euroopan kuusikoiden laajat kuolemat myrsky-, kuivuus-, kirjanpainajatuhoihin kammottavat”

”Lahopuita ei voi jättää harvennuksissa, sillä vuosien kuluessa juuri noihin puihin liito-oravat pesivät ja estävät hakkuut myöhemmin” – liito-oravan tiukka suojelu jakaa mielipiteitä

”Peuroja tai kauriita näkee lähes joka kerta, kun käyn metsäpalstalla" – Lukijoiden kohtaamat peuravahingot vaihtelevat alueittain