Metsä

Maaseudun Tulevaisuus kokeilee UPM:n Jämsänkosken tehtaalla valmistettua paperia – kotimaisen sanomalehtipaperin tuotanto saattaa jatkua

"Haluamme palvella asiakkaitamme suomalaisella vaihtoehdolla", UPM:n Jokilaakson tehtaiden johtaja Antti Hermonen sanoo.
Markku Vuorikari
Suomen ainoat sanomalehtipaperia valmistavat koneet ovat toimineet UPM:n Kaipolan tehtaalla, joka suljetaan joulukuun puoliväliin mennessä. Arkistokuva on Kaipolasta.

Huomenna perjantaina 16.10. ilmestyvä Maaseudun Tulevaisuus painetaan UPM:n Jämsänkosken tehtaalla tehdylle paperille. Tähän asti paperi on tullut pian suljettavalta Kaipolan tehtaalta, missä ovat toimineet Suomen ainoat sanomalehtipaperia valmistavat koneet.

UPM on tehnyt Jämsänkoskella koe-eriä sanomalehtipaperia paperikone 6:lla, joka tekee normaalisti SC-paperia eli kiillotettua aikakauslehtipaperia.

Kokonaan paperikone 6:ta ei suunnitella muutettavaksi sanomalehtipaperin tuotantoon.

"Kyse on puhtaasti asiakkaiden palvelusta. Kun Kaipolan paperitehdas suljetaan, haluamme palvella asiakkaitamme suomalaisella vaihtoehdolla", kertoo UPM:n Jokilaakson tehtaiden johtaja Antti Hermonen.

"Haemme nyt asiakaspalautetta ja sen pohjalta meillä pitäisi olla tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alkupuolella konsepti ja ennen kaikkea teknis-taloudellinen ymmärrys, onko sanomalehtipaperin valmistaminen Jämsänkosken paperikone 6:lla järkevää."

Hermonen ei tässä vaiheessa halua arvioida, millaisia määriä sanomalehtipaperia voitaisiin valmistaa.

Suomessa arvioidaan kulutetun sanomalehtipaperia ja erikoissanomalehtipaperia kaikkiaan vuodessa 110 000–120 000 tonnia, mikä on vain noin kolmasosa paperikone 6:n kapasiteetista.

MT painetaan Lehtisepät Oy:n painossa Jyväskylässä.

”Testissä selviää, miten aikakauslehtipaperia valmistavan paperikoneen sanomalehtipaperi käyttäytyy rotaatiopainossa”, tiivistää myyntipäällikkö Jukka Lohi Lehtisepät Oy:stä.

Lohen mukaan testiajossa kiinnostaa, onko UPM:n toimittaman koe-erän paperin huokoisuus kohdallaan ja miten värit tarttuvat siihen.

Vaikka paperi soveltuisi sanomalehtikäyttöön, MT:n painamisen jatkuminen kotimaiselle paperille on vielä monen mutkan takana. Yksi niistä on paperin hinta.

Sen pitäisi asettua sellaiselle tasolle, että UPM:n kannattaa paperia valmistaa ja että se olisi siedettävä myös paperia käyttävien sanomalehtien kannalta.

”Siltä osin kaikki on täysin auki. Ensi vuoden paperineuvottelut ovat vielä lähtökuopissa”, Lohi toteaa.

Lue myös:

Yhteiskunnallinen paine voitti – suomalainen sanomalehtipaperi ei ole vielä kuopattu

Kääntyykö kelkka vielä? Keskisuomalainen: UPM kokeili sanomalehtipaperin valmistusta Jämsänkosken tehtaalla

Katso uusin video
Lue lisää

Puupohjainen juomaveden hiilihapotuslaite syntyi UPM:n ja Mysodan yhteistyönä – laitteiden myynti kuluttajille alkaa

Metsäteollisuus ry:n Jyrki Hollmén siirtyy UPM:n työmarkkinapomoksi

UPM sopi Kaipolan paperitehtaan henkilöstöä koskevasta muutosturvapaketista – sulkeminen koskettaa suoraan yli 400 ihmistä

UPM Kaipolan paperitehtaan kohtalo sai sinetin – tehdas suljetaan vuoden viimeisellä neljänneksellä