Metsä

Ponsse teki kaikkien aikojen parhaan heinä–syyskuun tuloksen – kutistunut tilauskanta pakottaa tehtaan loppuvuonna yhteen vuoroon

Liikevoiton Ponsse odottaa jäävän tänä vuonna hieman pienemmäksi kuin viime vuonna.
Pentti Vänskä
Kolmannen vuosineljänneksen hyvästä tuloksesta huolimatta Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela näkee markkinoilla edelleen merkittävää epävarmuutta. "Arviomme mukaan kuluvana vuonna kokonaismarkkina on tullut alas noin 20 prosenttia."

Metsäkonevalmistaja Ponsse teki heinä–syyskuussa kaikkien aikojen parhaan kolmannen vuosineljänneksen tuloksen.

Heinä–syyskuun liikevaihto kasvoi viime vuoden 148,3 miljoonasta 155,0 miljoonaan euroon.

Liikevoitto nousi 16,2 miljoonasta 21,6 miljoonaan euroon ja liiketulos liikevaihdosta 10,9 prosentista 13,9 prosenttiin.

Vanhan tilauskannan ansiosta Vieremän tehdas pyöri täydellä kapasiteetilla lomien jälkeen.

Kolmannen vuosineljänneksen hyvästä tuloksesta huolimatta Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela näkee markkinoilla edelleen merkittävää epävarmuutta.

"Arviomme mukaan kuluvana vuonna kokonaismarkkina on tullut alas noin 20 prosenttia."

Vieremän tehdas jatkaa Nummelan mukaan kahdessa vuorossa täydellä kapasiteetilla lokakuun loppuun asti.

"Tämän jälkeen tilauskanta ei anna mahdollisuutta kahteen vuoroon, ja tehdas on yhdessä vuorossa marras- ja joulukuun ajan. Verkostomme tekee hartiavoimin töitä, jotta saamme riittävästi töitä Vieremän tehtaallemme", hän toteaa osavuosikatsauksessa.

Markkinoiden lievä piristyminen näkyi Ponssen tilauksissa heinä–syyskuussa. Tilausten arvo nousi viime vuoden vastaavan jakson 116,9 miljoonasta eurosta 161,2 miljoonaan euroon.

Tilauskanta pysyi samalla tasolla kuin toisella neljänneksellä ja oli 178,5 miljoonaa euroa.

"Tilanteeseen nähden tämä on erinomainen suoritus, sillä ajoimme tehdasta täydellä kapasiteetilla koko neljänneksen ajan lomakautta lukuun ottamatta", Nummela kehuu.

Vuotta aiemmin tilauskanta oli peräti 326,4 miljoonaa euroa.

Toisella neljänneksellä vaivanneet komponenttien saatavuusongelmat väistyivät Nummelan mukaan ja kysyntä piristyi lähes kaikilla markkinoilla.

"Asiakkaamme olivat hyvin työllistettyjä koko neljänneksen ajan, mikä näkyi ilahduttavasti huoltopalvelujemme liikevaihdon positiivisena kehityksenä. Samalla vaihtokonemyynti nousi selvästi toisen neljänneksen matalalta tasolta."

"Vaihtokonevarastomme on edelleen hieman korkea normaalitilanteeseen verrattuna, mutta markkinatilanteen parantuminen on alkanut vaikuttamaan myös vaihtokonevaraston tasoon laskevasti."

Ponssen liikevaihto on hieman viime vuotta perässä, mutta kannattavuus on hyvän heinä–syyskuun ansiosta viime vuoden tasolla yhdeksän kuukauden jälkeen.

"Muuttunut toimintaympäristö vaikuttaa merkittävästi ja pienentynyt tilauskanta ei tarjoa enää liiketoiminnan syklisyydelle sitä suojaa mitä se on menneinä vuosina antanut. Jatkamme panostuksiamme myyntiin, huoltoon ja varaosien saatavuuteen normaalisti, ja palvelemme asiakkaitamme parhaan kykymme mukaan", Nummela toteaa.

Euromääräisen liikevoiton Ponsse odottaa jäävän tänä vuonna hieman pienemmäksi kuin viime vuonna.

Jukka Pasonen
Ponssen liikevaihto on hieman viime vuotta perässä, mutta kannattavuus liiketulosprosentilla mitattuna on hyvän heinä–syyskuun ansiosta viime vuoden tasolla yhdeksän kuukauden jälkeen.
Katso uusin video
Lue lisää

Savottajätkästä patruunaksi: Metsäkonejätti Ponssen loi mies, jolla oli sydämen sivistystä – murheistaan Einari Vidgren ei kertonut edes perheelleen

John Deere vähentää 65 työntekijää Joensuun metsäkonetehtaalla – koko konsernin tuotekehitysvastuuta siirretään Pohjois-Amerikasta Suomeen

Komatsu tuo markkinoille pienet ajokoneet – metsäkonekauppa on käynyt yllättävän hyvin ennätyksellisen viime vuoden jälkeen

Ponsse jatkaa Suomen hyvämaineisimpana yrityksenä – korona-aika nosti uusia yrityksiä kärkikymmenikköön