Metsä

Kalmari jyrähtää luontojärjestöille: "Yhdellä puhelinsoitolla olisi voitu selvittää asiaa ja silti jatketaan somessa virheellisen tiedon jakamista"

Maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyssä oleva Avohakkuut historiaan -aloitteen käsittely aiheuttaa tunteiden kuumenemista.
Maria Miklas
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari toivoo, että luontojärjestöille olisi sattunut vain vahinko eikä kyse olisi ymmärtämättömyydestä.

Suomen Luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, Luonto-Liitto, Birdlife Suomi ja Natur och Miljö kritisoivat Valtion metsien avohakkuista luopumiseen tähtäävän kansalaisaloitteen käsittelyä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Ympäristöjärjestöjen perjantaisen tiedotteen mukaan Avohakkuut historiaan -aloite ei ole saamassa valiokunnassa riittävän monipuolista käsittelyä.

Järjestöjen tiedotteessa väitettiin alun perin, ettei valiokuntaan olisi kutsuttu kuultavaksi yhtään tutkijaa, joka olisi itse tutkinut metsien jatkuvaa kasvatusta. Tiedotetta on myöhemmin oikaistu. Paikalla oli perjantaina kaksi asiaa itse tutkinutta asiantuntijaa.

"Väite oli pöyristyttävä. Olimme pyytäneet nimen omaa Luonnonvarakeskuksesta, Itä-Suomen Yliopistosta sekä Helsingin yliopistosta mielipidettä. Meillä oli paikalla Heli Peltola Itä-Suomen yliopistosta ja Jari Hynynen Lukesta, jotka ovat molemmat tutkineet jatkuvaa kasvatusta", kertoo maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.).

"Mielenkiintoista on se, että Helsingin yliopisto ei ole kyennyt päättämään mitä mieltä he aiheesta ovat. Heiltä ei ketään paikalle saatu. Odotamme."

Paikalla kuulemisessa oli myös Metsäteollisuus ry:n metsäasiantuntija Anu Islander, Koneyrittäjät ry:n kehittämispäällikkö Timo Makkonen, Luontopaneelin edustajana professori Jaana Bäck, Sykestä johtaja Petri Ahlroth sekä Metsähallituksen edustaja.

Kalmari ihmettelee miksi ympäristöjärjestöt lähettivät julkisuuteen valiokunnan toimintaa kritisoivan tiedotteen, kun asian käsittely on edelleen kesken ja kuulemisetkin jatkuvat.

"Tuli sellainen olo, että oli ilmeisesti väärän tyyppinen mielipide kuultavilla. Twitterissä alkoi heti maalittamiseni, vaikka aihetta ei nyt kyllä todellakaan olisi", jyrähtää Kalmari.

"Kuulemiset jatkuvat vielä. Nyt annetaan ymmärtää, ettei ole kuultu eikä tulla kuuleman. Minua hämmentää, että yhdellä puhelinsoitolla olisi voitu selvittää asiaa ja silti jatketaan somessa virheellisen tiedon jakamista. Tämä oli loukkaus myös tutkijoita kohtaan. Ei hyvän maun mukaista."

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja muistuttaa, että valiokunnan jäsenillä oli tieto keitä asiantuntijoita oli paikalle kutsuttu ja saapumassa.

"Meillä on normaali käytäntö, että kuullaan eri näkökulmista asiantuntijoita. Tässäkin tapauksissa ollaan kuulemassa eri asiantuntijoita."

"Joku on suhmuroinut vai yritettiinkö vain saada kyseenalaiseksi valiokunnan toiminta. Musta on tosi surullista. Ikään kuin totena tietona tällainen tieto menee päämediaa. Voisiko kysyä asianomaisiltakin?"

Anne Kalmari tietää, että kaikkeen metsätalouteen liittyvään kuuluu myös voimakkaita mielipiteitä. Puoleen ja toiseen.

"No, tässä nähdään nyt intohimoja. Olen ollut yhteyksissä luonnonsuojeluliiton Hölttään ja kertonut hänelle, että tuli paha mieli. Hän pahoitteli."

"Haluan uskoa, että tässä on sattunut joku vahinko. En halua uskoa, että tällainen on tahallista. Muuten veisi uskottavuutta järjestöiltä, koska nyt syntyi vaikutelma, ettei edes tunneta parlamentaarisen järjestelmän toimintaa ja miten asiat etenevät eduskunnassa ja valiokuntakäsittelyssä."

Ympäristöjärjestöjen tiedotteesta kertoi ensin Helsingin Sanomat uutisessaan.

Katso Luonnonsuojeluliiton oikaistu tiedote tästä: Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen käsittelyssä ei kuulla riittävästi jatkuvan kasvatuksen tutkijoita.

Lue lisää:

Avohakkuukieltovaatimus eteni eduskunnan valiokuntakäsittelyyn – maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Kalmari: "Metsien eri käyttömuodot eivät ole ristiriitaisia"

Katso uusin video: Jättirekat
Lue lisää

Jatkuvaa kasvatusta hyödyntää lähes kolmannes metsänomistajista

Sovitut pelisäännöt pätevät yhteismetsässäkin

Metsiä ei pidä pakkosuojella

Kuunnelkaa Taalasta