Metsä

Kunnon talven ansiosta puuta on saatu koottua hyvin kelirikkovarastoihin – puukaupan odotetaan vilkastuvan

Puun hinnat ovat kohentuneet ja kysyntä näyttää lupaavalta.
Petteri Kivimäki
Kuljetusyrittäjä Jari Perttulan autot hoitavat Metsä Groupin puuterminaalia Petäjävedellä Keski-Suomessa. Tuomo Rautiainen lähti tiistaina viemään siirtoautolla Äänekoskelle puukuormaa, jonka Jari Jokinen oli hakenut metsätien varresta.

Koko maassa vallinneiden talven erinomaisten puunkorjuukelien ansiosta puuta on saatu ajettua hyvin kelirikkovarastoihin.

Kevät on edennyt lämpimien ja aurinkoisten päivien myötä nopeasti varsinkin rannikkoseuduilla. Painorajoitukset estävät puutavarakuljetuksia metsäteiden varsilta laajalti jo Kokkolan korkeudella Keski-Pohjanmaalla asti.

”Kelirikko on päällä ja tonnilaput ovat tulleet useimmille teille”, Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan toiminnanjohtaja Pentti Etelämäki kertoo.

Kelirikkotauko on alkamassa hänen mukaansa myös hakkuukohteilla. ”Yritetään korjata vielä siellä missä pystyy, mutta aika vähissä ovat ne paikat.”

Puukaupan vilkastumisesta Etelämäki sanoo olevan selviä merkkejä.

”Alkuvuosi ei ollut vielä kovin vauhdikasta, mutta ostajat ovat selvästi aktivoitumassa ja kesäleimikoiden hinnat ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan.”

Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen johtaja Jari Yli-Talonen kertoo, että lumet ovat huvenneet Lahden seuduiltakin vauhdilla.

Kelirikko on alkamassa, vaikka painorajoituksia ei teillä toistaiseksi ole vielä paljon näkynyt.

Poikkeuksellisen pitkälle kestäneen talven turvin hakkuita on voitu jatkaa myös haastavissa talvikohteissa vielä maaliskuun loppupuolella. Näin kevään rospuuttoon on ehditty valmistautua.

”Talvipaikoilta ajetaan viimeisiä kohteita vielä pakkasöiden jälkeen ensi viikolla. Huhtikuussa sellainen on harvinaista näillä seuduilla”, Yli-Talonen sanoo.

Päijät-Hämeeseen ennustettiin pahaa kelirikkokevättä, mutta nyt näyttää kohtuullisen hyvältä.

”Jos päivisin on aurinkoista ja öisin pakkasta, niin lumi haihtuu ja yöpakkanen kuivattaa teiden pintoja. Sellaisia kelejä nyt toivottaisiin.”

Puukaupan näkymien Yli-Talonen sanoo olevan metsänomistajille suorastaan erinomaiset yhdistyksen alueella, sillä puulla on nyt kysyntää ja kova kilpailu vallitsee kesä- ja kelirikkokohteista.

”Havutukkien keskihinnat ovat nousseet viidessä kuukaudessa sekä harvennuksilla että päätehakkuilla 6–9 euroa Päijät-Hämeessä. Myös kuitupuissa on ollut selvää nousua.”

Puukauppaa on käyty Yli-Talosen mukaan jokseenkin viime vuoden tahtiin, kun metsänomistajat ovat todennäköisesti vähän odotelleet ja seuranneet puumarkkinoiden kehitystä.

Runsas lumi metsissä vähensi leimikoiden tekoa ja metsä- ja tilakäyntejä.

Pääsiäisen jälkeen tilakäynnit ja leimikoiden teko on määrä polkaista täyteen vauhtiin.

”Tilakäyntejä toimihenkilöt ovat sopineet useita satoja. Se auttaa puiden markkinoille tuloa, kun päästään metsänomistajan kanssa metsään katsomaan”, Yli-Talonen toteaa.

Koko maassa Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ovat ostaneet puuta yksityismetsistä 38 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Metsä Groupin kuljetuspäällikkö Marko Yläjärvi kertoo, että puuta on saatu koottua terminaaleihin ja ajettua tehtaille talven aikana hyvin.

”Tilanne ei ole nyt ollenkaan huono.”

Metsä Groupilla suurimmat puuterminaalit sijaitsevat Äänekosken biotuotetehtaan hankinta-alueella keskisessä Suomessa. Pohjoisessa suuret terminaalit ovat rautateiden varsilla.

Viime syksyn runsaat sateet kastelivat monin paikoin teiden rungot, jotka sitten jäätyivät pakkasten tultua. Sellaisen jälkeen keväällä seuraa monesti paha kelirikko.

”Tulevat viikot näyttävät, kuivattaako teitä auringon lämpö ja tuuli vai tuleeko räntä- ja vesisateita”, Yläjärvi toteaa.

Kuljetusyrittäjä Jari Perttulan autot hoitavat Metsä Groupin puuterminaalia Petäjävedellä Keski-Suomessa.

Kevät on edennyt Perttulan mukaan jo niin pitkälle, ettei päivisin kannata enää lähteä metsäteille hakemaan kuormia.

”Yöpakkaset auttavat niin, että aamuisin tiet vielä kestävät”, hän kuvaa tilannetta.

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Fossiilisten polttoaineiden käyttöön tulee rajoituksia jo kymmenen vuoden sisällä, ennustaa metsäteollisuusjohtaja

Tukeista tulikin tikkuja – lukijat kertovat, mikä puukaupassa meni pieleen

Kantohintojen nousu kiihdytti puukaupan kesällä ennätysvauhtiin

Kemin biotuotetehdas kääntää puuvirrat etelästä pohjoiseen