Metsä

Sellun ja sahatavaran vahva nousu vetää puun hintaa ylös – PTT ennustaa kantorahatulojen lähestyvän kaikkien aikojen huippua ensi vuonna

Sahatavaran hinnat alkavat hiljalleen laskea tämän vuoden jälkimmäisellä vuosipuoliskolla sahojen ja maahantuojien varastojen täyttyessä, Pellervon taloustutkimus PTT arvioi.
Pentti Vänskä
Yksityismetsien kantorahatulot laskivat viime vuonna noin 10 prosenttia. Tänä vuonna kantorahatulot kääntyvät 14 prosentin nousuun puun hinnan kohotessa ja hakkuiden lisääntyessä. Arkistokuva.

Suomen metsäteollisuus ponkaisee nousuun tänä ja ensi vuonna elvytyksen ja investointien vauhdittamana, kun taloudet avautuvat koronan aiheuttamista sulkutiloista, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste.

Sellun ja sahatavaran vientimäärät ja hinnat ovat vahvassa kasvussa. Paperin vienti kuitenkin laskee edelleen, joten koko metsäteollisuuden viennin arvo jää koronaa edeltävää aikaa pienemmäksi.

Metsäteollisuuden viennin arvo nousee PTT:n metsäekonomistin Matti Valosen mukaan tänä vuonna seitsemän prosenttia, ja ensi vuonnakin kasvua nähdään noin neljä prosenttia.

"Varsinkin sellun hinta on voimakkaassa nousussa. Toipuminen kuitenkin riippuu maailmantalouden kasvusta”, Valonen sanoo.

Markkinasellujen hinnat ovat kohonneet viime kuukausina, kun Kiinassa talouskasvu on taas vahvaa, ja kartonkien ja pehmopapereiden käyttö kasvussa.

Markkinasellun hinnannousu iskee sitä käyttävien paperintuottajien jo ennestään heikkoon kannattavuuteen ja aiheuttaa nostopaineita paperien toimitushintoihin.

“Alkuvuoden aikana pitkäkuituisen markkinasellun dollarihinta on Kiinassa noussut jopa 40 prosenttia ja Euroopassakin noin neljänneksen. Euroopassa ollaan siis lähestymässä vuoden 2018 huippuhintoja”, toteaa metsäekonomisti Marjo Maidell.

Lähitulevaisuuteen liittyy sellun osalta silti Maidellin mukaan kysymysmerkkejä. Vaikka markkinasellun kysyntä kartonkien ja pehmopapereiden tuotantoon vahvistuu, on epävarmaa, miten sellun käyttö paino- ja kirjoituspapereiden valmistuksessa kehittyy tämän ja ensi vuoden aikana.

Sahatavaran keskimääräinen vientihinta nousee tänä vuonna kahdeksan prosenttia, PTT ennustaa.

“Tänä vuonna sahatavaran viennissä ja hinnoissa koetaan jopa piikki, kun tuotteiden kysyntä kasvaa voimakkaasti ja varastot ovat paikoin jopa ennätysmäisen tyhjiä”, Valonen sanoo.

Ensimmäisellä vuosipuoliskolla hätyyteltäneen PTT:n mukaan vuoden 2018 edellistä hintahuippua, mutta hinnat alkavat hiljalleen laskea jälkimmäisellä vuosipuoliskolla sahojen ja maahantuojien varastojen täyttyessä.

Kotimaassa sahatavaran keskimääräinen hinta nousee tee se itse -rakentamisen lisäämän kysynnän ja nousevien vientihintojen vetämänä. Nousu kuitenkin tasoittuu jälkimmäisellä vuosipuoliskolla, kun tee se itse -rakentamisen sesonki eli kesä on ohi.

Kartongin vientiin lähivuosina vaikuttaa eniten Oulussa käynnistynyt Stora Enson aaltopahvin pintamateriaalia eli kraftlaineria valmistava kone. Se vetää kartongin viennin PTT:n mukaan yli kymmenen prosentin kasvuun tänä vuonna.

Myös vanerin viennin PTT arvioi elpyvän selvästi. Korona-aikana vanerin vientiä jarrutti muun muassa huonekalujen sekä auto- ja kuljetusvälineteollisuuden vähentynyt tuotanto.

Tukkien vuotuinen keskihinta pystykaupoissa nousee PTT:n mukaan tänä vuonna jopa kuusi prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kehitys heijastaa sahatavaran vientihintojen nousua ja kysynnän elpymistä.

Ensi vuonna havutukkien keskihinnat jatkavat nousuaan tuotantokapasiteetin lisäyksen vuoksi. Kuitupuiden keskihinnat päätyvät tänä vuonna vajaat neljä prosenttia viimevuotista korkeammiksi, ja hinnannousu jatkuu samalla tasolla vuonna 2022.

UPM:n Kaipolan tehtaan sulkeminen Jämsässä vähentää kuusikuitupuun käyttöä noin 300 000 kuutiometriä, mutta kartongin tuotannon aloittaminen Stora Enson tehtaalla Oulussa lisää havukuidun käyttöä noin puoli miljoonaa kuutiota. Metsä Groupin Rauman sahan käynnistyminen lisää tukin käyttöä.

“Kun puun kysyntä kasvaa, myös hakkuumäärät kasvavat tänä vuonna viisi prosenttia. Vuonna 2022 metsäteollisuuden investoinnit nostavat puun tarvetta, ja markkinahakkuut lisääntyvät noin neljä prosenttia”, arvioi PTT:n tutkimusjohtaja Paula Horne.

Bruttokantorahatulot kääntyvät tänä vuonna 14 prosentin nousuun ja yltävät kahteen miljardiin euroon. Ensi vuonna yksityismetsien tulot nousevat edelleen vajaat yhdeksän prosenttia, kun hakkuumäärät kasvavat ja puun hinnat kohoavat.

Yksityismetsien bruttokantorahatuloissa aletaan PTT:n mukaan lähestyä ensi vuoden aikana kaikkien aikojen huipputasoa, joka nähtiin vuonna 2018.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Euroopan halpa tuhopuu heikentää suomalaisten sahojen kilpailuasemaa – ylitarjonta tuhoalueiden puumarkkinoilla jatkunee vielä vuosia, PTT ennustaa

Paperi putoaa jo tänä vuonna vientiarvoltaan pienimmäksi Suomen metsäteollisuuden päätuotteista, PTT laskee – Veitsiluodon sulkeminen sinetöi paperin romahduksen

Luke: Metsäsektorin suhdannehuippu ohi – hakkuumäärät vähenevät ja sahatavaran sekä tukkien hinnat alenevat viime vuodesta

Kartongin tuotanto kasvoi reippaasti