Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Ministerin mukaan ely-keskukset ottivat väärän roolin metsäsertifioinnissa: "Viranomaiset eivät voi ottaa kantaa elinkeinon sisäisiin asioihin"

Ely-keskus irtisanoutui PEFC-sertifioinnin kehittämistyöstä viime hetkellä ja julkaisi sertifiointia arvostelevan muistion.
Jaana Kankaanpää
Jari Lepän mukaan viranomaisten ja elinkeinon roolit eivät saa sekoittua, niin kuin ely-keskusten julkaisemassa asiakirjassa on tapahtunut.

Suomen ympäristökeskus ja elinkeinokeskukset irtisanoutuivat PEFC-metsäsertifiointia kehittävästä standardityöryhmästä viime metreillä. Samalla ne julkaisivat PEFC:tä arvostelevan muistion. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan ely-keskuksilla meni asiassa roolit sekaisin.

Lepän mukaan on hyvä, että myös metsäasioista keskustellaan laajasti. Hän kertoo silti hämmentyneensä ely-keskusten PEFC:n päivittämisestä julkaisemasta kriittisestä asiakirjasta.

"Viranomaiset eivät voi, eikä viranomaistehtäviin kuulu ottaa kantaa elinkeinon sisäisiin asioihin millään tavoin. Viranomaisten ja elinkeinon roolit eivät saa sekoittua, niin kuin nyt elyn julkisessa asiakirjassa on tapahtunut". Leppä linjaa.

Lepän mukaan PEFC-standardin kehittämisessä metsäala on halunnut parantaa metsätalouden ja koko arvoketjun kokonaiskestävyyttä. Lopputulos on kompromissi, jossa hyvin harvoin voidaan optimoida jotain yksittäistä kriteeriä.

"Tämä pitäisi mukana olevien tahojen ymmärtää", muistuttaa Leppä.

Uuden PEFC-standardin kehittämiseen osallistui yli 60 organisaatiota. Ely-keskuksen toiminta herätti ihmetystä myös muissa.

Metsäalan Asiantuntijat ry:n (Meto) neuvottelupäällikkö Erkki Eteläaho muistutti heti tuoreeltaan, että ely-keskuksen lakiin kirjoitettujen tehtävien kärjessä on yrittäjyyden ja elinkeinotoiminnan edistäminen.

Ely-keskukset ovat valtion ohjauksessa olevia viranomaisia, jotka hoitavat valtionhallinnon alueellisia toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Suomessa. Niiden toiminta jakaantuu työ- ja elinkeinoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, liikenne- ja viestintäministeriön ja ympäristöministeriön hallinnonalojen kesken.

Lepän mukaan laajasta tehtäväkentästä huolimatta työnjako ja eri viranomaistehtävät ovat sujuneet hyvin. Erityisen tärkeää näissä poikkeusoloissa on ollut yrittäjyyden ja elinkeinotoiminnan edistäminen ja tukeminen.

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

Ely-keskuksesta ja metsäsertifioinnista

Yritykset samalle viivalle ely-rahoituksessa

MTK:n Tiirola: Viranomaisen puuttuminen PEFC-sertifiointiin sopimatonta – ely-keskus korostaa olleensa työryhmässä vain asiantuntijana

Ely-keskusten mielestä PEFC:tä ei pitäisi markkinoida ekologisesti kestävänä – irtaantuvat sertifikaatista