Metsä

Video: Näin kirjanpainajakuusikossa työskennellään: "Ihan kunnon katastrofi täällä on" – Saksan kiihtyneet kirjanpainajatuhot työllistävät suomalaisia jo toista vuotta

Viikon hellejakso kesäkuussa nosti tuhopuiden määrää. Kirjanpainajia riittää, vaikka vuosi Saksassa on ollut sateinen.

Saksan kirjanpainajatuhot ovat jatkuneet vakavina sateisesta keväästä huolimatta. Erityisen huono tilanne on kuusivaltaisessa Länsi-Saksan Nordrhein-Westfalenissa, jossa Maaseudun Tulevaisuus vieraili viime viikon torstaina.

Kirjanpainaja on muuntunut alueella siten, että se kestää entistä paremmin kylmiä ja sateita. Lisäksi uusimpien selvitysten valossa kirjanpainaja pystyy lentämään jopa viisi kilometriä aiemmin luullun muutaman sadan metrin sijaan, paikalliset asiantuntijat kertovat.

Suomalaiset ovat töissä Saksan Paderbornissa jo toista vuotta. Suomalaiselle osaamiselle on kysyntää, ja töitä on kuljetuspuolelle luvassa ainakin vuodeksi.

Alkuvuonna Saksaan saapunut kuopiolaisen kuljetusyrityksen H. Tukiaisen toimitusjohtaja Timo Tukiainen kuvailee tilannetta pahaksi.

”Ihan kunnon katastrofi täällä on. Ei tätä olisi uskonut ennen kuin omin silmin näkee. Toivottavasti samanlaista tilannetta ei tule Suomeen”, hän toteaa.

"Tavat täällä hoitaa metsiä ovat erilaiset verrattuna Suomeen. Täällä on selvästi tehty paljon jatkuvaa kasvatusta. Se ei kuitenkaan sovi kaikille paikoille", Tukiainen mainitsee.

Saksan osavaltioiden metsänhoitajat yrittävät löytää keinoja, joilla metsistä saadaan kestävämpiä muuttuvassa ilmastossa. Kuusen sijaan paikalliset kokeilevat istuttaa vaihtoehtoisia puulajeja.

Tavoitteena on saada tuhopuiden poistoista syntyneet aukot nopeasti istutettua, ja saada jokaiselle aukolle kasvamaan useita puulajeja.

"Ei ole olemassa yhtä patenttireseptiä, mutta kokeilemme istuttaa eri puulajeja. Uudelleenmetsitysohjelman tarkoitus on nuorentaa metsien keski-ikää ja saada niistä kestävämpiä", paikallinen metsänhoitaja Florian Bitter kertoo.

Kuopiolainen puunkorjuuyritys FinnHarvest on uurastanut Paderbornissa vuodesta 2020 alusta lähtien.

Yrityksen Saksan-toimintojen johtaja Manuel Schmid kertoo pystyyn kuolleiden kuusten määrän olevan suurin nimenomaan Nordrhein-Westfalenin alueella.

"Tämä on kuusivaltaista aluetta, joten myös kirjanpainajatuhoja on täällä paljon. Kuivat kesät ovat johtaneet siihen, että kuuset eivät ole enää vastustuskykyisiä hyönteisille. Kirjanpainaja saadaan pysäytettyä hakkaamalla nopeammin tai tekemällä isompia aukkoja", Schmid kertoo.

Puun hinta Saksassa on Schmidin mukaan noussut pitkälti entiselle tasolle. Koronaviruksen vuoksi sahoja suljettiin maaliskuussa, jolloin kotimainen tukinkysyntä lasti rajusti.

Viime vuonna kuusitukin hinta tienv­arressa oli noin 25 euroa kuutiolta ja kuitupuun 11 euroa. "Nyt tukin hinta on 70–90 eurossa riippuen puun laadusta ja paikkakunnasta."

Kiina on ollut Saksan tukeille tärkeä markkina. Schmidin mukaan vienti Yhdysvaltoihin on vuoden aikana lisääntynyt.

Lue myös:

Sateet ja pakkaset eivät jarruta Saksan kirjanpainajakriisiä – "Kesäkuussa kirjanpainajat olivat aiempaa aggressiivisempia", tuhojen parissa työskentelevä suomalainen kertoo

Metsätuhot eivät ole laantuneet Keski-Euroopassa – suomalaiset ryntäsivät avuksi Saksan kirjanpainajatuhoihin, mutta kehno sää ja huono puumarkkinatilanne kiusaavat

Kuusikoita tuhoavat kirjanpainajat kehittyivät helteiden vuoksi ennätysnopeasti – nyt uhkana on toisen sukupolven syntyminen

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Yle uutiset: Kirjapainajien parveilu jäämässä pelättyä alhaisemmaksi Etelä-Savossa – taustalla viileämmät säät

Kirjanpainajatuhon laiminlyömisestä voi päätyä naapurimetsän maksajaksi – Näin torjut tuhoriskit

Suomi varautuu paheneviin hyönteistuhoihin: Luke laatii suunnitelman laajojen kirjanpainajatuhojen varalle

Kuusikoita tuhoavat kirjanpainajat kehittyivät helteiden vuoksi ennätysnopeasti – nyt uhkana on toisen sukupolven syntyminen