Metsä

Katso, missä maakunnissa hakataan puuta jo liikaa – "Nykyiset hakkuut vähentävät tulevia hakkuumahdollisuuksia"

Vaikka Suomen puuvarat ovat nyt suuremmat kuin koskaan, nykyisillä hakkuumäärillä ja -menetelmillä luontokatoa ei saada pysäytettyä.
Timo Filpus

Monessa maakunnassa nykyiset hakkuumäärät ovat jo suuremmat kuin mitä on mahdollista puuntuotannollisesti ylläpitää. Jos hakkaamista jatketaan samaan tahtiin, puuvarannot alkavat ehtyä.

"Puuntuotannollinen kestävyys on ylitetty, kun nykyiset hakkuut vähentävät tulevia hakkuumahdollisuuksia", tutkimusprofessori Raisa Mäkipää Luonnonvarakeskuksesta selventää MELA Tulospalvelun tuloksia.

Niin on käynyt jo Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa. Paras tilanne on pohjoisessa Suomessa, jossa hakkuut eivät yllä lähellekään puuntuotannollista maksimia.

Metsälajiston uhanalaistumisen tahti on viime vuosina hidastunut, muttei pysähtynyt. Vaikka Suomen puuvarat ovat nyt suuremmat kuin koskaan, nykyisillä hakkuumäärillä ja -menetelmillä luontokatoa ei Mäkipään mukaan saada kuriin.

Lajien uhanalaistumista arvioidaan lajistokartoituksilla ja seuraamalla niin sanottuja indikaattorilajeja, kuten mustikan ja puolukan yleisyyttä. Esimerkiksi vanhoissa metsissä viihtyvä mustikka taantui vuosikymmenten saatossa ainakin 1990-luvulle saakka. Nyt käynnissä oleva inventointi näyttää, onko taantuminen pysähtynyt.

Uusia, entistä kattavampia indikaattoreita metsätalouden kestävyyden arvioimiseksi kehitetään Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa Argumenta-hankkeessa. Lajien elinympäristövaatimusten lisäksi indikaattoreita voivat olla virkistys- ja kulttuuriarvot. Tarkoitus on tuottaa työkaluja päätöksentekijöille muun muassa metsänkäsittelyn vaihtoehdoista.

Suomen metsät toimivat hiilinieluna. Suurimmat nielut sijaitsevat pohjoisessa, missä hakkuut jäävät reippaasti alle suurimman ylläpidettävissä olevan tason.

"Kaikissa skenaarioissa näkyy, että lyhyellä aikavälillä hakkuiden lisäämien pienentää hiilinielua", Mäkipää mainitsee.

Ratkaisuna metsien käytön kestävyyden parantamiseen Mäkipää näkee korkeamman jalostusasteen tuotteet, jotka voivat olla myös sellupohjaisia. Pienemmillä hakkuilla voitaisiin saada entistä suurempi arvonlisä.

Lue myös:

Puuta hakattiin lokakuussa teollisuuden käyttöön enemmän kuin aiempina vuosina

Vanhojen metsien hakkuut voisi moninkertaistaa, ja luonto kiittäisi

Vanhan metsän hakkuurajoitukset iskevät rankasti sahoihin – Luontopaneelin ikärajat ja suojeluprosentit eivät saa ymmärrystä Metsähallitukselta ja sahoilta

Luontopaneeli: Suomen vanhat metsät suojeltava EU-tavoitteiden saavuttamiseksi – hinta 6,8 miljardia euroa, eikä arviota metsäteollisuuden tappioista ole mukana

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Joka viides metsänomistaja hädissään luontokadosta – kiinnostus luontolähtöiseen metsänhoitoon kasvanut, joten tutkijoiden mielestä sitä olisi syytä tarjota

Metsäluonnon uhanalaistuminen on tosiasia

Puuta hakattiin lokakuussa teollisuuden käyttöön enemmän kuin aiempina vuosina

Suojelun hurja hintalappu