Metsä

SAK:n Elorannan mukaan UPM:n johto toimii omistajien etua vastaan

"Menetettyjä voittoja ei saada takaisin kymmeniin vuosiin paperimiesten palkkoja leikkaamalla."
Sanne Katainen
Jarkko Eloranta peräänkuuluttaa UPM:n omistajien sitoutumista omiin vastuullisen sijoittamisen periaatteisiinsa.

UPM:n johto toimii omistajien etuja vastaan. Työmarkkinaselkkauksen hintaa ei saa palkoista leikkaamalla takaisin, toteaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta blogissaan.

Elorannan mukaan UPM menettää lakon seurauksena vähintään 20 miljoonaa euroa voittoa kuukaudessa. Kun lakko aikanaan päättyy, ei jäätyneitä tehtaita heti saada käyntiin.

Osa käynnistyy vasta, kun aurinko ne sulattaa.

"Menetettyjä voittoja ja muita tappioita ei kymmeniin vuosiin saada maksettua takaisin paperimiesten ja -naisten palkoista ja työehdoista leikkaamalla", toteaa Eloranta.

Samalla Eloranta muistuttaa, ettei omistajien etu eikä tehtävä ole rahoittaa yhtiön johdon jääräpäistä työehto- ja henkilöstöpolitiikkaa. Hän peräänkuuluttaa UPM:n omistajien sitoutumista omiin vastuullisen sijoittamisen periaatteisiinsa.

"Ja minkälaisen kolhun henkilöstön kohtelusta saa UPM:n yhteiskunnallinen maine, työnantajamaineesta puhumattakaan? Ilmapiiri yhtiössä, joka kohtelee työntekijöitään näin kovalla kädellä, on varmasti jäätävä", Eloranta jatkaa.

Paperiliiton ja UPM:n neuvottelut ovat niin pahasti konkelossa, etteivät ne ole vielä päässeet edes käyntiin, vaikka lakko jatkuu toista viikkoa. Kyse on siitä, että UPM haluaa viisi toimialakohtaista työehtosopimusta Paperiliiton vaatiman konsernikohtaisen sopimuksen sijaan.

Paperiliitto ei UPM:n vaatimuksiin suostu, sillä sen pelätään heikentävän työntekijöiden neuvottelu- ja edunvalvontavoimaa.

Elorannan mukaan muut metsäyhtiöt ovat tehneet maltilliset työehtosopimukset Paperiliiton kanssa. Toisin kuin ideologista sotaa käyvä UPM, ne palvelevat nyt asiakkaitaan, tuottavat arvoa omistajilleen ja kohtelevat työntekijöitään arvokkaana sidosryhmänä.

Lue Elorannan blogi:

Keisarin uudet vaatteet?

Katso uusin video: Kannattaako pienpuut katkoa kuiduksi vai kasata kaikki energiapinoon?
Lue lisää

Vaikka UPM:n miljardin euron biojalostamoa ei Kotkaan rakenneta, muut metsäteollisuuden investoinnit etenevät Suomessa

UPM:n mukaan yhtiön paperitehtaita odottaa kipeä kustannussäästöohjelma

Kotka pettyi syvästi UPM:n päätökseen biojalostamon paikasta – "Kannattaisiko valtiovallankin tarkastella toimintatapojaan jos tänne investointeja halutaan?"

UPM:n tulos ylitti konsernin tavoitteet viime vuonna, uuden biojalostamon suunnittelu jatkuu Kotkan sijaan Rotterdamissa