Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ympäristöjärjestöt valittivat korkeimpaan hallinto-oikeuteen valtioneuvoston ilmastotoimista

Ympäristöjärjestöt Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto haluavat viedä valtioneuvoston oikeuteen, koska niiden mukaan sen ilmastotoimet ovat riittämättömiä.
Useat ympäristöjärjestöt osoittivat marraskuussa mieltään Eduskuntatalon edustalla samaan aikaan, kun hallitus vastasi välikysymykseen EU:n ennallistamisasetusehdotuksesta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA.
Useat ympäristöjärjestöt osoittivat marraskuussa mieltään Eduskuntatalon edustalla samaan aikaan, kun hallitus vastasi välikysymykseen EU:n ennallistamisasetusehdotuksesta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA.  

Järjestöt ovat jättäneet korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) hallintovalituksen, joka koskee valtioneuvoston eduskunnalle antamaa ilmastovuosikertomusta. Järjestöjen mukaan vuosikertomuksesta puuttuvat lisätoimet hiilinieluvajeen korjaamiseksi.

Järjestöt vaativat, että päätös ilmastovuosikertomuksen antamisesta kumotaan ja asia palautetaan uuteen valmisteluun.

”Hiilinielun romahdus on aiheuttanut tilanteen, jossa ilmastolain mukaisilta ilmastosuunnitelmilta on pudonnut pohja, eikä niiden sisältämillä toimilla enää päästä ilmastolain mukaisiin tavoitteisiin. Ympäristöjärjestöt näkevät, että valtioneuvosto on lainvastaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan käynnistää menettely lisätoimista päättämiseksi ja suunnitelmien päivittämiseksi”, järjestöt sanovat.

KHO päättää myöhemmin, ottaako se valituksen käsiteltäväkseen. Jos oikeudenkäynti toteutuu, se on Suomessa ensimmäinen laatuaan.

Uusi ilmastolaki astui voimaan kesällä. Valtioneuvoston lokakuun lopulla eduskunnalle antama ilmastovuosikertomus on ensimmäinen sen aikana.

”Greenpeacen ja Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä on tärkeää hakea tuomioistuimelta linjausta siitä, toimiiko ilmastotoimien edistymisen seuranta ja päivittäminen siten, kuten sen on lain mukaan ja eduskunnan kannanottojen valossa tarkoitus toimia. Samalla kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa vaaditaan ilmastotoimien tehokkaampaa toteuttamista oikeusteitse”, järjestöt sanovat.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.