Politiikka

Pelastaako koronaepidemia enemmän ihmisiä saasteilta kuin se tappaa virukseen? Kiinassa on kuollut tuhansia, mutta pelastuneita mitataan kymmenissä tuhansissa

Ilmansaasteet tappavat maailmassa vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, miljoona heistä Kiinassa.
Paula Liesmäki
Savusumua Hangzhounissa.

Kiinassa koronaviruksen vuoksi tehdyt toimet ovat pelastaneet ihmisiä paitsi virukselta myös ilmansaasteilta, Talouslehti Forbes kertoo. Lehden haastattelema professori Marshall Burke Stanfordin yliopistosta kertoo, että ilmansaasteiden vähentyminen kahdeksi kuukaudeksi on todennäköisesti pelastanut 4 000 alle viisivuotiaan lapsen ja 73 000 aikuisen hengen Kiinassa (16.3.).

Koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin on kuollut Kiinassa noin 3 000 henkeä.

Tutkimuskeskus The Hugo Observatoryn johtaja François Gemenne arvioi Forbesin toisessa artikkelissa (11.3.), että korona-epidemia voi pelastaa enemmän ihmisiä kuin se tappaa juuri vähentämällä ilmansaasteita.

Ilmansaasteet tappavat maailmassa vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, miljoona heistä Kiinassa. Ranskassa saasteisiin arvioidaan kuolevan 48 000 ja Yhdysvalloissa yli 100 000. Tähän mennessä koronavirus on tappanut Kiinan lisäksi eniten ihmisiä Italiassa, jossa se on aiheuttanut tähän mennessä 2 158 kuolemaa.

Ilmansaasteet heikentävät keuhkojen terveyttä, joten niille altistuneilla kuolleisuus koronaan nousee muita alueita korkeammaksi. Italialaistutkimuksen mukaan myös tupakointi lisää riskiä sairastua koronaan vakavasti.

"Meidän on mietittävä, miksi pelkäämme niin paljon enemmän koronavirusta kuin ilmastonmuutosta, ilmansaasteita tai muita vastaavia uhkia? Miksi juuri koronavirus on niin tärkeä, että olemme valmiit pysäyttämään koko maailman sen takia?", Gemenne pohti haastattelussa.

Kiinan hiilidioksidipäästöjen arvioidaan tippuneen neljänneksen epidemian pysäytettyä maan talouden. Fossiilisen energian hyödyntämisestä syntyvät typpioksidin päästöt ovat laskeneet noin 30 prosenttia.

Vuosi 2019 oli viides poikkeuksellisen lämpimien vuosien sarjassa ja maailmanlaajuisesti toiseksi lämpimin koskaan mitattu vuosi, ilmastonmuutospalvelu Copernicus Climate Change Service (C3S) kertoo. Se oli Euroopassa lämpimin koskaan mitattu vuosi.

Lähteet: Forbesin juttu Gemennen haastattelusta, Forbesin juttu Kiinan ilmansaasteista

Lue lisää:

Uutispäällikön kommentti: Koronapandemian oikea vertailukohta on toinen maailmansota — maailma menee nyt uuteen järjestykseen

Kiinassa ei viranomaisten mukaan yhtään uutta kotimaista koronavirustartuntaa, ulkomailta tulleet tartunnat kasvussa – Afrikassa varauduttava pahimpaan

Lue lisää

Lentoliikenteen päästöistä ei juuri keskustella Kiinassa – ilmansaasteista puhumisessakin on rajansa

Suomi on maailman vihrein maa

Suomalaisprofessori aikoo selvittää Pekingin saastecocktailin salat

WHO: Yhdeksän kymmenestä hengittää huonoa ilmaa