Kulmuni: Suomi velkaantuu koronakriisissä miljardeissa "kaksinumeroisen luvun" – eikä ensimmäinen luku välttämättä ole ykkönen - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kulmuni: Suomi velkaantuu koronakriisissä miljardeissa "kaksinumeroisen luvun" – eikä ensimmäinen luku välttämättä ole ykkönen

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni kertoo luottavansa, että Suomi onnistuu rahoituskehysneuvotteluissa turvaamaan kotimaisen maatalouden aseman.
Sanne Katainen
Torniolainen Katri Kulmuni on keskustan puheenjohtaja ja Marinin hallituksen valtiovarainministeri.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kommentoi MT:lle, että Suomi velkaantuu koronavirusepidemian myötä runsaasti.

"Kokonaissummaa on tässä vaiheessa mahdoton arvioida. Selvää on, että puhumme julkisen talouden osalta kaksinumeroisesta luvusta miljardeissa – eikä ensimmäinen luku välttämättä ole ykkönen", Kulmuni sanoo.

Valtiovarainministeri korostaa, että velan kasvu on nyt erittäin suurta.

"Velkaantumisen määrä on joka tapauksessa erittäin iso summa ja siitä selviäminen vaatii pitkän ajan ja ison määrän erilaisia toimia."

Kun koronavirusepidemia aikanaan on ohi, alkaa Suomen talouden jälleenrakennusvaihe.

"Täytyy päästä takaisin kestävän kasvun ja korkeamman työllisyyden uralle. Se on mittava urakka, joka vaatii meiltä suomalaisilta paljon ja eri toimijoiden yhteispeliä", Kulmuni toteaa.

Hänen mukaansa valtio voi ottaa vastaan iskua ja velkaantua lyhyellä aikavälillä.

"Meidän on kuitenkin tehtävä myös päätöksiä uudistuksista, joiden avulla voimme turvata taloutemme pidemmän aikavälin kestävää kehitystä. Tarvitsemme elinvoimaista yrityskenttää kriisin jälkeen, jotta yhteistä kakkua voidaan kasvattaa."

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on moittinut Marinin hallitusta vitkastelusta maatalouden selviytymispaketin valmistelussa.

Kulmunin mukaan maatalouden tilannetta käydään läpi ensi viikolla hallituksen kehysriihessä.

"Maatalousyrittäjiä koskevat jo tehdyt päätökset vero- ja maksulykkäyksistä sekä valtiontakauksien myöntövaltuuksien korotus maatilojen maksuvalmiuslainoille. Suurimpia kiireellisiä ongelmia alkutuotannossa on tällä hetkellä kausityövoimaan liittyvä kysymys, joka pitää kiireesti ratkaista ruokaturvallisuuden kannalta."

Tekeekö hallitus päätöksen maatalouden EU-tukien aleneman täysimääräisestä kompensaatiosta?

"Luotan, että Suomi onnistuu rahoituskehysneuvotteluissa turvaamaan kotimaisen maatalouden aseman. Hallitusohjelmassa on myös tätä tukeva täydennys."

MTK:n Marttila jyrähtää Marinin hallitukselle: "Maatalouden selviytymispaketin valmistelu on ollut äärimmäisen hidasta"

Lue lisää

SK: Kulmuni on käyttänyt konsulttipalveluita lähes 50 000 eurolla, laskut ministeriöille

Hallituksen 5,5 miljardin lisätalousarvio julki – Kemin biotuotetehtaan infrastruktuurille 150 miljoonan ehdollinen tuki

Koko Suomi liikkeelle

Viljelijäkin voi pysähtyä