Politiikka

Suojelu kaavoituksen avulla polttaa välit maanomistajiin, sanoo MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen – "Menettelytapa korpeaa"

Pitäisi ottaa yhteys maanomistajiin, joita kaavamuutokset merkittäviltä osin koskevat, Viljanen painottaa.
Sanne Katainen, Kari Salonen
Uudenmaan maakuntakaavaan on merkitty yli 100 hehtaaria inkoolaisen metsänomistajan metsiä. Eerikki Viljanen vastustaa menettelyä.

"Käsittämätön juttu", kuvailee MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen Uudenmaan maakuntakaavaan merkittyjä suojelukohteita. Hän myös moittii Uudenmaan maakuntavaltuuston kokouksia todella sekaviksi.

Viljasen mukaan maakuntakaavassa toteutetaan uudenlaista kaavasuojelua, mitä ei voida hyväksyä. "Kaavaprosessi ei ole suojeluprosessi. Oikeusvaikutukset tulevat voimaan ilman korvauksia."

Tapa ei Viljasen mukaan myöskään edistä suojelullisia tavoitteita, vaan polttaa välit maanomistajiin.

Vaikka kaikkia kymmeniä tuhansia maanomistajia ei ole kaavan suunnittelussa mahdollista lähestyä, Viljasen mukaan pitäisi ottaa yhteys heihin, joita kaavamuutokset merkittäviltä osin koskevat.

Uudet suojelumerkinnät perustuvat pitkälti soidensuojelun täydennysohjelmaan, joka ei ole voimassa, mutta jota varten maita kartoitettiin 2010-luvun alkupuoliskolla. Tiedot eivät ole ajan tasalla, Viljanen sanoo.

Viljanen teki muutosehdotuksen, jossa hän ehdotti merkinnöistä poistettavaksi suojelualueita, joilla suojelukriteerit eivät ehdottomasti täyty. Ehdotus ei mennyt läpi.

"Karkeasti voi sanoa, että koko vasemmisto, vihreät ja osa kokoomuksesta äänestivät muutosehdotuksia vastaan, RKP, perussuomalaiset ja keskusta muutosesityksen puolesta."

Muutosesityksen vastaisuudessa on Viljasen mukaan vedottu uuden maakuntakaavaan kiireellisyyteen. Valmistelijat ovat korostaneet, kuinka moni kunta ja kaupunki odottavat pääsevänsä toteuttamaan hyväksymistä odottavia projekteja, hän sanoo.

"Pilkkuakaan ei saa muuttaa, tai kaikki menee pilalle. Menettelytapa korpeaa."

Nykyistä menetelmää Viljanen nimittää sosialisoinniksi.

"En ole suojelua vastaan, mutta jos sitä tehdään, se pitää tehdä oikealla tavalla: Oikeisiin tietoihin ja täyteen korvaukseen perustuen ja vuoropuhelua noudattaen."

Lue myös:

Kaavamerkinnällä suojelu kuohuttaa maanomistajaa: inkoolaisen tilan metsiin kaavoitettu uusia suojelukohteita yli sata hehtaaria

Lue lisää

Suomalaisen ruuan tulevaisuus vaarassa

"Vaikea ymmärtää laaturuuan halpuutta – käsittämätöntä, että kotimaista myydään samaan hintaan kuin maailman bulkkia"

MTK:n Eerikki Viljanen vaihtoi maidontuotannosta lihakarjaan

Luva: Kaavoituksella ei saa rajoittaa metsäomaisuuden käyttöä – "Suojelumerkintöjä ei tulisi käyttää kaavojen viherpesuun"