Keskustan puoluekokous lähenee, mutta Katri Kulmunille ei ole vielä ilmaantunut vastaehdokkaita - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Keskustan puoluekokous lähenee, mutta Katri Kulmunille ei ole vielä ilmaantunut vastaehdokkaita

Keskustan Oulussa pidettävä puoluekokous lähestyy ja puheenjohtajakilpailuun odotetaan nimiä.
Kuvat: Lari Lievonen, Juha Kauppinen, Jarno Mela, Johannes Tervo, Petteri Kivimäki / Kuvitus: Juho Leskinen
Keskustan puoluekokous kolkuttelee jo oven takana, mutta puheenjohtaja Katri Kulmunille ei ole toistaiseksi löytynyt vastaehdokkaita. MT kysyi asiasta Jari Lepältä (vas.), Mikko Kärnältä, Mika Lintilältä, Antti Kurviselta, Hilkka Kempiltä ja Joonas Köntältä.

Kevään ja alkukesän tapahtumien jälkeen keskustan tilanne on ollut mielenkiintoinen. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästään koulutuskohun vuoksi, minkä jälkeen myös syyskuun puoluekokouksen alle on tullut lisää säpinää.

Lähinnä pohdintoja on ollut keskustan puheenjohtajavalinnan ympärillä. Kuka valitaan seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi johtamaan toiseksi suurinta hallituspuoluetta?

Ilmoilla on ollut kysymys, että käydäänkö keskustan puoluekokouksessa puheenjohtajavaali vai saako Kulmuni jatkaa puheenjohtajan paikalla kokouksen yksimielisellä päätöksellä.

Spekulaatioita potentiaalisista puheenjohtajakilpaan lähtijöistä on, mutta kukaan ei ole vielä Kulmunin lisäksi ilmoittautunut mukaan.

Suurimmat spekulaatiot ovat pyörineet perhevapaalla olevan, tiede- ja kulttuuriministeri sekä kansanedustaja, Annika Saarikon ympärillä. Saarikko kertoi Ylen erikoishaastattelussa harkitsevansa päätöstään elokuulle asti ja kertovansa harkintansa lopputuloksen aloitettuaan perhevapaan jälkeen jälleen ministerin tehtävissä.

MT kysyi muutamilta kansanedustajalta sekä ministereiltä, heidän aikeistaan sekä mietteistään puheenjohtajakilpailusta.

Keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ilmoitti lyhyesti ja ytimekkäästi, että hän ei aio pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi.

Ensimmäisen kauden jyväskyläläinen kansanedustaja Joonas Könttä ilmoitti myös, ettei hän aio pyrkiä puolueen puheenjohtajaksi.

"En aio pyrkiä. Tuen puolueen puheenjohtajaa. Toivoisin kaikille keskustan johtopaikoille useita ehdokkaita. On keskustalle omaleimaista, että johtotehtävistä käydään monipuolinen vaali ja kenttäväki päättää", kommentoi Könttä Maaseudun Tulevaisuudelle.

Lapin vaalipiiristä eduskuntaan valittu Mikko Kärnä tavoitettiin puhelimitse eikä hänkään ole lähdössä mukaan puheenjohtajakilpaan.

"En ole lähdössä puheenjohtajakilpaan vaan meiltä on Lapista jo yksi ehdokas ja se on Katri Kulmuni."

"Kyllä minä toivon, että tässä puheenjohtajakisa käydään. Mikäli valinta tehdään vain kokouksen yksimielisellä päätöksellä, en näe että se on keskustan kannalta paras mahdollinen ratkaisu", jatkaa Kärnä.

Kärnä ei kuitenkaan kerro kenet hän haluaisi mukaan puheenjohtajakisaan.

"En ota kantaa siihen, kenen pitäisi lähteä kisaan mukaan, mutta varmasti olisi päteviä ehdokkaita useampiakin."

Myös ensimmäisen kauden asikkalalainen kansanedustaja Hilkka Kemppi kertoi, ettei aio olla ehdolla keskustan puheenjohtajaksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ilmoitti puhelimitse, ettei hänellä ole asiaan kommentoitavaa.

Lisäksi keskustan eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Eeva Kalli ilmoitti Suomenmaa lehden haastattelussa, ettei aio hakea puheenjohtajan paikkaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä tavoitettiin, mutta hän ei kommentoinut asiaa lainkaan.

Lue lisää:

Kulmuni MT:lle: Vaikeita päätöksiä ei kannata juosta karkuun

Paavo Väyrynen tukee Katri Kulmunin uudelleenvalintaa keskustan puheenjohtajaksi – "Annika Saarikon näytöt eivät vakuuta"

Lue lisää

Kulmuni: Haastajien tulo puheenjohtajakisaan oli yllätys

"Aluepolitiikka erottaa keskustan muista" – Kulmunin mukaan alueiden tasa-arvon pitää olla puolueen toiminnan peruskivi

Keskusta, voisitteko jo palata normaaleiksi?

Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea