VM esittää maatalousministeriölle 73 miljoonan leikkausta ensi vuodelle – ravinnekierrätykseen ja joutoalueiden metsitykseen uutta rahaa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

VM esittää maatalousministeriölle 73 miljoonan leikkausta ensi vuodelle – ravinnekierrätykseen ja joutoalueiden metsitykseen uutta rahaa

Ympäristöministeriölle esitetään 16,5 miljoonan euron korotusta ensi vuodelle.
Hanne Salonen / Eduskunta
Valtion ensi vuoden budjetin pitäisi olla valmis lokakuussa.

Valtiovarainministeriö (VM) esittää maa- ja metsätalousministeriön (MMM) budjetiksi 2 620 miljoonaa euroa. Budjetti pienenisi tästä vuodesta noin 73 miljoonalla eurolla. Laskua on kolme prosenttia.

Laskua selittää maatilatalouden kehittämisrahasto (Makera). Tänä vuonna sitä pääomitetaan MMM:n budjetin kautta 90 miljoonalla eurolla. Pääomitus on kertaluonteinen, eikä sitä ole jatkettu ensi vuodelle.

Ympäristöministeriölle VM esittää rahoitukseen kuuden prosentin korotusta. Nousua on 16,5 miljoonaa euroa 302 miljoonaan euroon.

Korotuksesta lähes kymmenen miljoonaa menee uuteen avustukseen, jolla tuetaan asuinrakennusten öljylämmityksestä luopumista.

Ministeriöt esittävät oman yksityiskohtaisen ehdotuksensa myöhemmin tänään. Hallituksen budjettiriihi kokoontuu käsittelemään budjettia 17.–18. syyskuuta.

Uutena rahoituksena maa- ja metsätalousministeriölle VM esittää neljää miljoonaa euroa ravinnekierrätyksen edistämiseen biokaasutuotannolla.

Rahoja voidaan maksaa kierrätettäviä biomassoja kaasutukseen toimittaville yrityksille tai yhteisöille.

Määrärahan käyttöä tarkennetaan näin:

"Tuen avulla vähennetään luonnonhoidosta ja maatiloilta ylijäämäbiomassojen aiheuttamia ravinne- ja kasvihuonekaasupäästöjä ja edistetään biomassoissa olevien ravinteiden kierrätystä", budjetissa todetaan.

Toinen uusi määräraha on 1,36 miljoonaa euroa joutoalueiden metsitykseen.

"Tukea myönnetään maataloustuotannon ulkopuolelle jääneiden peltojen ja muiden avointen alueiden sekä käytöstä poisjääneiden turvetuotantoalueiden metsittämiseen."

Tukea saa vain yksityinen maanomistaja ja se muodostuu tuesta perustamistoimista sekä hoitopalkkiosta.

Luonnonvara- ja biotalouden edistämisen rahoitus jatkaa nousua. Vuonna 2019 se oli noin kuusi ja puoli miljoonaa euroa ja nyt esityksessä 44 miljoonaa. Nousua viime vuodesta on 15 miljoonaa.

Juttua päivitetty 12.16 Makera tiedoilla.

Lue myös:

Valtion ensi vuoden budjetti on noin 7 miljardia alijäämäinen – ja sekin pettää, jos koronaa ei saada kuriin

Matti Vanhanen budjetista: Ensi vuodelle ei tehdä uusia elvytyspäätöksiä

MTK:n Marttila Vanhasen talousarvioehdotuksesta: "jämäkkä ulostulo, biotalousinvestointeihin kaivataan lisää kunnianhimoa"

Lue lisää

Kolmasosa yrityksistä masentui budjettiriihen päätöksistä – konkurssien uhka on kuitenkin vähentynyt

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Hallitus poksautti korkin lainapullosta

Marin: "budjetti on elvyttävä" – lämmityksen veronkiristys koskee miljoonia suomalaisia