MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Politiikka

Lähes puolet suomalaisista lisäisi presidentin sisäpoliittista valtaa kriisitilanteissa – maalla reilusti yli puolet on vahvemman presidentin kannalla

Perussuomalaisia äänestävien keskuudessa ajatus on suosituin, epäsuosituin puolestaan vasemmistopuolueita ja vihreitä äänestävien keskuudessa.

Suomalaisista 45 prosenttia antaisi presidentille enemmän sisäpoliittista valtaa kriisin aikana. Vastakkaista mieltä oli 35 prosenttia MT:n teettämään kyselyyn vastanneista.

Vallan lisäämisen kannatus kasvaa iän mukana. 45–54 -vuotiaista sekä yli 65-vuotiaista yli puolet on sen kannalla.

Perussuomalaisten äänestämistä harkitsevien joukossa kannatus tälle ajatukselle on korkein, 74 prosenttia. Kokoomuslaisista näin ajattelee 66 prosenttia.

Vihervasemmistoa äänestävistä yli puolet ajattelee, että lisävaltaa ei pidä presidentille antaa.

Maaseudulla lisävallan kannalla on melkein 60 prosenttia vastaajista. Pääkaupunkiseudulla ja kaupungeissa niin ajattelee vähän yli 40 prosenttia.

Presidentin vallankäytöstä on keskusteltu keväästä saakka, kun presidentti Sauli Niinistö esitti koronanyrkin käyttöönottoa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kieltäytyi ehdotuksesta.

Niinistöllä oli vaikutusvaltaa maaliskuisessa valmiuslain valmistelussa ja hän piti sen käyttöönottoa esillä keskustelussa.

Silloin kyse oli lähinnä arvovallasta ja Niinistö otti arvojohtajan roolia.

Hän kertoi heinäkuussa jatkavansa mielipiteiden kertomista myös asioissa, jotka eivät suoraan presidentin toimivaltaan kuulu.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssä Niinistö arvioitiin luotettavimmaksi koronaviestijäksi. Marin oli lähes yhtä luotettava kyselyn vastaajien mielestä.

MT:n kyselyn toteutti TNS Kantar Agri ja siihen vastasi 9.-14. lokakuuta 1 020 suomalaista.

Tulosten virhemarginaali koko kansan vastausten osalta on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotoksissa tulos on suuntaa-antava.

Lue myös:

Joka neljäs suomalainen jatkaisi Niinistön presidenttikautta poikkeuslailla – enemmistö kannattaa kahden kauden rajoitusta

Kansa luottaa vahvimmin, kun koronasta viestii Niinistö tai Marin

Lue lisää

Kysely: Kokoomuksen kannattajat huolissaan talousromahduksesta, vasemmiston kannattajat ääriliikkeiden noususta

Politiikan tutkija arvioi MT:n gallupin tuloksia: Sauli Niinistö on niin suosittu, että suomalaiset haluavat lisätä presidentin valtaoikeuksia

Poliisiylijohtaja paljastaa: Viranomaisten näkyvyyden parantamiseen käytetään 4,1 miljoonaa euroa – potista merkittävä osa harvaan asutuille seuduille

ETL: Kauppojen omat Private label -tuotteet aiheuttavat kaupalle kaksoisroolin – takaa paremman aseman brändituotteiden rinnalla