Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Ratkaiseeko huoltovarmuus Suomen hävittäjävalinnan? Ex-puolustusministeri kertoo keskeisen pointin, kun päätetään Hornetien korvaajasta

"HX-hankkeessa työskentelevät virkamiehet joutuvat tekemään hyvin monimutkaisen analyysin koneista", Jussi Niinistö sanoo. ”Silloin on parempi, että poliitikot tai entiset poliitikot eivät mielipiteineen asiaan sotkeudu.”
Johannes Tervo
Ilmavoimien Hornet-hävittäjä oli mukana lentonäytöksessä, joka järjestettiin Kauhavalla elokuussa. HX-hankkeessa päätetään, mikä konetyyppi korvaa käytöstä poistuvat Hornetit.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa puolustusministerinä toiminut Jussi Niinistö sanoo, että hänellä ei ole suosikkia Hornet-hävittäjien seuraajaksi.

”Ei ole. Ja vaikka olisikin, en sitä sanoisi. En halua vaarantaa prosessia, joka on hyvin taiten rakennettu.”

Lopulliseen päätökseen vaikuttaa moni asia, Niinistö sanoo.

”Yksi keskeinen on, toteutuuko huoltovarmuus.”

Suomella on ollut periaate, että se huoltaa omat koneensa itse sekä rauhan että sodan aikana.

”Jos joku lentokonevalmistaja ei anna täysiä takuita huoltovarmuuden toteutumisesta, silloin se on varmasti huonommassa asemassa kuin valmistaja, joka antaa Suomelle valtuudet huoltaa koneet."

Hornetien seuraajan valinta on ristitty HX-hankkeeksi.

Lyhenteen H viittaa Suomen nykyiseen monitoimihävittäjään Hornetiin. X puolestaan tarkoittaa uutta konemallia, jota ei ole vielä valittu. Ehdokkaita on viisi.

Yhdysvalloista tarjolla ovat Boeingin F/A-18 eli Super Hornet ja Growler sekä Lockheed Martin F-35. Muut Hornetien seuraajaehdokkaat ovat ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen ja yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

HX-hankkeessa työskentelevät virkamiehet joutuvat tekemään hyvin monimutkaisen analyysin koneista, Niinistö sanoo.

”Silloin on parempi, että poliitikot tai entiset poliitikot eivät mielipiteineen asiaan sotkeudu.”

Niinistö aloitti lokakuun alussa Kannuksen kaupunginjohtajana.

Hornetien myötä poistuva suorituskyky täytyy korvata täysimääräisesti, jos koko Suomea halutaan puolustaa, Niinistö toteaa.

Tarvitaanko siihen 64 uutta hävittäjää?

”Ei se ihan kiveen hakattu se 64 kappaletta ole. Eri valmistajilta tulee varmasti erilaisia näkemyksiä koneiden suorituskyvystä ja määrästä. Nyt näyttää, että 10 miljardia euroa on viimeinen raja, mikä koneisiin ollaan valmiita laittamaan.”

Niinistö on edustanut kantaa, että hävittäjiä voitaisiin hankkia enemmänkin kuin 64.

Tässä taloustilanteessa se ei varmaankaan ole täysin realistista, hän sanoo.

”Olisin kyllä hyvin huoleton, jos suomalaiset pystyisivät varustamaan satakunta nykyaikaista monitoimihävittäjää – niin kuin Ruotsi tekee. Se olisi jo riittävä pelote, että tänne ei kannata hyökätä.”

Pidän nykyhallituksen linjaa realistisena ja kohtuullisena, Niinistö toteaa.

”Kunhan ne kymmenen miljardia euroa löytyvät, ja niillä hankitaan parhaita mahdollisia Suomelle löytyviä hävittäjiä. Eiköhän silloin myös entinen puolustusministeri voi nukkua yönsä ihan rauhassa.”

Lue lisää:

"Politiikalta sain enemmän kuin uskalsin odottaa" – ex-puolustusministeri Jussi Niinistö johtaa nyt Kannuksen kaupunkia

Päivi Karjalainen
”Olisin kyllä hyvin huoleton, jos suomalaiset pystyisivät varustamaan satakunta nykyaikaista monitoimihävittäjää – niin kuin Ruotsi tekee. Se olisi jo riittävä pelote, että tänne ei kannata hyökätä", Jussi Niinistö sanoo.
Lue lisää

"Politiikalta sain enemmän kuin uskalsin odottaa" – ex-puolustusministeri Jussi Niinistö johtaa nyt Kannuksen kaupunkia

Puolustusvoimat ryhtyy etsimään Hornetien korvaajaa

Kannus valitsi Jussi Niinistön kaupunginjohtajaksi – entinen puolustusministeri ylivoimainen äänestyksessä

Jussi Niinistö palaa perussuomalaisten hajoamiseen kesällä 2017: "Katsoin velvollisuudekseni jatkaa puolustusministerinä"