Politiikka

Alkutuotantotuen yläraja kahdeksankertaistui 80 000 euroon, alaraja aleni 2 000 euroon

Tuki on tarkoitettu koronasta suoraan kärsineille tiloille ja yrityksille, joiden tuotteiden menekki on oleellisesti heikentynyt koronan vuoksi.
Jaana Kankaanpää
Alkutuotannon tuki nousee 80 000 euroon eli kahdeksankertaistuu keväästä. Alunperin EU-komissio ehdotti sadantuhannen euron rajaa.

Erikoistuneille maatiloille tarkoitetun maatalouden alkutuotannon väliaikaisen tuen yläraja tilaa kohti nousee 10 000 eurosta 80 000 euroon. Alaraja alenee 5 000:sta 2 000 euroon.

Hallitus päätti muutoksista torstaina.

Alkutuotannon tuki on tarkoitettu koronasta suoraan kärsineille yrityksille, jollaisia ovat esimerkiksi erikoistuneet maa-, poro-, turkis- ja puutarha­tilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille. Tilojen tuotteiden menekki on oleellisesti heikentynyt koronan vuoksi.

Turkistalouden tilanne on vaikeutunut turkishuutokauppojen ongelmien vuoksi.

Tuki lasketaan yritysten kiinteistä kuluista. Poikkeuksena hyväksytään kuluja, jotka syntyvät eläinten terveyden ja yrityksen jatkuvuuden turvaamiseksi välttämättömistä rehuista.

Tuen haku uusilla ehdoilla aukeaa 4. marraskuuta, kun komission hyväksyntä muutoksille on saatu. Valtioneuvosto päätti jatkaa tuen voimassaoloa 30.6.2021 asti.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan avustuksen vaikutus on jäänyt vähäiseksi erityisesti yrityksille, joilla on ollut merkittävästi henkilöstökuluja tai kiinteitä kuluja.

”Pidän erittäin tärkeänä, että alkutuotantoa voidaan tukea nyt korkeammilla tuilla. Tämä helpottaa erityisesti isoja tuottajia, joilla kiinteät kustannukset ovat myös suuria", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo.

"Haluamme tukea kaikkia alkutuotannon yrityksiä pysymään pystyssä. Tuen alarajan alentamisella 2 000 euroon voidaan huomioida myös ne yrittäjät, joiden yritystoiminta on pienempää, mutta jotka ovat yhtä lailla kärsineet koronan aiheuttamista taloudellisista menetyksistä”, Leppä toteaa.

Viidennessä lisätalousarviossa eduskunta myönsi 30 miljoonaa euroa lisää maatalouden alkutuotannon väliaikaiseen tukeen, jotta mm. tuen ylärajaa voitaisiin muuttaa korkeammaksi sekä alarajaa alemmaksi ja siten parantaa yritysten yhdenvertaisuutta.

Alkutuotannon erityispiirteiden vuoksi sen sisällyttäminen yleiseen kustannustukeen ei ollut alun perin mahdollista.

Valtioneuvosto antoi lausuman. Siinä todetaan, että asetuksessa ei edellytetä sitä, että asetuksen mukaista tukea saanut toiminta välttämättä jatkuu sellaisenaan vaan yritys voi perustellusti muuttaa yritystoimintansa sisältöä, tuotantosuuntaa tai laajuutta.

Yritys voi myös luopua tuotannosta tukikauden päättymisen jälkeen.

Lue lisää

Paula Risikko sai onnitteluviestin kannattajaltaan: "Komentajamerkki sopii pohjalaiselle naiselle!"

Vielä keväällä Petteri Orpo vaati ihmisiä takaisin työpaikoille — nyt kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja patistaa valtion työntekijöitä etätöihin: "Täyttä höyryä vapauden suuntaan"

"Suomalaisten näkemys politiikasta on ollut kriittinen, kyyninen ja ehkä jopa negatiivinen" – kysely paljastaa, että poikkeuksellinen koronatunnelma on ohi, enää alle neljännes luottaa poliitikkojen kertomaan tietoon

"Työikäisistä ja -kuntoisista ihmisistä on alueilla jo tällä hetkellä pulaa" – MT-kysely: Maahanmuutto jakaa kansaa