Politiikka

Ylen päätoimittaja Jokinen yllättyi Juha Marttilan MTK:n valtuuskunnassa antamasta kritiikistä - suora viestintä olisi rakentavampaa

Jarkko Sirkiä
Ylen uutisointi maatalous- ja metsäaiheista sai yllättäen kritiikkiä MTK:n valtuuskunnan kokouksessa tiistaina.

Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen hämmästelee MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan puheita MTK:n valtuuskunnan kokouksessa Seinäjoella. Marttila kritisoi tilaisuudessa Ylen uutisointia, ja vaati siihen korjausliikettä. Jokinen toivoo, että Yleä koskeva palaute tulisi taloon suoraan.

"Kyllä se meidätkin yllätti, että mediasta puhutaan tuollaisilla foorumeilla. Toivoisi, että meitä koskevassa journalismissa oltaisiin suoraan minuun yhteydessä. Olen varmasti Marttilaan yhteydessä ihan henkilökohtaisesti tässä asiassa."

"Jos on jotain oikaistavaa, halua tarjota vastinetta tai muuten kommentoida asioita, niin toimitukseen vaan yhteys. Se on rakentavampaa kuin moittia meitä muilla foorumeilla.", Jokinen sanoo.

MTK:n Marttila arvosteli harvinaisella tavalla julkisesti järjestön tilaisuudessa.

"Journalismi on ideologisesti värittynyttä. Kattaus asiantuntijoita on lähetyksissä kovin kummallinen", Marttila kritisoi tiistaina.

Ylen maa- ja metsätaloutta koskevia sisältöjä arvosteltiin kokouksessa laajemminkin asenteellisiksi. Jokinen sen sijaan pitää Ylen uutisointia maatalous- ja metsäasioissa monipuolisena.

"Aina kaiken voi tehdä paremmin, mutta en tässä mitään isoa vinoumaa huomaa."

Metsäasioiden osalta Jokinen pitää ongelmallisena, että alan sisälläkin näkemyksiä on paljon erilaisia. Lisänä nykyiseen keskusteluun hän toivoisi, että metsäteollisuuden isot yhtiöt voisivat olla enemmän äänessä.

"Harmittaa, että metsäyhtiöt on isoja pörssikonserneja, ja niiden tiedottaminen ja julkinen keskustelu on hankalaa kansainvälisten pörssisäädösten takia. Se ei tosin ole meistä kiinni."

Jokinen ei allekirjoita väitettä värittyneestä maatalousaiheiden käsittelystä.

"Kyllä se aika hyvällä mallilla on. Ruuantuotannon yhteiskuntavastuu ja suosio kansan parissa on korona-aikana noussut, ja jokainen ymmärtää, että tarvitaan suomalaista alkutuotantoa.

Sen sijaan kasvis-lihakeskustelua hän toisinaan hämmästelee. "Kyllähän kasviksia kalaa, kanaa kasvatetaan myös Suomessa. Ei se ole alalta pois – se unohtuu välillä tässä keskustelussa"

MT:n teettämissä gallupeissa tyytyväisyys Ylen kaikkeen tarjontaan on koettu maaseudulla asuvien keskuudessa heikommaksi kuin kaupungeissa.

Ylen Jokisen mukaan maaseudulla Yleä seurataan paljon enemmän kuin kaupungeissa.

"Itse olen maalta kotoisin ja koronavuonna olen ollut lomien ulkopuolella maalla paljon enemmän kuin normaalisti. Liikkuessani saan paljon palautetta. Tottakai tulee kritiikkiäkin, mutta niin sitä aina on tullut. Maaseudun käsite on aika paljon laajempi käsite kuin MTK:n jäsenistö."

Lue myös:

MTK:n Marttila vaatii korjausliikettä Ylen journalismiin – "Maaseudun mitta on täysi"

"Onko MTK:sta tullut samanlainen vihreiden paikallisosasto kuin Sitrasta?" – turpeen alasajo ja Ylen uutislinja suututtivat MTK:n valtuuskunnassa

Ylen hallintoneuvoston Satonen ei muista, että etujärjestöistä olisi aiemmin kritisoitu Ylen journalistista linjaa, kuten MTK:n Marttila nyt teki – "Onhan se aika poikkeuksellista"

Lue lisää

Keskustan Kurvinen: Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan maanomistajien omaisuudensuojaa tällä hallituskaudella – MTK:n Viljasen mukaan nykytilanne pakkolunastuksissa muistuttaa laillistettua ryöstöä

Yleisurheilutähti Kristiina Mäkelästä tulee suomalaisen ruuan sanansaattaja: "Odotan innolla kohtaamisia maataloustuottajien kanssa"

MTK:n Hakkarainen: "FSC sekoitetaan suojeluun, vaikka se on metsänhoidon työkalu" – talousmetsän lahopuuston lisääminen ei FSC-standardin mukaan velvoita suojeluun

Kunnat hallitsevat 1,5 miljardin euron metsäomaisuutta – MTK kannustaa maa- ja metsätaloutta ymmärtäviä ehdolle kuntavaaleihin