Politiikka

Seppo Kääriäisen mielestä keskustan tulisi järjestää jäsenvaali presidenttiehdokkaasta — vaihtoehtoina ainakin, Rehn, Aho ja Vanhanen

Presidentti Sauli Niinistölle ei ole selvää seuraajaehdokasta näkyvissä Seppo Kääriäinen kirjoittaa kolumnissaan.
Jaana Kankaanpää, Jarkko Sirkiä, Sanne Katainen
Seppo Kääriäisen mukaan keskustan presidenttiehdokkaaksi tarjotaan ainakin Olli Rehniä, Esko Ahoa ja Matti Vanhasta.

Keskustan veteraanipoliitikon Seppo Kääriäisen mielestä keskustan tulisi järjestää jäsenvaali presidenttiehdokkaasta

"Itsestään selvää seuraajaehdokasta Sauli Niinistölle ei ole näköpiirissä. Niinistö oli etukäteen vahvin vaihtoehto presidentti Tarja Halosen seuraajaksi vuonna 2012, samoin kuin Mauno Koivisto aikoinaan Urho Kekkosen seuraajaksi vuonna 1982.

Mahdollisia ehdokkaita on pitkä liuta. Kokoomuksen riveistä nostetaan esille Alexander Stubb, Jan Vapaa­vuori ja Jyrki Katainen, myös Paula Risikko ja Antti Häkkänen. SDP:n ehdokasta arvuutellaan Sanna Marinin, Eero Heinäluoman, Jutta Urpilaisen ja Erkki Liikasen väliltä. Vihreistä Pekka Haaviston rinnalle nostetaan Ville Niinistöä ja Heidi Hautalaa. Perussuomalaisten ehdokkaana pidetään Jussi Halla-ahoa tai Laura Huhtasaarta.

Keskustassa ehdokkaiksi tarjotaan Olli Rehnin lisäksi entisiä puheenjohtajia, ainakin Esko Ahoa ja Matti Vanhasta. Voisihan niitä ehdokas­ehdokkaita olla myös eduskunnassa ja Euroopan unionin parlamentissa.

Keskustassa kannattaisi harkita jäsenvaalin järjestämistä. Tuskin on viisasta toimia samanlaisella typistetyllä keskustelulla kuin tehtiin vuoden 2018 vaalien alla. Hyvin hoidettu esivaali voisi sivutuotteena elvyttää kansanliikkeen uinuvaa järjestötoimintaa ja antaa jäsenyydelle merkitystä.

Suomi tarvitsee vahvan presidentin, joka hallitsee niin laajan kuin kovankin turvallisuuden kysymykset ja jolla on punnittuja näkemyksiä yhteiskuntamme tilasta ja tulevaisuudesta.

Tulevaisuudenuskoa vahvistaa se historian havainto, että suomalaiset ovat valinneet kulloiseenkin aikaan sopivan presidentin.

Presidentinvaali on henkilö­vaali. Äänestäjät kääntyvät sellaisen kokeneen ehdokkaan puolelle, joka osaa tulkita suomalaisten syvimpiä tuntoja ja joka pystyy ylittämään sisäpolitiikan rajalinjoja."

Lue Seppo Kääriäisen kolumni:

Niinistön seuraajaa etsiskellään

Lue lisää

Keskustan Saarikko kannattaa Seppo Kääriäisen ehdotusta presidenttiehdokkaan jäsenvaalista — "Olisi todellista kansanvaltaa"

Niinistön seuraajaa etsiskellään

Mäntyniemen ovea kolkuttelee jo kaksi kandidaattia, mutta kolmas voittaisi, jos homma vain kiinnostaa

Keskustan kerrottava, mikä on puolueen rooli