Politiikka

Liikkeenjohdon konsultti esittää ratkaisua konkurssisuman välttämiseen: "Selviytymiskeinoksi yritysten velkojen jäädytys"

Yritysten kassavirtoihin perehtynyt konsultti Riku Lehtinen kaipaa keskustelua siitä, poistutaanko covid 19 -kurimuksesta talous vai todellisuus edellä.
Jarno Mela
Yritysten kassavirtoihin erikoistunut Riku Lehtinen esittää ratkaisun avaimeksi yritysten velkojen jäädyttämistä.

Väliaikaisen konkurssisuojan päättyessä tammikuun lopussa, kassavirta-analyyseihin erikoistuneen Strategic Accounting Oy:n pääanalyytikko Riku Lehtinen ehdottaa yritysten selviytymiskeinoksi velkojen jäädyttämistä määräajaksi,

Liikkeenjohdon konsultin mukaan kyseessä olisi siis eräänlainen pikalain turvin toteutettava ”lakisääteinen” vapaaehtoinen velkajärjestely, jossa velkojen maksu kaikkine kuluineen pysäytetään, mutta niitä ei osaksikaan leikata.

"Jos nyt ei tehdä mitään, odotettavissa olevan konkurssisuman myötä luottotappiot ja muut menetykset ovat lopullisia. Tässä mallissa ne vain pysäytetään lain voimaantulohetken tilanteen mukaisesti, esimerkiksi tammikuun lopun tilanteen mukaan, ja sen jälkeen aloitettaisiin automaattinen velkojen sulatus jokaiselle velkojalle vaikka 10 prosenttia kuukaudessa", Lehtinen esittää mallinsa keskusteluun.

Rästivelkojen jäädytys ei koskisi uutta velkaantumista eli velkoja, jotka eivät lain voimaantulohetkellä olisi eräpäiviltään kahta kuukautta vanhempia. Yrityksen toimintaan liittyvät laskut – palkat, vuokrat, ostolaskut on maksettava, jotta toiminta ei pysähtyisi.

Tässäkin mallissa voi tulla konkursseja, mutta ne olisivat myös aitoja ja tarpeellisia: Jos kassaan ei tule rahaa, kassavirrat kuihtuvat ja maksuvalmiusongelmat tulevat akuuteiksi.

Riku Lehtisen mielestä ratkaisu olisi kaikkien velkojen jäädyttäminen kesän tapaan, valtion avustuksella. Lehtisen arvion mukaan Suomessa on nyt vaikeuksissa 30 000–40 000 yritystä, yrityskantaa analysoinut Lehtinen kertoo.

Pandemiailmiön vaikutukset tiedetään varmuudella, sen päättymistä voidaan vain arvata. Kun saatavat pikkuhiljaa kotiutuisivat, alkaisi elämä vähitellen normalisoitua myös tältä osin.

Keväällä ja kesällä pankit ja verottaja antoivat koronapandemiasta kärsineille yrityksille lyhennysvapaita ja maksuaikaa Työeläkeyhtiöt antoivat yrittäjille mahdollisuuden siirtää maksujaan. Pankkien lyhennysvapaat yrityksille ovat olleet 6–8 kuukautta. Lokakuusta verottaja on pannut maksuun rästejä.

"Firmat eivät nyt kestä, kun niiden pitäisi maksaa eläkevakuutukset, verot ja laskut."

Kyse on Lehtisen mukaan siitä, poistutaanko covid 19 -kurimuksesta talous vai todellisuus edellä.

"Jos talous edellä, hinta tulee olemaan kova – aivan liian kova", yrityskonsultti ennustaa.

Lue aiheesta lisää: Kassavirtakonsultti ohjaa yrityksiä lomauttamaan ja leikkaamaan kustannuksia: "Koronakriisi ei ole mikään investointikohde"

Lue lisää

MT vertaili: Atria kasvattaa kaulaa HKScaniin lähes kaikilla talousmittareilla

Se on täällä: Maailman suurin löylymittarien kokoelma

MT:n pikaselvitys: Kyyti on kylmää, jos Finavia puristaa alihankkijoidensa katteesta 15 prosenttia pois – "Tulos painui pohjasta läpi"

MT selvitti: Suuryhtiöt kasvattivat miljardikassat kyykyttämällä pienempiä alihankkijoita – maksuajoissa ovat kuhnailleet myös metsäyhtiöt