Politiikka

Lisää epävarmuutta maanomistukseen – lakimuutos tuo maakuntakaavoihin viherväyliä: "Tavoitellaan metsien osittaista suojelua ilman maanomistajalle maksettavia korvauksia"

Valmistelussa ei ole korvauksia maanomistajalle, mutta pykälää täsmennetään vielä. Ilman korvauksia laki ei mene läpi.
Petteri Kivimäki
Viherrakenneverkosto ei ole uusi asia. Se on jo valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa, mutta nyt se kirjattaisiin lakiin, olisi pakollinen ja oikeusvaikutteinen.

"Metsänomistajan tai minkä tahansa elinkeinon harjoittajan kannalta hyvin epämääräinen asia. Varjostaisi investointeja ja alueiden kehittämistä", MTK:n lakimies Leena Kristeri toteaa maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) uudistuksen mukana tulevaa viherrakenneverkostoa.

Lakiluonnoksessa viherrakenne tarkoittaa rakentamattomien alueiden välisten yhteyksien verkostoa.

Ne kattavat suojelu- ja virkistysalueiden lisäksi vesialueita sekä sellaiset metsätalous- ja peltoalueet, joilla on erityistä merkitystä esimerkiksi ekologisten yhteyksien, luonnon monimuotoisuuden, virkistyksen ja ilmastonmuutoksen kannalta.

Ekologinen yhteys tarkoittaa ketjuja, joita pitkin eliöt voivat siirtyä alueelta toiselle. Niiden leveys vaihtelee tapauskohtaisesti.

Tarkempaa tietoa siitä, miten verkosto käytännössä vaikuttaisi maankäyttöön ei vielä ole. Korvauksia maanomistajalle ei vielä ole, mutta valmistelu on kesken. Kristeri arvioi, että ilman korvauksia laki ei mene läpi.

"Mutta kyllä sillä lisäsuojelua ilman muuta myös haetaan", Kristeri sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston yksikön päällikkö Vilppu Talvitie kuitenkin kiteytti asian näin:

"Viherrakenneverkostolla oletettavasti tavoitellaan metsien osittaista suojelua ilman maanomistajalle maksettavia korvauksia", Talvitie kirjoitti MTK:n ja EK:n järjestämän MRL:n uudistuksen seminaarin keskusteluun.

Seminaaria kuunteli toistasataa henkilöä, joista moni MRL:n uudistuksen asiantuntija. Vilkkaassa keskustelussa toivottiin, että verkoston määritelmää selkeytettäisiin.

"Sisältö jää ilmeisesti kuntien harkintaan myöhemmässä kaavoituksessa. Metsänomistajan tai minkä tahansa elinkeinon harjoittajan kannalta siis hyvin epämääräinen asia", Kristeri sanoi.

Yksi sen tavoite on säilyttää alueita rakentamattomana. Haja-asutusrakentaminen tosin sallittaisiin.

Toinen tavoite valmistelussa on, että verkosto on vastaus luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiselle.

Itse asia ei ole uusi. Se on jo valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa, mutta nyt se kirjattaisiin lakiin, olisi pakollinen ja oikeusvaikutteinen.

MRL on nyt valmisteluvaiheessa. Lain lausuntokierrosta odotetaan maaliskuulle.

Lue lisää

Leppä: Keskusta ei hyväksy lakiuudistukseen suunniteltuja viherväyliä ilman kunnollisia korvauksia maanomistajille – "Omaisuuden suoja on perusoikeus"

YM valmistelee metsätaloutta rajoittavien viherväylien korvauksia – kuntien epäreiluiksi koettuihin lunastuskäytäntöihin ei juuri luvassa muutoksia

Kunta-aktiivi: Väljää ja tautiturvallista kylärakentamista pitäisi tukea lakiuudistuksella – "Raitiovaunuja rakentamalla hiiltä ei sitoudu"

Oikeus linjasi: Marjatilan kausitunneli ei pilaa maisemaa – "Usko oikeusvaltioon säilyi", toteaa mansikanviljelijä