Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Andersson jyrähtää työnantajille: Jos vähimmäispelisääntöjä ei turvata yleissitovuudella, se pitää tehdä lailla

Vasemmistoliitto on jo pitkään ajanut vähimmäispalkasta säätämistä lailla.
LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson otti vappupuheessaan kantaa valtakunnallisista työehtosopimuksista irtaantumiseen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ottaa vappupuheessaan jyrkästi kantaa valtakunnallisista työehtosopimuksista irtaantumiseen. Andersson toteaa, että jos työnantajat eivät enää halua turvata vähimmäispelisääntöjä työmarkkinoilla yleissitovuuden nojalla, se pitää tehdä lainsäädännöllä.

"Työnantajat ja työntekijät luovuttaisivat sen vallan, jota he ovat keskenään käyttäneet neuvottelupöydissä maan hallitukselle", hän toteaa.

Näin palkkauksesta ja työehdoista säätäminen nousisi hänen mukaansa puoluepolitiikan keskiöön.

Viime syksynä Metsäteollisuus ilmoitti irtautuvansa työehtosopimusneuvotteluista ja siirtävänsä työehdoista ja palkoista sopimisen yrityksille ja henkilöstölle. Maaliskuussa Teknologiateollisuus seurasi perässä ja kertoi luopuvansa valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta ja siirtävänsä vastuun uuteen työnantajayhdistykseen.

Anderssonin mukaan työnantajaleirin valitsema tie tulee tarkoittamaan eriarvoisuuden kasvua suomalaisessa työelämässä ja kehitystä yhä eriytyneisempiin työmarkkinoihin. Seuraukset koskettavat hänen mukaansa jokaista suomalaista työntekijää.

"Hyvinvointivaltiomme on rakennettu työn ja työtaisteluiden avulla, ja nyt työnantajaliitot pyllistävät tälle mallille", hän sanoo.

Vasemmistoliitto on jo pitkään ajanut vähimmäispalkasta säätämistä lailla. Tarve lainsäädännölle tulee nyt Anderssonin mukaan olemaan paljon laajempaa. Siksi hän ehdottaa, että jo tällä hallituskaudella pitäisi siirtää keskeisimmät työehtosopimuksiin sisältyvät työntekijöiden asemaa koskevat linjaukset lainsäädäntöön.

"Me esitämme, että ensitöikseen hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin luottamusmiehen aseman vahvemmaksi turvaamiseksi laissa", hän sanoo.

Lue lisää

Vappusima puhuttaa

Kauppalehti: Rakennustyömaalle kuuden euron tuntipalkalla

Ammattitaitolisän puuttuminen voi olla työsyrjintää – ulkomaalaiselle kausityöntekijälle maksettava ammattitaitoa vastaava palkka

Liittojohtajat eivät yritä pyörtää Metsäteollisuuden päätöstä irtautua työehtoneuvotteluista – voiman käyttöä harkitaan tarpeen mukaan, sanoo Teollisuusliiton Aalto