Politiikka

Saarikko on huolissaan eduskunnan elvytyspakettikeskustelun vaikutuksesta EU:n metsäpolitiikkaan: "Suomi tarvitsee sen luottamuspääoman tulevissa neuvotteluissa"

Elvytyspaketista oli tarkoitus äänestää jo toissapäivänä, mutta runsaat puheenvuoropyynnöt voivat siirtää äänestyksen ensi viikolle.
Jaana Kankaanpää
Saarikon mukaan elvytyspaketin kaatuminen hidastaisi maanosan mukaanpääsyä koronan jälkeiseen talouskasvuun.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan pitkittyneessä elvytyspakettiäänestyksessä on kiinni myös Suomen luottamuspääomaa Euroopassa.

"Suomi tarvitsee aivan lähikuukausina paljon luottamuspääomaa neuvotteluissa, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen ja Suomen metsiin", Saarikko sanoo.

"En vedä suoria yhtäsuuruusmerkkiä näiden asioiden välille, mutta Suomi tulee tarvitsemaan sen luottamuspääoman vielä moneen kertaan, esimerkiksi näissä taksonomianeuvotteluissa."

Kyseessä ovat neuvottelut EU-komission esittämistä kestävän rahoituksen taksonomian kriteereistä. Komission esityksen mukaan muun muassa kaikkien yli 13 hehtaarin metsätilojen tulisi sitoutua ilmastohyötyanalyysin valmisteluun ja metsänkäyttötapojen seurantaan 30 vuoden ajaksi.

"Niissä neuvotteluissa onnistuminen on Suomelle erittäin iso kysymys, eivätkä ne ole helpot neuvottelut", Saarikko sanoo.

Hän myös jakaa kiitosta elinkeinoelämän järjestöille, jotka ovat ottaneet vahvasti kantaa elvytyspaketin hyväksymisen puolesta.

"Olen hyvilläni siitä, että MTK, Suomen yrittäjät, elinkeinoelämän johto halusi laajentaa suomalaisten ymmärrystä tästä asiasta, ja kannustaa tukemaan pakettia."

Suhtautuminen elvytyspakettiin on jakanut porvaripuolueita. Erityisesti Eurooppamyönteisenä tunnettu kokoomus kipuili äänestyksen kanssa. Ensin eduskuntaryhmän ilmoitettiin äänestävän tyhjää, mutta kun tietoa siitä, että ainakin osa edustajista aikoi joka tapauksessa äänestää ehdotusta vastaan, annettiin muillekin lupa äänestää omantuntonsa mukaan.

Myös keskustan sisällä ainakin Hannu Hoskonen on ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan. Saarikon mukaan erilaisia EU-linjoja on löytynyt puolueesta aina:

"Keskustan sisällä on aina ollut voimakas sisäinen keskustelu EU:sta. Minusta keskustalla menee silloin hyvin, kun me olemme liitto eri tavalla ajattelevista ihmisistä", Hän sanoo.

"Sellaista yksinoikeutta, että joku voisi sanoa, että näin ajattelee keskustan kenttä, ei kuitenkaan ole kellään. Meillä 31 kansanedustajalla on jokaisella omat äänestäjämme, joille me olemme vastuussa."

Saarikon mukaan päätös paketista tehtiin todellisuudessa jo viime kesänä. Paketti ei ole ongelmaton, mutta sen kaatuminen hidastaisi koko maanosan mukaanpääsyä esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen kovan elvytyksen käynnistämään kasvuun. Hänen mukaansa kokonaisuus pitää myös nähdä pintaa syvemmältä.

"Minulle edustuksellinen demokratia tarkoittaa sitä, että minut on valittu, koska ihmiset luottavat minun harkintakykyyni. Ennen kaikkea siksi, että minä olen oikeutettu kaikkeen saatavilla olevaan tietoon, en vaan siihen propagandaan, joka liittyy tällaisten vaikeiden päätösten tekemiseen."

Elvytyspaketista oli tarkoitus äänestää jo keskiviikkona, mutta se viivästyi erityisesti perussuomalaisten edustajien jätettyä runsain mitoin puheenvuoropyyntöjä. Keskustelua on käyty eduskunnassa läpi yön.

Saarikko ei ole keskustelun viivytyksestä erityisen mielissään.

"Demokratiassa kaikilla on oikeus ja vapaus toimia näin. Itse luulen, että niissä puheenvuoroissa kenenkään mielipiteet eivät enää muutu. Kannat tuntuvat olevan lujia."

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun EU-asiat venyttävät eduskunnan aikatauluja. Vuonna 1994 Suomen EU -jäsenyyttä vastustavat kansanedustajat pyrkivät jarrutuspuheillaan viivyttämään päätöstä Ruotsissa käytävän kansanäänestyksen yli. Tällöin viivyttäjät Paavo Väyrysen johdolla saivat tahtonsa läpi, ja puhemiehistö siirsi äänestyksen käytäväksi Ruotsin kansanäänestyksen jälkeen. Äänestyksen lopputulokseen se ei kuitenkaan vaikuttanut.

Nyt varsinaista takarajaa siihen, mihin asti neuvotteluja haluttaisiin viivyttää, ei ole. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Ville Tavio kertoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, että keskustelua viivytettiin aluksi siksi aikaa, että Lissabonin huippukokouksen karanteenista vapautuneet pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) osallistuvat keskusteluun. Marin ja Tuppurainen kävivät eduskunnassa keskiviikkona.

Torstain ja perjantain välisenä yönä perussuomalaisten Ville Tavio esitti päätöksen pöytäämistä kesäkuun loppuun. Puhetta silloin johtanut varapuhemies Tarja Filatov (sd.) eväsi tämän pyynnön, sillä esitys pöydättiin jo kertaalleen keskiviikkona. Tällöin eduskunta äänesti SDP:n esityksen puolesta pöydätä asian käsittely ja jatkaa sitä toisessa täysistunnossa, joka alkoi heti pöytäämisen jälkeen.

Tarkoitus oli estää perussuomalaisia hyödyntämästä mahdollista paketin vastustajien hetkittäistä määräenemmistöä eduskunnan salissa ja äänestämästä paketin pöytäämisestä pidemmäksi aikaa. Taustalla on tulkinta siitä, että lakiesityksen käsittelyn voisi pöydätä vain kerran.

Filatovin evättyä äänestyksen esityksen pöytäämisestä Tavio esitti puolestaan tämän näkemyksen viemistä perustuslakivaliokunnan tulkittavaksi. Perustuslakivaliokunnan kiireisen työjärjestyksen vuoksi pelkästään asian käsittelyyn ottaminen voisi viivästyttää äänestystä jälleen merkittävästi.

Filatov keskeytti istunnon Tavion esityksen jälkeen, ja sitä jatketaan tänään perjantaina kello 13.30 alkaen.

Lue lisää:

Elpymispakettivääntöä jatketaan iltapäivällä – perussuomalaiset hakee näkemystä pöydällepanosta perustuslakivaliokunnalta

Eduskunta vahvistaa: Äänestys elpymispaketista siirtyy

MT-kysely: 44 prosenttia suomalaisista pitää EU:n elvytyspakettiin osallistumista viisaana – maaseutukunnissa enemmistö vastustaa pakettia

MTK:n puheenjohtaja vetoaa EU:n elvytyspaketin hyväksymiseksi – "Kotimaan rivit on saatava suoriksi, jotta maamme sana painaa EU:n historiallisessa suunnanmuutoksessa"

Hoskonen vastustaa jyrkästi EU:n elvytyspakettia – "Tässä annetaan EU:lle verotusoikeus ja avataan samalla tie liittovaltiolle"

Lue lisää

Maakunnat tarvitsevat yhä puolustajansa

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä

Onnistuuko perussuomalaisilta ja keskustalta yhteistyö maaseutukuntien valtuustoissa? Näin Halla-aho ja Saarikko vastaavat

Suomi eriytyy omiin leireihin