Politiikka

Liikenne poikki Mannerheimintiellä Helsingissä – Arviolta parisataa ilmastoaktivistia osoittaa mieltään Pikkuparlamentin puiston edessä

Kansalaistottelemattomalla mielenilmaisulla Elokapina vaatii Suomen hallitusta lopettamaan ilmaston kuumentamisen mahdollisimman pian, jotta Suomi ei osallistuisi joukkosurmaan. Liikkeen mielestä hallitus ei kerro tosiasioita ilmastokriisin vakavuudesta suomalaisille.
Silja-Riikka Seppälä / Lehtikuva
Ilmastoaktivistit aloittivat Mannerheimintien liikenteen katkaisseen mielenosoituksen Helsingin keskustassa tänään iltapäivällä.

Elokapinan mielenosoittajat ovat katkaisseet liikenteen Helsingin Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin puiston edessä molempiin suuntiin. Raitiovaunu- ja autoliikennettä ohjataan kiertoteille.

Poliisi kertoi Iltalehdelle, että se neuvottelee mielenosoittajien kanssa ja etenevänsä rauhallisesti. Mielenosoittamisen on poliisin mukaan tarkoitus tapahtua siten, että "tarpeellinen liikenne pystytään kohtuullisessa ajassa ohjaamaan eteenpäin. Tällä tarkoitan sitä, että on ihmisiä, joiden pitää päästä sairaalaan ja töistä lähtevien pitää päästä hakemaan lapset hoidosta".

Elokapina kertoo toteuttavansa mielenilmaisun keskeisellä paikalla Helsingissä, jotta suomalainen yhteiskunta ymmärtäisi, että ilmaston kuumentaminen on tässä vaiheessa satojen miljoonien ihmisten henkeä uhkaava ihmisoikeusrikos, ja siksi Suomen on toimittava nopeammin päästöjensä lopettamiseksi.

Liikkeen mielestä hallituksen on aloitettava säännöllinen valtiollinen kriisitiedostus ja julistettava ilmastohätätila. Aktivistien mukaan hallituksen on eettisesti toimiakseen lopetettava ilmaston kuumentaminen Suomen osalta niin pian kuin mahdollista, vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää:

Elokapinan mielenosoitus tukkii tietä Helsingin keskustassa ja vaatii maataloustukiin ilmastoehtoja – Leppä: "Ympäristö- ja ilmastotoimet ovat vain yksi tavoite, ennen muuta edistetään ruuantuotantoa"

Lue lisää

Omien juurien tutkimiseen käytettäviä dna-testejä on hyödynnetty ulkomailla jopa rikostutkinnassa – geenitutkija toivoo etäserkkutestin laajempaa käyttöä myös Suomessa

Viljelijöiden otettava paikkansa ruokakeskustelussa

Palontorjunta on ilmastoteko

Yksi asia peittää kaiken