Politiikka

Kiinnostaako kauppiaan ura maaseudulla? Enintään 20 000 euron kyläkauppatuki tulee jälleen haettavaksi maaseudun putiikeille

Hakemusten käsittelyä ja tuen maksatuksia hallinnoi Ruokavirasto. Tukea on mahdollista hakea syksyllä 2021.
Petri Jauhiainen
Konnuslahtelainen Esa Halonen jutteli kauppias Aaro Kaulamon kanssa asioidessaan Kaulamon kyläkaupassa Leppävirralla viime huhtikuussa.

Kyläkauppatuki saa jatkoa syksyllä, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö. Uudella tukikierroksella tukialuetta laajennetaan koskemaan kaikkia maaseutualueita. Tuen on havaittu lisäävän elinvoimaa palveluiden säilymisen ja lisääntymisen kautta.

Kyläkauppatuen tarkoituksena on turvata ja edistää päivittäistavarakaupan palveluiden saatavuutta maaseutualueilla ylläpitämällä ja lisäämällä palveluiden monipuolisuutta. Valtioneuvosto hyväksyi Kyläkauppatuki-kokeiluhankkeen jatkamisen istunnossaan torstaina.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on tyytyväinen tuen jatkumisesta.

"Kyläkauppatuki on tärkeä tekijä maaseutujen elinvoimaisuuden parantamisessa. Tuki on auttanut kyläkauppoja monipuolistamaan valikoimaansa ja palvelemaan asiakkaita entistä paremmin."

"Kyläkaupathan ovat usein oikeita monipalvelukeskuksia. On erittäin positiivista, että tällä hakukierroksella entistä useammat kyläkaupat voivat saada tukea", sanoo ministeri Leppä.

Hakemusten käsittelyä ja tuen maksatuksia hallinnoi Ruokavirasto. Tukea on mahdollista hakea syksyllä 2021. Ruokavirasto ja MMM tiedottavat haun aukeamisesta tarkemmin elokuussa.

Tulevalla tukikaudella tukialuetta laajennetaan koskemaan kaikkia kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisia maaseutualueita. Maaseutualueella tarkoitetaan harvaan asuttua maaseutua, ydinmaaseutua, kaupungin läheistä maaseutua ja maaseudun paikalliskeskukseksi luokiteltua aluetta.

Aluemäärittely pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään paikkatietopohjaiseen kaupunki-maaseutuluokitukseen.

Harvaan asutun maaseudun kyläkauppoja tuettiin vuosina 2019–2021 Kyläkaupat monipalvelukeskuksina -kokeiluhankkeessa. Luonnonvarakeskuksen toteuttamassa arviossa todetaan, että tuki oli koettu erittäin hyödylliseksi, ja valtaosa tuensaajista kertoi käyttäneensä kyläkauppatukea palveluvalikoiman ylläpitämiseen ja monipuolistamiseen.

Lue lisää:

Suosittu kyläkauppatuki tuplaantuu – kilpailu tuesta kauppojen välillä kovenee, sillä tukialue on nyt koko maaseutu

Lue lisää

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

"On tämä kumma kylä, kun ei edes maitopurkkia saa" – nämä sanat saivat merimies Tanja Sinervon ryhtymään sivukylälle kyläkauppiaaksi 17 vuotta sitten

Kotipuutarhuri, itävätkö pikkupakkauksissa olevat siemenet huonosti? Ruokaviraston mukaan itävyys on pääasiassa hyvä