Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Politiikka

EU:n kaavailema häkkikielto saattaa osua turkistuottajiin – meppi Elsi Katainen pitää mahdollisena, että turkisala ujutetaan ratkaisuun

Komission odotetaan kertovan eläinten hyvinvointilainsäädännöstä vielä kesän aikana.
Esko Keski-Vähälä
Suomessa toimii noin 600 turkistarhaustilaa.

Euroopan parlamentin vaatimus tuotantoeläinten häkkikiellosta koskisi todennäköisesti myös turkistarhausta, MT:lle kerrotaan.

Euroopan parlamentti kehottaa päätelmissään komissiota tarkastelemaan uudelleen eläinten hyvinvointilainsäädäntöä ja esittämään toimia, joilla häkkituotannosta voitaisiin luopua. Parlamentin mukaan kielto tulisi saattaa voimaan vuoden 2027 alusta.

Hyväksytty teksti pitää sisällään muun muassa kanien tarhauskiellon, mutta suoria viittauksia turkistarhaukseen ei ole mukana. Parlamentin kanta ei ole sitova, vaan asia jää Euroopan komission valmisteluun.

Europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk.) mielestä häkkikielto jää epäselväksi.

"Päätöslauselmassa luetellaan häkkien osalta lukuisat kotieläimet kaniineista kanoihin, mutta ei turkiksia. Sen sijaan tässä poliittisessa julistuksessa on viittaus tuotantoeläinten hyvinvointia koskevan direktiivin päivittämiseen, joka kattaa myös turkiseläimet", hän mainitsee.

Viljelijöille on annettava täysi tuki koulutuksesta siirtymäaikoihin, Katainen lisää. "Kaikkien toimien pitää perustua tieteellisiin vaikutustenarviointeihin."

Kannanotto on peräisin häkkikieltoon tähtäävästä End the Cage Age -kansalaisaloitteesta, joka keräsi viime vuosien aikana 1,4 miljoonaa allekirjoitusta.

Aloitteella vaaditaan EU-lainsäädäntöä, jolla käytöstä poistetaan muun muassa kanojen, kanien, broilereiden, viiriäisten, ankkojen ja hanhien häkit, porsitus- ja tiineytyshäkit sekä vasikoiden yksilökarsinat.

Euroopan komissio on kertonut, että se valmistelee muutoksia eläinten hyvinvointilainsäädäntöön. Samalla se aikoo ottaa kantaa kansalaisaloitteeseen. Epäselvää vielä kuitenkin on, millaisia muutoksia lainsäädäntö olisi tuomassa Suomelle.

MTK:n kotieläinasiamies Rauli Albert sanoo, että EU-parlamentin kanta vuodesta 2027 on aivan liian lyhyt.

"Tarkoituksenmukaisinta olisivat riittävän pitkät siirtymäajat ja investointien mahdollistaminen uusiin tuotantotiloihin. Kattava sektorikohtaisten sosioekonomisten vaikutusten arviointi on tärkeää, jotta kestävä ratkaisu kaikilla eläintuotannon aloilla löydetään."

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan kategorista turkiseläinten häkkikieltoa uudistuksessa tuskin on tulossa.

"Sitä johtopäätöstä ei tästä päätöslauselmasta voi vetää", Leppä sanoo.

"Päätöslauselmahan on poliittinen julistus. Se, koskeeko se turkistarhoja, on tulkinnanvaraista. Siinähän ei erikseen mainita turkiseläimiä. Monet muut eläinlajit siinä mainitaan ihan nimeltä."

MT kysyi asiasta myös Suomen turkiseläinten kasvattajain liitosta. Myös siellä uskottiin, että häkkikieltoesitys ei koskisi turkiseläimiä.

Leppä muistuttaa, että toteutuakseen päätöslauselman tavoitteet pitää kirjata eläinten suojelua ohjaavaan direktiiviin. Direktiivin muutokset voivat kohdistua myös turkistarhaukseen.

"Parlamentin kanta turkiseläimiin jää nyt melko häilyväksi."

Eläintensuojeludirektiivin päivittäminen on Lepän mukaan sinänsä hyvä asia. Suomen omassa valmisteilla olevassa eläinten hyvinvointilaissa mennään monissa asioissa Euroopan parlamentin päätöslauselmaa pidemmällekin, ministeri toteaa.

"Eläinten hyvinvointi on tärkeä asia. Tilanne on niin erilainen eri puolilla Eurooppaa, että on kyllä hyvä, että sitä yhtenäistetään."

Turkistarhaus on vähentynyt viime vuosina useassa Euroopan maassa. Viimeksi kesäkuun alussa Viron parlamentti äänesti turkistarhauksen kieltävän lakiesityksen puolesta.

Ruotsin maatalousviranomaiset ovat päättäneet kieltää pentujen teettämisen minkkitarhoilla vuoden 2021 loppuun asti. Syynä tähän on koronaviruspandemia.

Turkistarhaus on kielletty jo Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Norjassa, Belgiassa, Luxemburgissa, Serbiassa, Slovakiassa, Tšekissä, Makedoniassa, Kroatiassa, Sloveniassa, Ranskassa, Unkarissa sekä Bosnia-Hertsegovinassa.

Kategorisen häkkikasvatuskiellon ulottuminen myös turkistarhaukseen todennäköisesti lopettaisi käytännössä elinkeinon myös Suomessa. Lepän mukaan ainakin Suomen oma linja on kuitenkin selkeästi se, että tarhausta ei haluta lopettaa, vaan kehittää.

Eri asia on se, löytyykö EU:sta ymmärrystä Suomen erityispiirteeksi jääneelle elinkeinolle.

"Ei varmaankaan kaikilta osin ymmärretä. Se johtuu tietenkin siitä, että heillä itsellään ei sitä ole. Joko ei ole ikinä ollut, tai sitten se on syystä tai toisesta loppunut", ministeri Leppä sanoo.

Lue myös:

Häkkikasvatus ehkä pannaan vuonna 2027 – MTK pääosin myönteinen: "Jos kustannukset kasvavat, sitä pitää kompensoida hinnalla”

Viro kieltää turkistarhauksen vuodesta 2026 alkaen – "Vain chincilla-kanin tarhausta, ei merkitystä markkinoille"

Lue lisää

Eläinsuojelujärjestöjen kysely: valtaosa suomalaisista ei hyväksy turkistarhausta nykymuodossaan – erityisesti naiset ja nuoret vastustavat

Enää vakava virusmuunnos määrää minkit ja supikoirat lopetettaviksi – Ruokavirasto muutti linjaustaan turkiseläinten koronavirustartunnoissa

Häkkikielto ei tuo Suomelle radikaaleja muutoksia, MTK sanoo: "Sika- ja kananmunatuotannossa muutoksia on jo tehty"

EU-komissio aikoo kieltää tuotantoeläinten häkit 2027 mennessä – turkiseläimet eivät ole listalla mukana