Politiikka

Keskustan Annika Saarikko: Sairaalahoidon tarve mukaan koronarajoituspäätöksiin, kun rokotekattavuus nousee

Koronapassi on hyvä vaihtoehto laajoille rajoitustoimille.
Jaana Kankaanpää
Annika Saarikon mukaan keskusta kantaa huolta myös koronarajoitusten sosiaalisista ja taloudellisista haitoista. Nuorten täytyy saada harrastaa vaikka rokotteiden avulla.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan rokotekattavuuden kasvaessa täytyy koronarajoituksia säätää entistä enemmän sen mukaan, paljonko sairastuneita joutuu sairaalaan.

Ministerit kokoontuvat lomiltaan torstaina pohtimaan koronastrategiaa tilanteessa, jossa koronatartuntoja saaneiden lukumäärä on kohonnut Suomessa 600–700 vuorokaudessa, kun kesäkuussa jäätiin alle sataan. Hallitus saa asiasta koronasta katsauksen ja myös koronapassista keskustellaan, mutta varsinaiset päätökset jäävät myöhempään.

Tiukennuksia ei nykyisiin rajoituksiin ole todennäköisesti ole tulossa, sillä rokotekattavuuden noustua eivät tartunnat johda enää vakaviin sairastumisiin. Esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) todetaan, että taudin saaneiden määrää tärkeämpää on seurata sairaalassa olevien, tehohoidossa olevien ja kuolleiden määrää.

Viime päivinä sairaalassa olevien määrä on noussut 50:stä lähelle sataa. Sen sijaan tehohoidossa olevien määrä on pysynyt alle kymmenen jo pitkään.

Torstaina lomaltaan palaava Saarikko toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että keskustalle entistä tärkeämpää on ottaa taloudelliset ja sosiaaliset haitat huomioon rajoituksia pohdittaessa. "Etenkin nuorten suojelu haitoilta on erittäin tärkeää. Yläkoulujen, toisen asteen ja korkeakoulujen opiskelijoiden harrastuksia ei saisi enää sulkea ja nuoret tulisi rokottaa."

"Jos rajoituksia tarvitaan, ensin on puututtava aikuisten toimintaan."

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee koronapassia, josta hallitus keskustelee torstaina. Maailmalla on käytössä passit, joiden avulla päästään esimerkiksi konsertteihin tai ravintolaan. Passin saisi, jos on saanut rokotteen, sairastanut koronan tai käynyt testeissä.

Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan toinen rokote lisää merkittävästi koronasuojaa myös muunnoksilta. Suuntaa antavien tietojen mukaan kaksi annosta saaneista on sairastunut alueella seitsemän kuukauden aikana vain 0,04 prosenttia noin 260 000 rokotetusta eli noin sata henkilöä.

Yhden rokotteen saaneista sairastuneita on ollut 0,2 prosenttia 1,1 miljoonasta rokotetusta eli runsas 2 000 ihmistä.

Saarikko kannattaa koronapassin käyttöön ottoa, jos vaihtoehtona ovat laajat rajoitustoimet.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi tiistaina Uutissuomalaiselle, että sosiaali- ja terveysministeriössä päivitetään koronaan liittyvää hybridistrategiaa. Marinin siinä otetaan huomioon kasvava rokotuskattavuus sekä virusmuunnokset. "Päivityksessä korostuvat paikalliset täsmätoimet, ja siitä päätetään elokuun puolivälissä", Marin sanoi.

Pääministerin taustajoukoista kerrotaan, että näyttää siltä, että tarvetta uusiin kiristyksiin ei ole. Jako kolmen eri vaiheessa olevan alueen kesken pysynee ennallaan ainakin toistaiseksi.

Elokuussa on Suomeen tulossa suuri määrä, puolisen miljoonaa rokoteannosta lisää, joten suurin osa väestöstä on saanut syyskuussa jo toisen rokotteen, mikä helpottaa tilannetta.

Ensimmäisen annoksen on saanut noin 66 prosenttia ja toisen annoksen noin 35 prosenttia suomalaisista.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helveen mukaan koulujen pitäminen lähiopetuksessa on tärkeää. Helve sanoo MTV3:lle, että kouluihin kohdistuneiden rajoitustoimien hyödyistä on vain vähän näyttöä epidemian leviämisen kannalta.

Hän näkee, että lapset ja nuoret ovat kärsineet rajoituksista erityisen paljon.

Lue lisää

Koronapassi eteni eduskuntaan – tarkoitus saada vaihtoehdoksi rajoituksille mahdollisimman pian

OECD: Maailmantalous kasvaa tänä vuonna 5,7 prosenttia

Kuinka koronapassi otetaan käyttöön Suomessa? Ministeriön tiedotustilaisuus kello 14.15

Koronapassi etenemässä huomenna eduskunnan käsittelyyn – ulotettaisiin myös alaikäisiin, ehdottaa ministeriö