Politiikka

Perussuomalaiset saa lauantaina uuden puheenjohtajan – "Puolue tarvitsee esiintymistaitoisen ja asiallisen ihmisen johtoonsa"

Petäjäveden perussuomalaiset toivovat, että maaseutu painaa puolueen politiikassa. Uusi puoluejohtaja valitaan lauantaina Seinäjoella.
Petteri Kivimäki
Jere Malila (vas.) ja Mika Kauppinen ovat uusia perussuomalaisten jäseniä ja puolueen kunnanvaltuutettuja kotikunnassaan Petäjävedellä.

Oppositiopuolue perussuomalaiset kokoontuu huomenna lauantaina ja ylihuomenna sunnuntaina Seinäjoella puoluekokoukseensa. Kokouksen päähuomio keskittyy uuden puheenjohtajan valintaan, kun vuodesta 2017 perussuomalaisia johtanut helsinkiläinen kansanedustaja Jussi Halla-aho luopuu tehtävästä.

"Lauantai pyörii henkilövalintojen ympärille, kun äänestetään puheenjohtajasta, kolmesta varapuheenjohtajasta sekä puoluesihteeristä. Sunnuntaina käydään läpi puolueen sääntöjä", perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos kommentoi MT:lle.

Grönroos tavoittelee jatkoa perussuomalaisten puoluesihteerinä.

Selkeä ennakkosuosikki seuraavaksi puoluejohtajaksi on kansanedustaja Riikka Purra Kirkkonummelta.

Puheenjohtajaksi pyrkii myös tamperelainen filosofian tohtori, kansanedustaja Sakari Puisto. Muita puheenjohtajaehdokkaita ovat Kristiina Ilmarinen, Ossi Tiihonen ja Urpo Vähäranta.

Varapuheenjohtaja- ja puoluesihteerivaaleissa on runsaasti ehdokkaita.

Autonkuljettaja Mika Kauppinen ja it-asiantuntija Jere Malila Petäjävedeltä Keski-Suomesta osallistuvat puoluekokoukseen äänivaltaisina edustajina.

Molemmat ovat varsin tuoreita perussuomalaisia: Kauppinen liittyi puolueeseen tammikuussa ja Malila myöhemmin keväällä. Kesäkuun kuntavaaleissa Malila nousi Petäjäveden kunnanvaltuustoon ja Kauppisen äänimäärä riitti varavaltuutetun paikkaan.

Puoluekokous on kumpaisellekin ensimmäinen.

"Tämä on verkostoitumisen paikka. Haluan tutustua viikonloppuna mahdollisimman moneen saman aatesuunnan ihmiseen eri puolilta Suomea", Malila kertoo.

Kauppisella on sama ajatus.

"Toivon saavani uusia kontakteja samankaltaisen ajatusmaailma omaaviin."

Puheenjohtajavaali herättää luonnollisesti kiinnostusta kenttäväen keskuudessa. Malila kertoo äänestävänsä melko varmasti Riikka Purraa.

"Puolue tarvitsee esiintymistaitoisen ja asiallisen ihmisen johtoonsa. Purra täyttää nämä kriteerit ja hänellä on myös poliittista kokemusta."

Kauppinen tekee äänestyspäätöksensä vasta puoluekokouspaikalla.

"Kaikki on vielä siltä osin auki. Kuuntelen, mitä ehdokkailla on sanottavaa ja teen päätökseni sen jälkeen."

Reilun 3 700 asukkaan kunnan paikallispoliitikot toivovat, että maaseudun asia painaa jatkossa perussuomalaisten politiikassa.

"Maaseudun elävänä pitäminen ja kehittäminen on ilman muuta tärkeää. Sehän liittyy moniin kysymyksiin, kuten ilmastopolitiikkaan. On selvää, ettei yksityisautoilusta saa tehdä sietämättömän kallista vaan maaseudulla kaikilla pitäisi olla mahdollisuus oman auton käyttöön", Malila sanoo.

"Itse olen kulkenut 15 vuotta Jyväskylässä töissä ja tiedän kokemuksesta, miten tärkeä asia oma auto on maalla."

Kauppinen kulkee töissä Jämsässä, jonne ei julkisia kulkuneuvoja kulje Petäjävedeltä lainkaan.

"Pitäisi operoida joka päivä Jyväskylän kautta. Se tekisi matka-ajoista aivan mahdottomia."

Kauppinen pitää Suomen maahanmuuttopolitiikkaa liian lepsuna.

"Kiristämisen varaa olisi selvästi. Töihin tänne saa tulla, mutta turvapaikkapolitiikassa on ollut valtavia ongelmia", autonkuljettaja pohtii.

Malila suhtautuu maahanmuuttoon puoluetoveriaan myönteisemmin.

"Itse toivoisin, että tällaisessa pienessä maaseutupaikkakunnassa olisi vähän enemmän väriä katukuvassa. Olisi hyvä asia saada tänne lisää maahanmuuttajia asumaan."

Lue lisää

MTK:n Marttila: Ympäristötietoisuuden kasvu hyödyttää maaseutumatkailua

Yle uutiset: Maaseudun pienyrityksille avustusta uusiutuvaan energiaan

MT-gallup: Lähes 27 prosenttia suomalaisista tahtoisi Sanna Marinin myös seuraavan hallituksen pääministeriksi, mutta vielä useampi miettii yhä kantaansa

Punamultaa tarjolla myös oppositioon