Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Politiikka

Eero Heinäluoma puolustaa Sauli Niinistöä: "Kovemminkin tapahtuneen voisi ilmaista"

"Kaikkien vuosien puheiden jälkeen EU ei ollut niissä pöydissä paikalla, joissa Afganistanin vetäytymisestä ja vetäytymisen aikataulusta päätettiin."
Jyri Haimakaisen arkisto
Kriisinhallinta Afganistanissa on osoittautunut hyvin vaikeaksi.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) kirjoittaa kolumnissaan Afganistanin tilanteesta. Maan hallinto sortui nopeasti, kun länsimaiset joukot lähtivät.

"Presidentti Niinistö käsitteli Afganistan-teemaa suurlähettiläspäivien puheessaan runsas viikko sitten. Presidentin toteamus, ettei EU:ta ole nähty Afganistanissa, tulkittiin vääräksi EU-kritiikiksi, mikä puolestaan sai aikaan muutaman presidentin kannanottoa kummastelevan puheenvuoron", Heinäluoma kirjoittaa.

"Joudun puolustamaan presidentti Niinistön puheoikeutta ja myös esiintymisen asiallista sisältöä. Minusta presidentin lausunto oli enemmän toteava, asiaa valittava kuin arvosteleva."

Heinäluoman mukaan Niinistön viesti oli, että voidakseen toimia omaehtoisesti Eurooppa tarvitsee omaa voimaa.

"Voima taas edellyttää yhtenäisyyttä, päättäväisyyttä, sitoutumista yhteisesti valittuun linjaan ja toimeenpanokykyä, sanoi presidentti."

Heinäluoman mukaan arvio on oikea.

"Kovemminkin tapahtuneen voisi ilmaista. Kaikkien vuosien puheiden jälkeen EU ei ollut niissä pöydissä paikalla, joissa Afganistanin vetäytymisestä ja vetäytymisen aikataulusta päätettiin. Yhdysvallat teki ratkaisunsa omin päin."

Nyt on aika kriittiselle keskustelulle unionin toimintakyvystä, Heinäluoma jatkaa.

"Ulkopolitiikan alueella päätöksentekoa on virtaviivaistettava ja siirryttävä kannanmuodostukseen, jossa jokaisen jäsenmaan hyväksyntää ei vaadita. EU:n omien kriisinhallintajoukkojen käyttömahdollisuuksia on parannettava ja sitä kautta varmistettava, että omaa voimaa puheiden taakse löytyy."

Lue Eero Heinäluoman koko kolumni: Afganistanin opetuksia

Lue lisää

Itsenäisyyspäivän kunniamerkit julki: luonnonvara-ala ja pandemia näkyvät palkittujen valinnoissa

Saksa nostaa minimipalkkoja isolla harppauksella – Eero Heinäluoma: Korotuksen jälkeen ero Suomen ja Saksan vähimmäispalkkojen välillä on merkittävä

Kriisinhallinta tarvitsee luottamusta ja empatiaa

EU ryöstöretkellä Suomen metsissä