Politiikka

"Kannabis ei ratkaise akuuttia kannattavuusongelmaa, mutta tarvittaessa tuotetaan", sanoo MTK

"Ruokapuolen kannattavuus pitää saada kuntoon ja kunnon elinkeinoksi", Jyrki Wallin sanoo ja perää asiasta yhteiskunnallista keskustelua.
Ville Virtanen
Kannabiksen viljely ei olisi mahdotonta, koska kokemusta on öljyhampun viljelystä.

Viljelijöitä edustavalla MTK:lla ei ole virallista kantaa huumekasvi kannabiksen laillistamiseen.

"Emme ole käsitelleet asiaa, mutta totta kai seuraamme mielenkiinnolla yhteiskunnallisen keskustelun etenemistä ja lainsäätäjän työtä", toiminnanjohtaja Jyrki Wallin muotoilee.

"Erinäköisille erikoistuotteille ja sitä kautta joillekin tuottajille tulee varmasti uusia mahdollisuuksia. Jos kannabikselle tulee ajan myötä laillisia tuotantomuotoja, kuten lääkekannabiksen tuottamista, tarpeeseen koetetaan vastata ja tuotantoon tarvittava määrä pystytään varmasti tuottamaan. Mutta järjestön rooteliin ei kuulu ottaa kantaa käytön laillisuuteen."

Wallin muistuttaa, että maataloudessa on nyt muuta mietittävää ja hän toivoisi siihen muiltakin yhteiskunnallisilta toimijoilta vahvempaa panosta.

"Ruokapuolen kannattavuus pitää saada kuntoon ja kunnon elinkeinoksi. Tämänhetkinen akuutti kannattavuuskriisi ei kannabiksella ratkea."

Vihreät asettui viikonloppuna puoluekokouksessaan kannattamaan kannabiksen käytön, hallussapidon, valmistuksen ja myynnin sallimista säännellysti.

Eduskunnan suuret puolueet kokoomus, perussuomalaiset, SDP ja keskusta ovat eri linjoilla vihreiden kanssa eli laillistamista vastaan.

Keskustelu ei ole uusi. Vuonna 2017 SDP:n entinen puoluesihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner ehdotti, että kannabiksen kasvatuksesta saataisiin suomalaiselle maataloudelle tuottoisaa liiketoimintaa. Kanadassa oltiin sallimassa käyttö, ja Yhdysvalloissa moni osavaltio on laillistanut kannabistuotteet.

Vuoden 2020 lopulla kannabiksen kasvattamisen laillistamista lääkekäyttöön ja vientiin esitti kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on vastannut ehdotuksiin, että uuteen elinkeinoon löytyy varmasti yrittäjiä ja että viljely ei olisi mahdotonta, koska siitä on periaatteessa kokemusta öljyhampun kautta.

"Kyllä tästä uusi toimiala polkaistaan pystyyn, jos kannabis laillistetaan. Tällä hetkellä se taitaa olla enimmäkseen kaupunkiviljelyä, joten ehkä tällä olisi vaikutusta myös muuttoliikkeeseen ja saataisiin paluumuuttajia maaseudulle?" Marttila on kommentoinut.

MT:n kyselyssä vuonna 2019 suurin osa vastaajista halusi säilyttää kannabiksen käytön rangaistavana.

Lue myös

Historiallinen päätös: Vihreiden puoluekokous kannattaa kannabiksen myynnin sallimista

Eduskunnan neljä suurinta puoluetta vastustavat kannabiksen laillistamista

MTK myönteinen laillisen hampun viljelylle – "Kyllä tästä uusi toimiala polkaistaisiin pystyyn"

MTK:n Marttila: "Jos kannabis laillistetaan, niin totta kai yrittäjyyttä löytyy"

SDP:n entinen kansanedustaja Jungner: Kannabiksesta mahdollisuus maataloudelle – tuotto maakunnille ja kouluihin

Kannabiksen laillistaminen saa suomalaisilta niukasti kannatusta – lähes 60 prosenttia kansasta tyrmää käytön rangaistavuudesta luopumisen

Lue lisää

Eduskunnan neljä suurinta puoluetta vastustavat kannabiksen laillistamista

MTK: Ilmastotoimet saadaan liikkeelle nopeasti, kunhan kannustimet ovat oikein – syyskuun budjettiriihessä ilmastolla paljon painoarvoa

MTK aloittaa yt-neuvottelut ensi viikolla – koskevat koko henkilökuntaa

EU-ilmastopaketti edistää maatalouden ilmastotiekartan toteuttamista