Kolumni

Hanhinyrkki oli symbolinen poliittinen ele

Keitä varten ministeriöissä oikeastaan tehdään töitä, ja mikä nyt tulevana keväänä on toisin, hanhinyrkin varjonyrkkeilyn jälkeen?

Miksi MT kirjoittaa vähän väliä valkoposkihanhista, vaikka syysmuutto loppui jo aikoja sitten ja kevätmuutto on vasta alkamassa? Koska asian seuraaminen on journalismin ydintä eli julkisen vallankäytön ja yhteiskunnallisten epäkohtien kriittistä tarkastelua.

Viime kevätmuuton jälkeen ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö perustivat yhteisen työryhmän eli hanhinyrkin ratkomaan tilannetta.

Ryhmää voi kuvailla symboliseksi poliittiseksi eleeksi. Ennen nyrkin perustamista oli tiedossa, että ministeriöillä on hyvin eri näkemys hanhiongelman ratkaisukeinoista ja ratkaisijoista.

Nyrkin työskentelystä tihkuneiden tietojen perusteella on käyty enemmän asemasotaa kuin etsitty puhtaalta pöydältä järkeviä ratkaisuja Euroopan yleisimmän hanhen aiheuttamien vahinkojen hallintaan.

Ministeriöiden rintamalinjat ovat yhä vahvat. Niin vahvat, että niiden sijainti välittyi myös kansanedustajille viime viikon perjantaina eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa. Kuuleminen järjestettiin kansalaisaloitteesta, jossa esitetään valkoposkihanhien rajoitetun metsästyksen sallimista.

”Kuulostaa siltä, että ministeriöillä on eri näkemykset siitä, miten asian kanssa tulisi edetä. Viljelijöiden kannalta tilanne on tuskastuttava”, totesi Sari Multala (kok.) Samaan kiinnitti huomiota perussuomalaisten Ritva Elomaa.

Aloitteen vastuuhenkilö totesi omassa puheenvuorossaan osuvasti, että maailman kaikkien ongelmien joukossa on käsittämätöntä, että näin pientä asiaa ei saada ratkaistua järkevästi.

Keitä varten ministeriöissä oikeastaan tehdään töitä, ja mikä nyt tulevana keväänä on toisin, hanhinyrkin varjonyrkkeilyn jälkeen?

Yksikään haastattelemani viljelijä ei ole missään vaiheessa uskonut mihinkään muutokseen. Hurjinta on, että käytännössä tilanne on jopa huonompi vahinkojen ennaltaehkäisyn kannalta kuin viime keväänä.

Ne, jotka hakivat viime syksynä ministeriöiden kannustuksesta poikkeuslupia valkoposkien ampumiseen, saivat kaksivuotiset luvat ja luvan ampua muutamia hanhia syysmuutolla. Mutta samalla moni menetti uudessa luvassa mahdollisuuden käyttää äänikarkotusta kevätmuuton aikaan.

Tällä tietoa tulevana keväänä ei idässä juuri kellään viljelijällä ole lupaa käyttää ääntä tai ampumista karkotustarkoituksessa, kohti ampumisesta puhumattakaan.

Kirjoittaja on MT:n erätoimittaja.

Ministeriöiden rintamalinjat ovat yhä vahvat.

Lue lisää

Ministeriöiden erimielisyys valkoposkihanhiasian hoitamisessa kiinnitti kansanedustajien huomion – "Viljelijöiden kannalta tilanne on tuskastuttava"

"Senttiäkään ei ole vielä maksettu, vaikka korvausten piti tulla nopeutetusti valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista", moittii tohmajärveläinen viljelijä

Valkoposkien varalle on vireillä niin paljon poikkeuslupahakemuksia, että niitä ei välttämättä ehditä käsitellä ennen kevättä

Hanhiongelmaan löytyy avaimia jo nyt