Kuolenko lihansyöntiin?
Masennuin hieman, kun luin Itä-Suomen yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta, jossa kerrottiin, että eläinproteiiniin painottuva ruokavalio ja erityisen runsas lihan syönti kasvattaa tyypin 2 diabeteksen ja sairauksista johtuvien kuolemien riskiä.On ihan yleisesti tiedossa, että kasviproteiinien suosiminen on terveellisempää kuin lihaproteiinien. Ympäristökin kiittäisi.
Näiden tietojen pohjalta olen yrittänyt aktiivisesti löytää itselleni sopivia proteiinin lähteitä muualta kuin eläinmaailmasta.
Pavut ja linssit jouduin sulkemaan ruokavaliostani pois aika päivää sitten, kun sain tietää kärsiväni ärtyvän suolen oireyhtymästä. Se on enemminkin ominaisuus kuin sairaus, mutta yhtä kaikki kiusallinen ja kivulias vaiva, joka vaikeuttaa päivittäistä elämää. Ei tulisi enää mieleenkään lähteä yliopiston kasvispitoisen lounaan jälkeen istumaan pariksi tunniksi luennolle. Ne vatsanväänteet ja pierun pidättely on jotain mitä en halua enää kokea. Etätyöt ja -opiskelu ovat olleet siunaus sopivia kasvisvaihtoehtoja etsivälle.
Erilaiset soijavalmisteet, kuten tofun totesin myös toimimattomaksi, samasta syystä kuin pavut. Koska vatsa sietää gluteenia vain hyvin pieniä määriä, seitan ei ole vaihtoehto. Sienissäkin on paljon sellaisia hiilihydraatteja, jotka eivät sovi ärtyvän suolen kanssa.
Viime aikoina lupaavin vaihtoehto oli quorn, joka on sieniproteiini. Teoriassa sen olisi pitänyt sopia vaikkakin pakkauksessa varoiteltiin mahdollisista yliherkkyysoireista. Ehdin jo vähän innostua, koska koostumus oli ihanan pehmeä ja maku sopiva. Tuote oli helppo käyttää. Ainoa mutta oli kolme päivää kestänyt räjähtävä ripuli ja pahoinvointi.
Tarkoitus ei ole missään nimessä tuomita kasvisproteiineja. Suurimmalle osalle ne varmasti sopivat ja kannustankin sekasyöjiä kokeilemaan eri vaihtoehtoja proteiinin lähteiksi. Ne tuovat arkiruokailuun mukavaa ja kaivattua vaihtelua. Hyviä proteiinin lähteitä ovat pähkinät ja siemenet ja niitä herkkäkin vatsa kestää hyvin. Kun taloudessa tosin asuu pähkinäallergikko, rajoittuu käyttö lähinnä siemeniin. Ja mainittakoon, että myös lihapitoinen, rasvainen ruoka, kuten pitsa ja kebab pistävät allekirjoittaneen pakin sekaisin.
Suolen lisäksi ärtyy hermo, kun kasvisruokaileva kaveri tulee kertomaan kuinka myös kärsii ilmavaivoista ja papuihin pitää vaan totutella. Tämä kommentoija tuskin näyttää iltaisin siltä kuin olisi kahdeksannella kuulla raskaana ilmavaivojensa takia. Se on arkipäivää ärtyvästä suolesta kärsivälle, joka haluaa nauttia vaikkapa ihan tavallisesta ravintolaillallisesta.
Arkiliikuntani koostuu lähinnä lihaskasvuun tähtäävästä harjoittelusta, siksi ruokavaliossani on runsaasti proteiinia. Minun täytyy siis vain hyväksyä kohtaloni: mitä todennäköisimmin kuolen johonkin lihansyönnistä aiheutuvaan sairauteen.
Kirjoittaja on Suomalaisen Maaseudun tuottaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




