Tattikeitto on alkusyksyn samettinen herkku
Herkkutattien aika on nyt! Valmista metsän antimista samettisen pehmeä ja taatusti herkullinen keitto.Sienet ovat kauden herkkuruokaa, parhaimmillaan tuoreena. Keiton kaveriksi paahdat helposti maukkaat krutongit.
Tattikeitto
4 hengelle
- 0,5–1 kg tuoreita herkkutatteja
- 4 rkl oliivi- tai rypsiöljyä tai 50 g voita
- 1 keskikokoinen sipuli
- 3–4 rkl vehnäjauhoja
- 1,5–2 l kasvislientä
- 1–2 dl kuohukermaa tai vastaavan tyyppistä vegaanista valmistetta
- 1 kananmunan keltuainen
- suolaa
- mustapippuria makusi mukaan
- 1–2 tl sitruunamehua
- Krutongit
- 10 siivua paahtoleipää tai vastaavaa
- noin 25 g voita
- loraus ruokaöljyä
- valkosipulinkynsiä
- suolaa, mustapippuria
Keitä kasvisliemi kattilassa joko omista aineksistasi tai kasvisliemikuutioista.
Viipaloi tai pilko puhdistetut tuoreet herkkutatit. Kuullota sipuli rasvassa paistinpannulla. Lisää joukkoon tatit ja kääntele seosta puulastalla, kunnes tatit ovat pehmenneet ja alkaneet saada hivenen väriä (älä ruskista).
Lisää vehnäjauhot ja anna seoksen muhia käännellen muutaman minuutin ajan. Lisää seos paistinpannulta kasvisliemen joukkoon ja anna keiton kiehua kannen alla hiljalleen noin 30 minuuttia.
Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää keittoon kerma ja keltuainen hyvin sekoittaen. Kuumenna keitto kiehumapisteeseen. Lisää tilkka sitruunamehua. Tarkista suola, mausta halutessasi mustapippurilla.
Keiton joukkoon voit ruskistaa ohueksi siivutettuja tatteja "sienisattumiksi". Annoksen voit koristella krutongeilla, siemenillä tai tuoreella persiljalla, puolukanmarjoilla mielialasi mukaan.
Kotitekoiset krutongit valmistuvat hetkessä paistinpannulla. Leikkaa leipä kuutioiksi noin 1x1 cm. Kuumenna paistinpannulla rasva. Lisää kokonaiset valkosipulinkynnet ja leipäkuutiot ja kääntele niitä varovasti puulastalla riittävän kuumalla lämmöllä, kunnes krutongit ovat muuttuneet rapeiksi ja ruskeiksi. Älä polta!
Ripauta pintaan suolaa ja mustapippuria. Poista valkosipulinkynnet. Käytä krutongit tuoreeltaan keittoannoksen lisukkeena.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







