Valmista kotimaisesta siiasta jotain uutta: Tästä sashimista ei makua puutu!
Supisuomalainen siika saa päälleen runsaan, eksoottisen makupommin kastikkeen muodossa.
Siika on herkullinen, vaalealihainen kala, joka kasvatettuna sopii myös raakana syötäväksi. Kuva: Sanne KatainenSiikasashimin ohje on alun perin lähtöisin Michelin-kokki Hans Välimäeltä, mutta muunsimme ohjetta entistä kotimaisempaan suuntaan vaihtamalla kaikki mahdolliset raaka-aineet kotoperäisiksi. Tämä alkuruoka on varsinainen makujen ilotulitus.
Siikasashimi
4 annosta
- Ainekset
- 400 g siikafileetä (kasvatettua, nahallista)
- Marinadi
- 3 dl valkoviiniä (kuivaa)
- ½ dl valkoviinietikkaa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- Kastike
- 2 punaista chiliä
- 1–2 salottisipulia
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 tl piparjuuritahnaa
- 1 dl soijakastiketta
- 1 dl paahdettua seesamiöljyä tai rypsiöljyä
- 1 dl limenmehua
- ½ dl valkoviinietikkaa
- ½ plo vihreää tabasco-kastiketta
- ½ dl sokeria
- Viimeistelyyn
- basilikaa ja korianteria
Valmistusohje
Mittaa marinadin aineet kattilaan ja kiehauta. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Anna jäähtyä.
Pyyhi kalafileet puhtaaksi. Poista mahdolliset ruodot ja näkynä rasva. Siirrä kalat vuokaan ja kaada jäähtynyt marinadi päälle. Anna marinoitua jääkaapissa noin 30 minuuttia.
Kastiketta varten hienonna chilit ja sipulit. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta. Jätä jäähtymään.
Ota kala liemestä, pyyhi kuivaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet tarjoilulautaselle ja lusikoi päälle reilusti kastiketta. Viimeistele korianterilla ja basilikalla.
Tarjoa loppu kastike kalan kanssa. Sitä voi ruokaillessa lusikoida reilusti kalan päälle.
Vinkki: Paahdettu seesamikastike tuo kastikkeeseen ihanaa paahteista makua, mutta sen tilalla voi käyttää myös tavallista rypsiöljyä.
Vinkki: Jos käytät villiä siikaa, niin se tulee pakastaa ennen ruoanvalmistusta neljäksi päiväksi -18 asteeseen.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

