
Erittäin tulisten ruokien syöminen voi olla vaarallista – saattaa aiheuttaa akuutin myrkytyksen
EU:ssa on raportoitu myrkytystapauksia lapsilla ja nuorilla, jotka ovat syöneet yksittäisen erittäin tulisen sipsin.
Hot Chip Challenge -tuote sisälsi mm. Carolina Reaper -chiliä, joka on tunnettu maailman tulisimpana. Kuva: iStockViime vuoden lopulla Ruokavirasto varoitti haasteessa, jossa syötiin Hot Chip Challenge 3 g -tuotteesta, joka sisältä yhden erittäin tulisen sipsin. Sipsi sisälsi vaarallisen paljon kapsaisiinia eli 11,8–59,3 milligrammaa. Yli 11,8 milligrammaa kapsaisiinia sisältävissä tuotteista on Ruokaviraston mukaan myrkytysriski.
Kapsaisiinimyrkytyksen oireita ovat limakalvojen ärsytys, pahoinvointi, polttava tunne vatsan alueella, voimakas vatsakipu, oksentelu ja kohonnut verenpaine, joka pahimmassa tapauksessa voi olla hengenvaarallinen.
Kapsaisiinin ja muiden kapsaisiiniyhdisteiden haitallisille vaikutuksille on yksilöllistä herkkyyttä. Tiedetään, että pienet lapset ovat erittäin herkkiä kapsaisiinille.
Yhdysvalloissa tulisen sipsin syönti johti teini-ikäisen nuoren, jolla oli sydänsairaus, kuolemaan. Ruokaviraston tietoon ei ole tullut Suomessa tapahtuneita kapsaisiinimyrkytyksiä.
Hot Chip Challenge 3 g -niminen tuote kiellettiin Suomen markkinoilta terveydelle haitallisena elintarvikkeena. Kuva: RuokavirastoElintarvikelainsäädännössä kapsaisiinipitoisuudelle ei ole asetettu sallittua enimmäismäärää. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ei ole tehnyt riskinarviointia kapsaisiinin kokonaismäärästä. Kapsaisiinin turvallisen saannin määrää ei tiedetä.
Tanskassa poistettiin viime kesäkuussa markkinoilta kolme Samyang Buldak -nuudelituotetta, joiden sisältämät kokonaiskapsaisiinipitoisuudet olivat 37,5 mg, 23,1 mg ja 15,1 mg. Ruokavirasto selvittää parhaillaan, onko saman vahvuisia tuotteita saatettu Suomen markkinoille.
Kapsaisiini
Chilipippurien tulinen maku johtuu kapsaisiiniyhdisteistä. Kapsaisiiniyhdisteisiin kuuluvat kapsaisiini, dihydrokapsaisiini ja nordihydrokapsaisiini. Kapsaisiini muodostaa suurimman osan, noin kaksi kolmasosaa, kapsaisiinihappojen kokonaispitoisuudesta.
Chilituotteiden "chilivahvuus" voidaan ilmoittaa myös niin sanotulla Scovillen asteikolla, jossa käytetään Scovillen lämpöyksiköitä (SHU). Muuntokerroin on 1 mg kokonaiskapsaisiinia/kg = 16,1 Scoville = 16,1 SHU.
Lähde: Ruokavirasto
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



