Suomalaislöytö: ohrassa ja oluessa uusia, suolta liikuttavia ainesosia
Ohrasta ja oluesta on löydetty uusia muotoja fenolisista yhdisteistä, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Ohran puolustuskemikaalit, hordatiinit, lisäävät suoliston liikkuvuutta.MTT kertoo tiedotteessaan, että hordatiinien ja niiden esiasteiden kemiallinen monimuotoisuus on aiempaa luultua laajempi.
Tutkimustulokset tuovat uusia mahdollisuuksia ohran ja oluen terveysvaikutusten tutkimuksessa. Tähän saakka on jo tiedetty, että hordatiinit lisäävät suoliston liikkuvuutta ja vaikuttavat oluen astringoivaan eli suuta kuivaavan tuntuiseen jälkimakuun.
”Hordatiinien ja niiden esiasteiden mahdollisista terveysvaikutuksista tarvitaan vielä lisää tietoa. Kuitenkin, jo nyt näitä tietoja voitaisiin hyödyntää uusien funktionaalisten ohratuotteiden valmistamisessa”, sanoo MTT:n vanhempi tutkija Juha-Matti Pihlava . Hän on kirjoittanut Journal of Cereal Science -lehdessä julkaistun tieteellisen artikkelin.
MTT:llä on hordatiinien tutkimuksesta lähes 10 vuoden kokemus. Laitos tekee yhteistyötä VTT:n kanssa. Tänä syksynä aiotaan julkaista artikkeli, jossa selviää hordatiinien kokonaismäärä lähes 200 eri oluesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

